Hububat tarlada kaldı!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da 6 milyon dekardan fazla hububatın ekildiği tarım arazilerinde kuraklık nedeniyle ürün kaybının yüzde 70'leri bulması bekleniyor.

Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, kurak geçen sonbahar ve kış döneminin ardından Nisan ayındaki yağışlar da çiftçinin yüzünü güldürmezken kuraklık nedeniyle hububatta ürün kaybının yüzde 70'leri bulması bekleniyor.

Tarım alanı büyüklüğü bakımından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa'da 6 milyon 393 bin dekar alanda 860 bin ton buğday, 340 bin ton arpa,72 bin ton mercimek üretimi yapılıyor.

Şanlıurfa'da her yıl 240 bin ton fıstık, 1 milyon 27 bin ton pamuk elde edilirken, ekilebilen tarım alanı bakımından Şanlıurfa'da, Türkiye'deki mercimeğin yüzde 36'sı, buğdayın yüzde 10'u, arpanın ise yüzde 11'i üretiliyor.

Geçen yıl etkili olan yağışlar nedeniyle hububatta bolluk yaşanan Şanlıurfa'da, bu yıl kuraklık nedeniyle beklenen verim alınamayacak. Yetersiz yağışlar nedeniyle bölgede, hububat veriminde yüzde 70'leri bulan ürün kaybının yaşanacağı öngörülüyor.

Bu yıl Şanlıurfa'da beklenen yağışların olmamasından dolayı hububat üretiminde ürün kaybı yaşanacağı tahmin ediliyor. Kuraklıktan en çok tarımsal sulama alanı az olan Suruç, Ceylanpınar, Viranşehir, Hilvan, Siverek, Halfeti, Birecik ve Karaköprü etkilendi.

“70 BİN DEKARA YAKIN ALAN KURAKLIĞA GİRİYOR”
Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas;" Urfa'nın genelinde bir tarafta Hilvan var bir tarafta Halfeti var genelinde kuraklık yaşandı. Sulanan alan yüzde 30 olarak görüyoruz geriye kalan yüzde 70 bölümü kuraklık geçirdi. Bozova’da öyle hububatlarımızın yüzde 30'u sulanıyor yüzde 70'i kuraklık, fıstıklarda içinde bahçelerde, arpa, buğday, mercimek ve nohut bunların yüzde yüzü gtti. 300 bin dönüme yakın bahçemiz (fıstık, badem, nar ve zeytin) var. 200 bin dönümü yakın ekili hububat ve benzer alanımız var, 70 bin dekara yakın alan kuraklığa giriyor, kuraklığa giren alan öldü.”dedi.

KREDİLER FAİZSİZ ERTELENMELİ
Almas;” konuşmasında şu sözlere yer vererek devam etti “Bir tohumu götür kayada ek olur mu olmaz, ekim yapıldığı zaman az yağış oldu filizlendi yeşerdi, yeşerdikten sonra yağmur yağmadığı zaman ne boy verir neden tam olarak filizlenir. Filizlenmedi verimi düşer yağmur yağmadı mı bu sefer baş (başak) tutmaz, tutan başında içinde habbe (tane) olmaz yani içi boş olur biçere gelmez havaya gider. Çiftçilerimize Devlet veya hükümetin destek çıkması gerekiyor. Afet başta olmaz üzere kredilerin faizsiz ertelenmesi gerekiyor. Yoksa çiftçilerimiz önümüzdeki yıllarda çiftçiliklerini sürdüremezler. Çiftçinin evinin önünde ki traktör bile kredi çekilerek alınmış banka yarın banka kredi parasını isteyecek ama ürün yok para yok gelip traktörünü götürecek çiftçinin" dedi.



“SU VAR, TESİS VAR AMA EKİNLER KURAK”
Almas, “Bozova merkezinde 7 yıl önce bir tesisimiz vardı ve hala duruyor. Bu tesisimiz bugün çalışmış olsaydı şuanda bulunduğumuz arazi şimdi sulanmış ve burada ekin kaldırılabilinirdi. 7 yıldır cüzi bir tutar 2 milyon borçtan dolayı 7 yıldan beri kapalı. Daha önce tesisi kooperatifler işletiyordu yapılan yanlıştan dolayı ödeyememişler. Daha sonra DSİ’ye devredilmiş DSİ’yi aldı ama işletmiyor 2 yıldır peşlerinde koşuyoruz çalmadığımız kapı kalmadı ne vekil bıraktık ne bakan bıraktık ve hiç bir yer bırakmadık ama bir türlü açtıramıyoruz.

 “TESİSİN ACİLEN TARIMSAL SULAMA İÇİN AÇILMALI”
Hububat ekili alanların sulanması için yapılan tesis var fakat yıllardır borcu yüzünden atıl durumda çalışmıyor. DSİ'ye devredildi bizim istediğimiz bu tesisin acilen tarımsal sulama için işlevsel hale getirilmesidir. Çiftçilerimizin bu kuraklıktan bundan sonraki yıllarda kurtulması için ivedilikle DSİ tarafından tesisin işlevsel hale getirilmesi gerekiyor.
Yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçimizin devletten beklentisi borçlar ve kredilerin ertelenmesidir ve bunun yanında tohum, gübre, mazot, ilaç için bir nakit ücret desteği vermeli. " şeklinde konuştu

Çiftçi Emin Kılıç;" Kuraklık oldu mu ekinler olmuyor olanda tam kelle (başak ) tutmuyor kelle tutanlarda tane tutmuyor o zaman çiftçinin vay haline, gördüğünüz gibi ekinler var ben ekmişim 400 dönüm kuraklık nedeniyle perişan durumdayız, beklentimiz devletimizin bize el atması gerekiyor, kredilerimizin faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz ki çiftçiliği bırakmayalım devam ettirelim." ifadelerini kullandı.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim