Hurma Detoksu Nedir ? Nasıl Uygulanır ?

TAKİP ET

Di­ye­tis­yen Tuğçe Sert konu hak­kın­da bil­gi­ler verdi.

Haf­ta­da 2-4 kilo arası kilo ver­me­ni­ze yar­dım­cı ola­cak hurma de­tok­su­nun ha­zır­la­nı­şı da bir o kadar kolay. Ka­ça­mak­la­rın ar­dın­dan hızlı bir to­par­lan­ma is­te­yen­le­rin yar­dım­cı de­toks prog­ra­mı, 1 ya da 2 gün uy­gu­lan­dı­ğın­da şa­şır­tı­cı so­nuç­lar ve­ri­yor. Mu­ci­ze­vi bir besin olan hurma, yük­sek lif içe­ren mey­ve­ler ara­sın­da yer al­dı­ğın­dan, gün boyu tok kal­ma­nı­zı sağ­la­ya­rak, ko­lay­ca diyet yap­ma­nı­zı sağ­la­ya­cak­tır.

Neden Hurma Mey­ve­si­ni Kul­la­nı­yo­ruz?

Eski öğ­re­ti­ler­de de bil­di­ği­miz üzere, sa­de­ce hurma ve su ile yıl­lar­ca ya­şa­mak müm­kün. Do­ğa­nın biz­le­re bu kadar bes­le­yi­ci ve yük­sek lifli bir besin sun­ma­sı, diyet ya­par­ken de işi­mi­zi biraz ko­lay­laş­tı­rı­yor. Çünkü, diyet yap­ma­ya yeni baş­la­dı­ğı­mız­da sü­rek­li his­se­di­len açlık hissi, hurma gibi bes­le­yi­ci ve yük­sek lifli bir besin ile bas­tı­rı­la­bi­li­nir.

Aynı za­man­da, içe­ri­sin­de bu­lu­nan pro­te­in, yağ, şeker ve mi­ne­ral­ler ile diyet yapan bir ki­şi­nin gün­lük ih­ti­ya­cı­nın büyük bir kıs­mı­nı kar­şı­la­ya­cak­tır. Vi­ta­min ba­kı­mın­da da zen­gin olan hurma, C, B1, B2, A vi­ta­min­le­ri­ni ve ni­asin içer­mek­te­dir.

Hur­ma­nın Fay­da­la­rı Ne­ler­dir?

Yakın za­man­lar­da ya­pı­lan araş­tır­ma­la­ra göre, yük­sek lif içe­ren be­sin­ler­le bes­le­nen bi­rey­le­rin kolon, rahim ve göğüs kan­se­ri­ne ya­ka­lan­ma ola­sı­lı­ğı­nın da düş­tü­ğü­nü göz­lem­le­di­ler. Buna ek ola­rak, öğün­le­ri­nin büyük bir mik­ta­rı­nı hurma oluş­tu­ran Arap top­lum­la­rın­da da, kalp has­ta­lık­la­rı ve kan­ser va­ka­la­rı­nın düşük se­vi­ye­si, bu araş­tır­ma­yı des­tek­le­mek­te­dir.

Hur­ma­nın, kan da­mar­la­rı­nı yu­mu­şa­tı­cı et­ki­si ol­du­ğu da ça­lış­ma­lar ara­sın­da­dır. Böy­le­ce, damar sert­li­ği ve ko­les­te­rol şi­ka­ye­ti olan bi­rey­ler­de, dok­tor­la­rı­na da­nış­tık­tan sonra tü­ket­me­le­ri öne­ri­lir.

Yük­sek An­ti­ok­si­dan Ora­nı­na Sahip

Bes­le­yi­ci de­ğer­le­ri bir yana, hurma güçlü bir an­ti­ok­si­dan kay­na­ğı ola­rak ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­mi­ze kat­kı­da bu­lu­nu­yor. Sak­lan­dık­la­rın­da bo­zul­ma­ya el­ve­riş­li bir çok mey­ve­nin yanı sıra hurma, soğuk bir or­tam­da de­po­lan­dı­ğın­da an­ti­ok­si­dan de­ğe­ri­ni art­tı­ğı bi­lin­mek­te­dir. Böy­le­ce hücre ye­ni­len­me­sin­de et­ki­li bir rol oy­na­ma­sı ka­çı­nıl­maz­dır, içe­ri­ğin­de­ki B vi­ta­mi­ni ile bir­lik­te cilt tah­ri­şi ve ya­ra­lan­ma­la­rın­da ona­rı­cı görev alır.

Di­ya­bet Has­ta­la­rı Hurma Yi­ye­bi­lir mi?
Bir­le­şik Arap Emir­lik­le­ri Üni­ver­si­te­si’nin 2011 yı­lın­da, yay­gın ola­rak pi­ya­sa­da sa­tı­şa su­nu­lan 5 fark­lı hurma üze­rin­de yap­tık­la­rı araş­tır­ma­ya göre hurma, gli­se­mik in­dek­si­nin düşük ol­du­ğu­na karar ver­miş­ler­dir. Daha da açık­la­mak ge­re­kir­se, kan­da­ki şeker ve in­sü­lin oran­la­rın­da düşük se­vi­ye­de oy­na­ma­la­ra sebep ol­du­ğu­nu göz­lem­le­miş­ler­dir.
Hurma, aynı za­man­da kan şe­ke­ri­ni re­gü­le ede­bi­len nadir bir mey­ve­dir. İçe­ri­sin­de bu­lu­nan fruk­toz şe­ke­ri, bi­re­ye yük­sek mik­tar­da ener­ji ve ısı ener­ji­si ka­zan­dı­ran, aynı za­man­da ko­lay­ca par­ça­la­na­bi­li­nip kul­la­nı­lan bir şeker tü­rü­dür. Böy­le­ce kan şe­ke­ri­ni hızlı yük­selt­me­ye­rek, kalp, göz, böb­rek dostu bir mey­ve­dir.

Hurma De­tok­su Ta­ri­fi
Unu­tul­ma­ma­lı­dır ki, bu­ra­da­ki ama­cı­mız vü­cu­du­mu­zu şa­şırt­mak ve di­ye­te baş­la­ma­dan ön­ce­ki bir­kaç gün ödem­den kur­tu­lup, kolay bir geçiş sü­re­ci­ne adap­te olmak.

Kah­val­tı: 1 fin­can sütlü kahve + 2 adet hurma + 2 tüm ceviz
Öğle: 1 kase yo­ğurt + 2 adet hurma
Ara Öğün: 2 par­mak ka­lın­lı­ğın­da pey­nir + 2 adet wasa ya da form eti­mek
Akşam: 1 kase yo­ğurt + 2 adet hurma

Önem­li Ha­tır­lat­ma­lar
Ha­mi­le ve em­zi­ren an­ne­ler
Hi­pog­li­se­mi­si olan­lar yap­maz.
2 gün­den fazla ya­pıl­ma­ma­lı­dır.
(Haber Merkezi)

Hur­ma­nın Fay­da­la­rı Ne­ler­dir? Hurma De­tok­su Ta­ri­fi Hurma Detoksu Nedir ?