İhtiyaca rağmen pamuk alanları düşüyor

TAKİP ET

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, pamuk açığına rağmen desteklemelerdeki sınırlamalar nedeniyle ekim alanlarında düşme beklediklerini belirtti.

Pamuk ekiminin maliyetinin iki kat artmasına rağmen fiyatın belirsizliğini koruması pamuk üreticisini endişelendirdi. İlaç, gübre, yakıt gibi girdi maliyetlerinin yükselmesi ile pamuk fiyatının 4,5 TL'nin altında olması çiftçilerin iflas etmelerine yol açacağı belirtilirken, desteklemelerdeki kısıtlamaların ise ekim alanlarını daralttığı vurgulandı.

 

Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yarısına yakınının üretildiği Şanlıurfa'da da çiftçiler tepki gösterirken, konu ile ilgili bir açıklama da Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan'dan geldi. Pamuk üretim maliyetinin dekar başına 2 bin 78 lira 25 kuruş olarak tespit edildiğini söyleyen Abdullah Doğan, üreticinin pamuğun kilosunu 4,5 TL'nin altında satması durumunda zarar edeceğini bildirdi.

 

Pamuk ihtiyacı 1 milyon 629 bin iken, beklenen pamuk 988 bin tondur

Türkiye'nin pamuk ihtiyacının 1 milyon 629 bin ton olduğuna dikkat çeken ZMO Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, "2019 yılı üretim sezonunda 988 bin ton lif pamuk üretimi beklenmektedir. 641 bin ton lif pamuk ihtiyacımız ithalat yoluyla karşılanacaktır. Yapılacak ithalat dolayısıyla yaklaşık 1 milyar dolar döviz kaybı olması beklenmektedir. Pamukta tekstil sektörünün ihtiyacı olan ham maddenin ithalat yoluyla karşılanmasına son vermenin yegane yolu pamuk ekim alanlarının ve verimliliğin arttırılmasıdır. Bu amaca yönelik olarak pamukta prim desteklemelerinin üretimi teşvik edecek oranlarda olması gerekir." ifadelerini kullandı.

 

Pamuk ekim alanları azalıyor mu?

Pamuk açığına rağmen desteklemelerdeki sınırlamalar nedeniyle ekim alanlarında düşme beklediklerini belirten Doğan, "2018 yılı üretimi prim destekleme ödemelerinde esas alınan dekara kütlü miktarının dekarda 500 kilo olarak sınırlandırılması ve pamukta son iki yıldır yaşanan yoğun kimyasal ilaçlamalar ve dolayısıyla bütün üretim kalemlerinde artan maliyetlere ilaveten dünya piyasalarındaki fiyatlarda görülen düşüşler, önümüzdeki sezon pamuk üretim alanlarında yüzde 50'ye yakın azalmaların görülmesine yol açacağı tahmin edilmektedir." dedi.  

 

Murat Doğan / Urfa Değişim

 

İhtiyaca rağmen pamuk alanları düşüyor ziraat mühendisleri odası pamuk ekiminin maliyetinin iki kat artması pamuk ihtiyacı 1 milyon 629 bin iken beklenen pamuk 988 bin tondur