İki bölge daha imara açılacak

TAKİP ET

Şanlıurfa'da yeni yerleşim alanı projesi Büyükşehir Belediyesi Meclisinde kabul edildi. Yapılacak olan yeni yerleşim alanı ile Evren Sanayi Sitesi ve Organize Sanayi Bölgesinde çalışanların ulaşım kolaylığı yaşaması amaçlanıyor.

Her geçen gün nüfusu hızla artan Şanlıurfa'da yeni yerleşim alanları ihtiyacını doğuruyor. Şanlıurfa için geliştirilen yeni yerleşim alanları için Eyyübiye ilçesi sınırları içinde ve sanayilerin bölgesine yakın iki mahalle tavsiye edildi. Bu proje ile Evren Sanayi Sitesi ve Organize Sanayi Bölgesinde çalışanların ulaşım maliyetinden kurtarılması sağlanacak.

 

Çalışkanlar ve Batıkent mahalleleri sınırları içerisinde bulunuyor

Eyyübiye sınırları içerisinde ve kent merkezinin batısında bulunan Çalışkanlar ve Batıkent mahalleleri sınırları içerisinde kalan bölgede, kentsel dönüşüm ve gelişim projesi hayata geçirilecek. Bu bölgede bulunan taşınmazların birçoğu kamuya ait olduğu belirtildi.

 

Sanayide çalışan nüfusun ulaşım maliyeti giderilecek

Şanlıurfa İli Eyyübiye ilçesi Çalışkanlar Kentsel Dönüşüm ve Gelişim proje alanı Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır Planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında kentsel gelişim alanında yer alıyor. Yeni yerleşim bölgesi olarak planlanacak rezerv alan niteliğinde bulunuyor. Çalışkanlar KDGPA'nın konumu nedeniyle evren sanayisine ve organize sanayi bölgesine olan mesafesi ve bu alanlarda çalışan nüfusun konut ihtiyacını sağlayacak şekilde planlanmasıyla sanayi tesislerine olan erişilebilirlik kolaylaşarak ulaşımdan kaynaklanan maliyetlerin önüne geçilecek.

 

'Tarım alanları buna dahi edilmemeli'

Meclis üyeleri söz konusu yeni yerleşim alanına giren bölgenin sınırlarına tarım arazilerinin dahil edilmemesi gerektiğini belirttiler. Bu açıklamalara karşın söz alan Meclis üyeleri, bu alanda tarım arazilerinin bulunmadığını ifade ettiler.

 

'Yeşildirek kentsel dönüşüm projesi gibi olmasın!'

HDP'li Meclis üyeleri, yıllardır kentsel dönüşüm projesi bekleyen Haliliye ilçesine bağlı Yeşildirek Mahallesi'ni hatırlatarak, yeni yerleşim alanı projesinin de bu kentsel dönüşüm projesi gibi uzun sürmemesi gerektiğini belirttiler.

 

'Merkez bölgesinde boş alanlar mevcutken, uzak yerlere yerleşimin açılması maliyeti artırıyor'

Bazı Meclis üyeleri, Şanlıurfa'nın merkez yerleşim bölgesinde boş alanların fazla olduğu bu alanların değerlendirilmeyerek daha uzak bölgelerin yerleşime açılmasının maliyeti artırdığına dikkat çektiler. Alt yapının burada yapılmasının daha fazla maliyet gerektirdiğini öne süren Meclis üyeleri, "Maliyet artınca belediyeler daha fazla borçlanıyor. Bunun sonucunda ise yeni belediyeler taşınmazlarını devretmek zorunda kalıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan bir başka Meclis üyesi, bu alanın Eyyübiye sınırları içerisinde bulunmasından dolayı maliyetin sadece Büyükşehir Belediyesine ait olmaması gerektiğini ve ilçe belediyesinin de buna destek çıkması gerektiğini dile getirdi.



Murat Doğan / Urfa Değişim

hdpli meclis üyeleri büyükşehir belediyesi meclisi evren sanayi sitesi organize sanayi bölgesi imar arazileri Şanlıurfa Çalışkanlar kentsel dönüşüm