İki odalı evde ailesini geçindiriyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da eşi işsiz 3 çocuk annesi Asiye Türkmenoğlu, 2 odalı evinin bir odasını hem mutfak hem de dikiş atölyesi olarak kullanarak ailesinin geçimini sağlıyor.

Şanlıurfa Büyükşehir belediyesinin açtığı dikiş kursuna katılıp kumaş kesme ve elbise dikmeyi öğrenme sertifikası alan 3 çocuk annesi Asiye Türkmenoğlu, Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinin Selçuklu mahallesinde bir binanın 2 odalı bodrum katında kiracı olarak yaşayan 35 yaşındaki Asiye Türkmenoğlu, eşi ve 3 çocuğu ile birlikte kaldığı evde elbise dikerek ailesinin  geçimini sağlıyor.

Sıvasız, boyasız 2 odalı evde yaşayan Türkmenoğlu ailesi evin bir odasını yatmak oturmak için, diğer odasını ise hem mutfak hem de dikiş atölyesi olarak kullanıyor.

Şanlıurfa büyükşehir belediyesinin açtığı dikiş kursuna katılan Asiye Türkmenoğlu, önce okuma yazmayı ardından kumaş kesme ve elbise dikmeyi örgendi sertifika aldı.

Katıldığı kursun eğitmenlerinin desteği ve borç aldığı parayla ile dikiş makinesi alan Asiye Türkmenoğlu, evinin mutfağını dikiş atölyesine çevirdi.


Eşi işsiz olan 3 çocuk annesi Asiye Türkmenoğlu, evinin mutfağına koyduğu dikiş makinesi ile yöresel elbise dikerek ailesinin geçimini sağlıyor.

Komşuları ve kırsaldan elbise dikme siparişleri alıyor. Elbise siparişlerini evinde dikerek geçimini sağlayan Asiye Türkmenoğlu, kazandığı paranın bir kısmıyla borç ödüyor, bir kısmı ile evinin kirasını kalan ile  ailesinin ihtiyaçları ile mutfağına harcıyor.

Kiracı olduğu İki odalı  evinde elbise dikerek geçimini sağlayan Asiye Türkmenoğlu'nun hayalinde ikinci bir dikiş makinesi almak var.

“EVİMİN İHTİYAÇLARINI DİKİŞ İLE KARŞILIYORUM”
Asiye Türkmenoğlu:"Dikiş üzerine iki sertifika aldım kursta öğrendiklerimi daha sonra evde uygulamaya başladım ve şuanda evde dikiş yapıyorum. Kursta cep dikmeyi, spor dikişi, yaka dikmeyi ve pantolonlar nasıl tamir edilir, etekler nasıl tamir edilir, fermuar nasıl takılır bunları öğrendim. Daha önce ben yöresel kıyafetler dikiyordum ama daha fazla detaylarını da kursta öğrendim. Çok lüks geçinmiyorum ama bize bu kadar yetiyor.  Evimin kirasını, elektrik, su faturasını, çocuklarımın okul harçlıklarını kendi ihtiyaçlarımı ve çocuklarımın ihtiyaçlarını kazandığım dikiş parsıyla gideriyorum. Büyük Meblağlar olmasa da bu kazandığımla ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum. Evde bir kişi çalışmasa bu bize yetiyor pazarımıza yetiyor. Eşim şu anda pandemiden dolayı çalışmıyor ama geçimimizi bu şekilde yapıyoruz ve gayet iyi oluyor.


“HER MODELDEN KİYAFET DİKİYORUZ”
Bölge olarak demeyelim de her yerde giyiyorlar yöresel kıyafet olduğu için, biz bazen altını değiştiriyor parça olarak, bazen model olarak değiştiriyoruz, üsten yada kenardan modelini değiştiriyoruz. Bu şekilde bir model uyguladığımızda bütün bayanlar giyebiliyorlar. Bu kıyafetleri okumuş bayanda giyiyor, yöresel kadınlarda giyiyorlar. Diktiğim kıyafetler elbise, zıbın, her modelden etek, etekli pantolon ve birçok modelden her türlü kıyafetler dikiyoruz. En çok kırsal bölgelerde sipariş geliyor. Çoğunlukla Viranşehir tarafında fistan ve zıbın siparişi alıyorum ve birde en çok köylerden sipariş alıyorum.


“BÜYÜKŞEHİRDEN DESTEK BEKLİYORUM”
İmkânım olsa çok şeyler yaparım ve bende bayanlara yardım ederim. Örneğin yanımda bir bayan çalıştırırım ve evde çalıştığım için çalışacak olan kadının da eşleri bize güvenir ve o şekilde çalışmalarına müsaade ederler. Bana iş konusunda yardım edilirse bende başkasına yardım edebilir konumuna gelir ve o şekilde yardım ederim. Hayırseverlerden daha çok Büyükşehir belediyesinden destek bekliyorum. Hayırseverler ancak bir yerlere başvurursak bizlere destek verebilir ama Büyükşehir belediyesine bir evin sorumluğunu ona veriyorsun onunda bizlere sorumluluk duyması lazım. Eve şuanda evi ben geçindiriyorum.”

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim