İnsanlar işini neden sevmiyor?

TAKİP ET

İşsizliğin her geçen gün artması, insanların işini severek yapmalarından çok, ekonomik düşünceyi ön plana çıkarmalarına neden oluyor. Açıklanan verilere göre ülkemizde işinden memnun olanların oranı sadece yüzde 12 olarak belirlendi.

Şanlıurfa başta olmak üzere ülke genelinde her geçen gün işsizliğin artması, insanların ilgi düzeyine göre meslek seçimi yapmalarına imkan sağlamıyor. İşsizlik rakamlarının yüksek olduğu bu dönemde insanlar sevdiği mesleği seçmek yerine, ekonomik açıdan daha kazançlı olan işleri yapmayı tercih ediyor.

 

İnsanların birçoğu kendi mesleğini yapamıyor

Ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da insanların birçoğu yetenekli olduğu meslekte çalışma imkanı bulamıyor. Birçok meslekte ekonomik kazanımların her geçen gün azalması insanları bu mesleklerden uzaklaştırırken, ekonomik şartlarının daha iyi olduğu mesleklere doğru yoğunluğun artmasına neden oluyor. Bu nedenle yoğunluğun arttığı meslekte de maddi verim azalırken, birçok kişi de bu meslekte istemeyerek çalışmak zorunda kalıyor.

 

Üniversite tercihlerinde bile ekonomik kazanç dikkate alınıyor

Dönemin işsizlik oranlarının göz önünde bulundurulması, öğrencilerin üniversite tercihlerini de etkiliyor. Bununla ilgili öğrencilerin üniversite tercihlerine rehberlik eden Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından açıklanan istatistikler de üniversite seçiminde maddi koşulların dikkate alındığını gösteriyor. Geçtiğimiz aylarda üniversite tercihleri için Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvuran 3 bin öğrencinin hayalinde olan ve yetenekli olduğu mesleği seçmek yerine, ataması kolay olan ve daha fazla para kazandıran meslekleri tercih ettikleri belirtildi.

 

Ya başarısızlık ya da memnuniyetsizlik

Toplumda değer kazanan meslekler daha çok tercih edilirken, yeteneği olmayan insanlar da bu meslekleri elde etmek için kendini zorluyor. Bu durumda ilgisi olmadığına rağmen bazı mesleklerin ısrarla seçilmeye çalışılması insanlarda başarısızlığa da neden oluyor. Öte yandan tercih ettiği mesleği elde eden vatandaşlar ise zamanla yaptığı işinden memnuniyetsizlik duyuyor. Yani uzmanlara göre  insanların sadece ekonomik kazancı ön plana çıkararak ilgisinden uzak mesleklerde çalışmaları ya başarısızlık getiriyor ya da işini yapmasından memnun kalmamasına neden oluyor.

 

Günümüz tercihi: İş olsun yeter

Birçok insan ilgi duyduğu mesleklerden uzak bir işte çalışması, memnuniyetsizliği artırıyor. Öyle ki herhangi bir işte çalıştığı insanların birçoğu işsiz kalmaması nedeniyle sevmediği bir meslekte çalışıyor. Sevmediğine rağmen herhangi bir işte çalışan vatandaşların cevabı ise işsiz kalmamak için sevdiği mesleği bırakarak başka bir işte çalıştığı oluyor. Bu durum ise bazı mesleklerde çalışacak kalifiyeli işçi bulunamazken, bazı mesleklerde ise işsizliğin artmasına neden oluyor.

 

Daha rahat meslekler tercih ediliyor

Günümüzde yorucu işlerin yerini daha rahat işler alıyor. Bu durumda mesleğinde yetenekli olan vatandaşlar da rahat ve çalışma şeklinin daha temiz olduğu işlere yöneliyor. Vatandaşların gelir seviyesine göre mesleklere yönelmeleri özel yetenekleri de geri plana atıyor. Bunun yanı sıra üniversite mezunu birçok vatandaş da kendi bölümünde değil, başka alanlarda vasıfsız işçi olarak çalışmak zorunda kalyor.

 

Türkiye'de insanların sadece yüzde 12'si işinden memnun

Ajans Press’in, Statista verilerinden elde ettiği bilgilere göre, Türkiye’de yaptığı işten memnun olanların oranı yüzde 12 olarak kayıtlara geçti. Türkiye bu oranla Almanya ile aynı seviyede yer alırken, listenin başına yaptığı işten yüzde 28 oranında memnun olan Hindistan’ın geçtiği tespit edildi.

Murat Doğan / Urfa Değişim

ajans press İnsanlar işini neden sevmiyor ekonomik düşünce İşsizlik Şanlıurfa