'İşitme cihazları denenmeden alınmamalı!'

TAKİP ET

İşitme cihazlarının internet üzerinden alınmasının sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Odyometrist Esat Salih Bakır, bu cihazların uzmanlar kontrolünde işitme merkezlerinde denendikten sonra alınması gerektiğini vurguladı. Bakır, Şanlıurfa'da hastaların SGK'nın işitme cihazları için yaptığı ödeneği de az bulduklarının altını çizdi.

Önemli sağlık sorunlarından biri olan işitme kaybı, uzmanların kontrolünde işitme cihazları ile giderilirken, hastaların yanlış cihaz kullanması ise sağlık sorunlarına yol açıyor. Özellikle işitme cihazlarının internet üzerinden satışının yapılması ve hastaların bunlara itibar etmeleri hem sağlık sorununa hem de maliyet kaybına neden oluyor. Odyometrist Esat Salih Bakır, ise hastaları işitme cihazları konusunda dikkatli olmaları konusunda uyardı. Odyometrist Bakır, Şanlıurfa’da bazı işitme cihazları işletmecilerin hastanede muayene olan hastalara seçenek hakkı tanımadan onları kendi merkezlerine yönlendirdiklerinin büyük sıkıntı olduğunu vurguladı.

 



‘Kulak burun boğaz uzmanına danışılmadan işitme cihazı tercih edilmemeli’

İşitme cihazları kullanırken mutlaka uzmanlara danışılması gerektiğinin altını çizen Odyometrist Esat Salih Bakır, “İşitme cihazları, kişinin sesleri daha iyi duyması, konuşmaları daha net anlaması, kişinin iletişim yeteneğinde genel bir iyileşme sağlayan küçük teknolojik bir alettir. İşitme kaybı, işinizden, çevrenizden, ilişkinizden rahatlığınıza kadar yaşamın üzerinde düzenli bir etkiye sahiptir. En doğru işitme cihazını kullanmak için kulak burun boğaz uzmanlarına danışılması gerekir. İşitme kaybı olan hastada işitme kaybının ilaç ya da ameliyatla geçemeyecek ihtimali varsa veya düzeltilme ihtimali olsa bile ameliyatın riskli olduğu durumlarda işitme cihazı kullanılmalıdır. Bu cihazlar genellikle iç kulakta bazen de orta kulak problemlerinde kullanılır. Orta kulak iltihabı olan hastalarda da işitme cihazları kullanılır.” dedi.  

 



‘Cihaz denenmeden alınmamalı!’

Esat Salih Bakır, “İşitme cihazı alırken, öncelikle kalitesine bakılmalı. Dolayısıyla cihaz denenmeden alınmamalı. Bunun yanı sıra işitme cihazı satışı yapan yerler de dikkate alınmalı. Cihazı aldıktan sonraki hizmet de en az işitme cihazı kadar önemlidir. Eğer Odyometrist cihazı ayarlamada tecrübesizse o cihaz ne kadar iyi olursa olsun hiçbir yararı olmaz. Sonuçta ayarını yapacak olan Odyometristtir.” diye konuştu.  

 

‘İşitme kaybının derecesine göre cihazlar veriliyor’

Cihazların farklılık gösterdiğine ve işitme kaybına göre frekansların ayarlandığını söyleyen Bakır, “İşitme cihazlarının birçok markası vardır. Buna karşı merdiven altı dediğimiz cihazlar da vardır. Bunlara işitme cihazları da denmez, ses yükselticilerdir. İşitme cihazlarının ise ince ayarları, kalın ses, kendi sesi gibi ayarları vardır. Sesi kapatıp açma, frekanslar, bantlar, kanallar gibi özellikleri bulunuyor. Bu cihazlar kulak içi ve kulak arkası olmak üzere iki çeşide ayrılıyor. Kulak içi cihazlar, kulağın iç kısmından kalıp alınarak görünmeyecek şekilde yerleştirilir. Bunun da belli bir işitme frekansı var. 30 ile 70 desibel arası fayda sağlayabiliyor. Ancak kulak arkası işitme cihazı 130 desibele kadar işitme kaybı olsa bile etkili olabiliyor. Kulak içi cihazları daha çok genç ve görünümüne önem veren kişiler tercih ediyor. Biz 18 yaşını doldurmayan çocuklara ve daha yetişkin kişilere kulak içi cihaz veremiyoruz. Çünkü kulak hızla büyüyen bir organımızdır. Çocuk büyüdüğü zaman kulak içi cihaz küçük kalıyor. Bu durumda 1-2 yıl sonra tekrar işitme cihazı almak zorunda kalıyor. Onun önüne geçebilme için de kulak arkası cihazı öneriyoruz. İş hayatında aktif olan, görüntüsüne önem veren kişiler ise işitme kaybı derecesinin uygun görüldüğü taktirde kulak içi cihaz verebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.   

 



‘SGK’nın işitme cihazları için yaptığı ödeme yetersiz bulunuyor’

İşitme cihazları için hastalara verilen destek ödemelerinin az bulunulduğuna dikkat çeken Odyometrist Bakır, “Aileler bu cihazları alırken zorlanmamalı. Çünkü çocuğun yaşı küçükken işitme kaybı problemi varsa, aileler bu cihazları almak zorunda. Aksi taktirde işitme cihazı kullanılmazsa ilerleyen yaşlarda bu problem büyür ve cihaz kullanılsa bile hiçbir faydası olmaz. İşitme cihazları konusunda SGK tarafından çocuklar için bin 400 TL civarı ödeme yapılıyor. Ancak 18 yaş üstü kişiler için sadece bir cihaz için ödeme yapılıyor. Eğer emekli ise bin TL, BAĞKUR, SSK ya da Yeşilkartlı ise 810 TL ödeme yapılıyor. Biz çocukların yön tayini yapabilmeleri için iki çeşit cihaz öneriyoruz. Hastalarımız SGK’nın işitme cihazları için ödemelerini az buluyor. Çünkü cihazların maliyeti oldukça yüksek. 2 bin TL’den başlayarak, 10 bin TL’ye kadar cihazlar var. Bunlar da frekansına, bandına göre değişiyor. İnsanlarımız, iyi işitme cihazları kullanmak istiyor. Ancak bunlara erişmek onlar için biraz zor oluyor. Çünkü 10 bin TL’lik bir cihazın devlet desteği sadece 800 ya da bin TL. Biz de bu ödemeyi az buluyoruz.” şeklinde konuştu.  

 



‘İnternetten satılan cihazlar genellikle ses yükselticilerdir’

İnternet üzerinden satışı yapılan cihazların hiçbir fayda sağlamayacağını belirten Esat Salih Bakır, “İnternet üzerinden bu tür cihazların alınmasına karşıyım. Çünkü bakmadığınız, dokunmadığınız ya da denemediğiniz hiçbir şeye güvenemezsiniz. İnternetten bu cihazları almak, uzaktan muayene ya da ameliyat olmaya benzer. Bu nedenle işitme cihazları asla internet üzerinden satın alınamaz. Çünkü direkt olarak sağlıkla ilgili bir durumdur. Onlar aslında işitme cihazları da değil, ses yükselticilerdir. İşitme cihazları merkezine giderek cihaz denendikten sonra alınmalıdır. Ayrıca kulak burun boğaz uzmanına danışmadan işitme cihazları kullanılmamalı.” sözlerine yer verdi.  

 



‘Hastaya seçenek hakkı tanımadan direkt olarak yönlendiriliyor’

Bazı işitme cihazları merkezlerinin muayene olan hastaları direkt olarak kendi şirketlerine yönlendirdiklerini eleştiren Esat Salih Bakır, “1 Ocak 2020 tarihinden itibaren artık özel satışlarda bile reçete gerekiyor. Yani şirkete bir cihaz girdi, o kayıt dışı satılamıyor. O şirketlerin giriş çıkış işlemlerini SGK her yıl kontrol ediyor. Bu uygulama bizi de memnun etti. Çünkü bundan sonra işitme cihazlarının kayıt dışı satılacağını sanmıyorum. Bizim işitme cihazlarıyla en büyük sıkıntımız simsarlardır. Doktorun kapısının önünde bekleyip muayene olan hastalara hiçbir seçenek hakkı tanınmadan, hastaya yönlendirme kartı verip direkt olarak kendi işitme merkezine götürerek, cihazın uygulanmadan satılmasıdır. Biz en fazla bu konuda sıkıntı çekiyoruz. Yetkililerin bu sorunun önüne geçmelerini istiyoruz. Bu tehlikeli bir durumdur. Çünkü hasta 10 farklı işitme cihazı merkezlerini gezecekken sadece bir işitme merkezine götürerek uygulamadan cihazı veriyorlar. Bu durum cihazın maliyetinden çok daha fazla satılmasına da neden oluyor. Hastaların bunlara itibar etmemeleri gerekir. Hastaların doktor tarafından verilen listede bulunan işitme cihazları merkezlerine giderek kendine en uygun cihazı almalarını tavsiye ediyoruz.” şeklinde ifade etti.  

 

‘Kırsal bölgelerde işitme kaybı olan hastaların hizmeti aksatılmamalı’

İşitme problemi konusunda sağlık hizmetinin daha iyi şartlarda olması için yetkililere talepte bulunan Bakır, “İşitme kayıpları daha çok kırsal kesimlerde oluyor. Bu hastaların da doktorlara ulaşması daha zor oluyor. Yetkililerin bu kırsal bölgelere sağlık hizmetlerini ulaştırmaları gerekir. Bu bölgeler için çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz.” dedi.

 

Murat Doğan / Özel Haber



‘İşitme cihazları denenmeden alınmamalı!’ İşitme cihazlarının internet üzerinden alınması Şanlıurfa’da hastaların sgk’nın işitme cihazları için yaptığı ödeneği kulak burun boğaz uzmanına ‘İşitme kaybının derecesine göre cihazlar veriliyor’ kırsal bölgeler