İşsizlik nedeniyle soluğu işportacılıkta buluyorlar

TAKİP ET

Çoğunluğu gençlerden oluşan vatandaşlar istihdam alanları olmayınca soluğu işportacılık ve kaldırım kenarlarında insanları tartarak para kazanmakta buluyor.

Ülkenin en önemli sorunlarından birisi olan işsizlik oranı gün geçtikçe artarak devam ediyor. Şanlıurfa genelinde bulunan birçok işsiz vatandaşta işportacılık yaparak ya da insanları baskül ile tartarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Buldukları bir kaldırım kenarlarında kış ve soğuk demeden tezgahını açarak oturup kısmetlerini bekliyorlar. İstihdam alanlarının birçoğunun eleman alırken belirli kriterler oluşturduklarına dikkat çeken vatandaşlar, birçoğunun ise işçi haklarını gözetmediklerinin altını çiziyor.

İŞKUR istihdamının sadece belirli aylardan ibaret olduğunu ve işçi seçimlerinin de belirli kriterler ve kura çekimleri ile sınırlandırıldığını belirten vatandaşlar, işportacılık yapmaktan başka çarelerinin kalmadığını, aksi takdirde yasal olmayan yollar dışında kalmaktan korktuklarını söylediler.

Aile geçimlerini sağlamak için işportacılıktan başka çarelerinin kalmadığını söyleyen vatandaşlar, “İşsizlik ülke genelinin büyük bir sorunu. Aynı şekilde Şanlıurfa bu konuda birçok ilden daha kötü durumda. İşsizlik rakamlarına bakıldığında gerçekler gün yüzüne çıkıyor.

Yoksulluk sınırının çok çok altında olan bir ilde yaşamak zorundayız. İŞKUR istihdam alanlarında belirli kriterler var ve bunun yanı sıra birkaç ay süren işler için kura çekimi yapılmakta. Bu kura çekiminde bin kişi alınacaksa bile buna 20 bin kişi müracaat ediyor. Dolayısıyla bizlere de işportacılık yapmaktan başka çare kalmıyor. Belli bir yaşa kadar anne baba destek oluyor fakat bir süre sonra bu destek de son buluyor. Başımızın çaresine bakmak zorunda kalıyoruz. Elimizde sermayede yok ki bir işyeri açıp başında bekleyelim. Dolayısıyla bizlerde işportacılık yapmaktan başka bir yol bulamıyoruz. Çoğu kez yetkililer bizleri bulunduğumuz yerlerden kakmamızı alanı boşaltmamızı istiyorlar. Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Yasa dışı işlere bulaşmak istemiyoruz. Bizler bu alanlarda edebimiz ile rızkımızı kazanmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştular.



Çocuk işçiler çoğunlukta

Birçoğu okula gitme yaşında olan çocukların hafta sonları aile bütçelerine katkıda bulunmak için çeşitli işlerde günü birlik çalıştıkları gözlenirken, sosyal güvencesi çalıştırılan çocukların üç beş lira için ders saatlerinde çalışmak zorunda oldukları görüldü.

Ailelerin çocuklarını lokanta, çay ocağı ve kaldırım kenarlarında yağmur çamur dinlemeden çalıştırdıkları gözlenirken duyarlı vatandaşlar, bu konuda tepkilerini dile getirerek, çocukların okumaları gerektiğini söylediler.

Okul çağındaki çocukların okul dışında oyun oynamaları gerektiğini söyleyen vatandaşlar, “Okul çağındaki küçük çocukların çalıştırılması son derece yanlış bir olay. Bu çocukların yerleri okul olmalı. Özellikle hafta sonlarında aileleri tarafından gelir getirmeleri amacıyla çalıştırılan çocukların takip edilerek yetkililer tarafından koruma altına alınması lazım.

Bu konuda gerekli adımlar atılarak aileler desteklenmeli. Okul çağındaki çocuklar okullarına giderek eğitim öğretim görmeli ve topluma birer duyarlı vatandaş olarak yetişmeli. Bu konuda devletin acilen bir çözün yolu bulması gerektiği kanısındayız” şeklinde konuştular.

Haber: Bülent Karaca / Urfa Değişim