İstihdam yetersizliği kurumlardan mı kaynaklanıyor?

TAKİP ET

İşsizlik rakamlarının had safhada olduğu Şanlıurfa'da, istihdam seviyesi bir türlü artırılamıyor. Bu durumun nedeni iş adamlarının yatırım yapmaması olarak görülürken, TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Sade ise sorunu kurumlarda görüyor. Sade, kurumların zorluk çıkardığını ve bu nedenle Şanlıurfa'da yatırım yapılmadığını belirtti.

TÜİK tarafından işsizlik rakamlarının açıklanmasıyla Şanlıurfa’nın istihdam oranı tekrar gündeme geldi. İşsizlik rakamlarının had safhada olduğu Şanlıurfa’da istihdam seviyesi bir türlü istenilen seviyeye yükseltilemiyor. Bu durumun ise yatırımcıların Şanlıurfa’yı tercih etmemesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

 

Urfalılar bile kentte yatırım yapmaktan kaçınıyor

Tarım sektöründeki ham maddenin büyük bölümünün yetiştirildiği Şanlıurfa’da işleme sanayisinin yetersiz olması kentin kazancını düşürüyor. İstihdamın yetersiz, işsizlik rakamının yüksek olduğu Şanlıurfa’da yatırım da istenilen seviyeye bir türlü ulaşmıyor. İlgili meslek kuruluşları tarafından iş adamları yatırım yapmaları için kente davet edilse de yatırım için halen çekinceler söz konusu oluyor. Öyle ki Şanlıurfalı iş adamları bile kente değil, başka illerde yatırım yapmayı tercih ediyor. Bu durum ise istihdam oranının günden güne düşmesine neden oluyor.

 

‘Bir daha yatırım yapmak mı? Tövbe!’

İşsizliğin artmaya devam ettiğini belirten TÜİK verilerini değerlendiren TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Sade, kendisinin de artık kentte yatırım yapmayacağını belirtti. İş adamlarının Şanlıurfa’da yatırım yaptığına pişman olduklarına dikkat çeken Sade, sosyal medyada yaptığı açıklamada, “İstihdam oluşturanı doğduğuna pişman ettirildiği bir memlekette bu rakamlar bile başarı sayılır. Yatırım yapmak mı bir daha tövbeler olsun.” dedi.

 

‘Yatırımcıya kafayı takan kurum, pireyi deve ediyor’

İstihdamın oluşturulmamasının nedeni yatırımın yapılmadığından kaynaklandığı belirtilse de TÜMSİAD Şube Başkanı Sade, yatırımın yapılmamasının kurumların çıkardığı zorluklardan kaynaklandığına işaret etti. Konu ile ilgili sosyal medyadan açıklamalarda bulunan Sadık Sade, “Yatırımcıya kafayı takan kurum pireyi deve ediyor adeta Ömer kesiliyorlar. Ama ahbap çavuş ilişkisi olursa, icazeti çalışandan alırsan deve değil fil bile görünmez oluyor gözlerine. Bu zihniyetin hakim olduğu yerde gel de istihdam oluştur. Ben de elimde olan projeleri bitirirsem daha Urfa’da çivi çakmayacağım. Sağlığını düşünen iş adamlarına da tavsiyem bir an önce yatırımlarını başka illere alsınlar. Bari başka illerde kurumlarda memurlardan icazet almaya gerek kalmaz. Başka illerde istihdam oluşturana değer verilir.” ifadelerini kullandı.



Murat Doğan / Urfa Değişim

İstihdam yetersizliği kurumlardan mı kaynaklanıyor? urfalılar bile kentte yatırım yapmaktan kaçınıyor ‘bir daha yatırım yapmak mı? tövbe!’ ‘yatırımcıya kafayı takan kurum pireyi deve ediyor’