'İstismarda en büyük sorun ihtisastır'

TAKİP ET

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele (UCİM) Derneği Başkanı Saadet Özkan, çocuk istismarcılığı konusunda yasaların ağır olduğunu ancak uygulamada bazı çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Çocukların yüzde 80'inin yakınları tarafından istismara maruz kaldığını söyleyen Özkan, en önemli sorunun ise ihtisas olduğunu vurguladı.

Her yıl binlerce çocuk gerek fiziksel, gerek duygusal gerekse cinsel istismara uğruyor. Çocuk istismarcılığı dünyanın en büyük sorunlarından biri haline gelirken, bu konu Şanlıurfa için de korkutucu bir tablo oluşturuyor. Öyle ki istismara uğrayan çocuk sayısı artarken, bu soruna yönelik mücadeleler de artıyor.

 

Hep birlikte mücadele etme çağrısı yapıldı

Günümüzde en önemli sorunlardan biri olan çocuk istismarcılığı ile mücadele konusunda birlikteliği vurgulamak amacıyla Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ile UCİM Derneği tarafından bir panel düzenlendi. Birçok ailenin davet edildiği ve ailelerin istismarı önlemek için neler yapması gerektiği konusunda bilgilerin verildiği panele, UCİM Derneği Başkanı Saadet Özkan, UCİM Derneği Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek, Pedagog Şükran Çekici ve Avukat İbrahim küçükoğlu konuşmacı olarak katıldı.



 



'Çocukların yüzde 80'i yakınları tarafından istismara uğruyor'

Çocukların yüzde 80'inin yakınları tarafından istismara uğradığını belirten UCİM Derneği Başkanı Saadet Özkan, "5 yıl önce çocuk istismarcılığı ile mücadele etmek için yola çıktık. Bu mücadelemiz UCIM'i doğurdu. UCIM sevgiyi, merhameti, şefkati, inancı, ülkemizin ve dünya çocuklarını kötülüklerden kurtarmayı hedef almış bir dernektir. Cinsel istismara maruz kalan çocukların yüzde 80'i tanıdıkları tarafından saldırıya maruz kalıyor. Ülkemizde sadece cinsel istismar değil ihmal, duygusal, fiziksel olarak istismar türleri vardır. Bu nedenle bizim çocukları ihmal ve istismarın her türünden kurtarmamız gerekiyor. Çünkü bu konu, dünyanın da sorunudur. Çocuklar, yüzyıllardan beri hep kötülüğe maruz kalmış. Bu durum çocukların da sağlıklı bir insan olmanın önüne geçiyor. Biz Şanlıurfa'da koordinatörlerimizle birlikte çok güçlü bir çalışmanın içinde kendimizi bulduk. Biz istismarı bitirmeye ant içtik. Çocuk istismarcılığın önüne geçmenin yolu, ses çıkarmadan geçer." dedi.



 



'Cezalarımız ağı ama uygulamada çalışmalar yapılmalı'

Çocuk istismarcılığı konusunda Türkiye'de cezaların ağır olduğunu ancak uygulamada bazı eksikliklerin olduğuna dikkat çeken Saadet Özkan, "Çocuk istismarcılığı konusunda aslında bizim yasalarımız, yargıdaki cezalarımız ağır. Fakat uygulamada bazı çalışmaların yapılması gerekiyor. Buradaki en önemli sorun ihtisastır. Suça sürüklenen çocuklarımız için ihtisas mahkemelerimiz var ama mağdur çocuklar için ihtisas mahkemelerimiz yok. Bu nedenle ivedilikle bir an önce mağdur çocuklar için ihtisas mahkemelerinin kurulması gerekiyor. Örneğin Antalya'da 25 çocuğumuz daha hayatının baharında ilkokul seviyesinde, 5 yaşından 10 yaşına kadar istismara uğrayan çocuklarımızdan, bir kahraman çocuğumuz sesini çıkardı. Kendi sınıflarında öğretmenleri tarafından alçakça istismara uğrayan bu çocuklar, kendilerine karşı yaşanan durumu anlattılar. Bu durum üzerine yargıda dava 7'ye bölündü. Biz burada çok korkunç bir durumla karşı karşıya kaldık. Bunu tek bir mahkeme heyetinde birleştirmek için de vatandaşlar CİMER'e binlerce  mesaj attı. Burada halk gücünü kullandı. Şimdi yapılması gereken de ihtisaslaşmadır. Çocukların adliye koridorlarında örselenmemesi ve yapılması gereken diğer bir çalışma da acilen çocuk haklarının eğitiminin müfredata konulması, fark etme ve önleme tedbirleri alınmalı. O zaman bu sorunun önüne hep birlikte geçebiliriz." ifadelerini kullandı.  



İstismarda en büyük sorun ihtisastır hep birlikte mücadele etme çağrısı yapıldı Çocukların yüzde 80i yakınları tarafından istismara uğruyor cezalarımız ağı ama uygulamada çalışmalar yapılmalı saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile mücadele