'İthalatla yerli değil, yabancı çiftçi kazanıyor'

TAKİP ET

Şanlıurfa'ya gelerek pamuk üreticileriyle bir araya gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sadece 10 yılda pamuk ithalatına 14,8 milyar dolar dövizin yurt dışına gittiğini belirtti. Bayraktar, "Ülkemizin ihtiyacının içeriden karşılanması için ne gerekiyorsa yapılmalı." dedi.

Şanlıurfa'ya gelerek bölge pamuk çiftçisi ile bir araya gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

"Sadece biz Şanlıurfa'ya gelmedik. Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Siirt, Batman ve Şırnak’tan değerli Ziraat Odası Başkanlarımız da çiftçilerimiz de destek vermek üzere buradalar. Ülkemiz pamuğunun yaklaşık yüzde 40’ının üretildiği, tarımın ilk yapıldığı bölgelerden biri olan, 'bereketli hilal' içinde yer alan Şanlıurfa’da çiftçilerimizin hasat sevincine ve sıkıntısına ortak oluyoruz.

Pamuk, tekstil sanayimize sağladığı katma değer, tekstil ve konfeksiyon ihracatının ülkemiz ekonomisine kazandırdığı döviz miktarı, yarattığı istihdam hacmiyle Türk tarımı için vazgeçilemez bir üründür. Bir endüstri bitkisi olan pamuk, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayi, linteriyle de kağıt sanayinin ham maddesi durumundadır. Bunların yanı sıra son yıllarda çekirdeğinden elde edilen yağ ile biyodizel üretiminde ham madde olarak kullanılmaktadır. Ayrıca küspesiyle hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunuyor olması bakımından da ülke ekonomisindeki yeri büyüktür.

1995 yılında ekim alanı 7 milyon 589 bin dekara kadar çıkan pamukta, bu alanlar 2016 yılında 4 milyon 160 bin dekara kadar gerilemişti. Daha sonra verilen desteklerin de etkisiyle yeniden artmaya başlayan ekim alanları, 2018 yılında 5 milyon 186 bin dekara yükseldi. Üretim de ekim alanlarına ve verime göre değişim gösterdi.

1995 yılında 2 milyon 224 bin ton olan kütlü pamuk üretimi, 2009 yılında 1 milyon 725 bin tona kadar geriledikten sonra, 2011 yılında 2 milyon 580 bin ton ile rekor kırdı. Geçen yıl ise 2 milyon 570 bin ton kütlü pamuk ürettik. Bu üretimden 977 bin ton da lif pamuk elde ettik. Yine de ülkemizin ihtiyacı olan pamuğu bir türlü karşılayamıyoruz.

2015/2016 üretim döneminde yüzde 49’a kadar gerileyen üretimin tüketimi karşılama oranı, 2018/2019 döneminde yüzde 60’a kadar çıktı. Bu oranın çok daha fazla artırılması, hatta ülke ihtiyacımızın ülke içinden karşılanması için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Bunun başka yolu yoktur.

Sadece geçen yıl 752 bin ton lif pamuk ithali için 1,4 milyar dolar döviz ödedik. Ülkemiz 2008-2018 döneminde 14,8 milyar dolar dövizi pamuk ithalatı için harcadı. Bu para ülke çiftçimiz yerine yabancı ülkelerin çiftçilerine katkı sağladı.

İthalatla yerli değil yabancı çiftçi kazanıyor Şanlıurfaya gelerek bölge pamuk çiftçisi ile bir araya gelen türkiye ziraat odaları birliği genel başkanı 1995 yılında ekim alanı 7 milyon 589 bin dekara kadar çıkan pamukta