İthale gerek yok!

TAKİP ET

Son günlerde fıstık rekoltesinin az olmasına karşı ithal edilmesinin gündeme gelmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, "Bu yıl fıstık rekoltesi fazla kötü değil. Bu nedenle ithal edilmesinin gerekli olmadığını düşünüyorum." dedi.

Şanlıurfa'nın önemli bir gelir kaynağı olan fıstık rekoltesinin bu yıl daha az olduğu ve bu nedenle fıstığın ithal edilmek istendiği açıklamaları gündeme geldi. Her geçen gün fıstık ekim alanlarının genişlediği Şanlıurfa'da, rekoltenin fazla kötü olmadığını belirten Ali Rıza Öztürkmen, fıstığın durumu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Küçük çaplı alanlar dışında fıstıkta fazla bir zararın olmadığını öne süren Öztürkmen, "Şanlıurfa tarımsal değerleri gayet iyi olan bir ildir. Bugün Türkiye fıstığının 3’te 1’inden fazlası Şanlıurfa’da üretilmektedir. Hatta Şanlıurfa'da fıstığın yetişme alanları her geçen gün artıyor. Fıstık yetiştirme oldukça zahmetli ve emek verilen bir tarım sistemidir. Ama kuru şartlarda ve kıraç yerlerde oldukça fazla verim veren ve geleceğin sigortası olan bir üründür. Türkiye fıstığının yaklaşık olarak yüzde 37-38 kadarını Şanlıurfa üretmektedir. Her geçen gün diğer illere bu konuda fark atıyoruz. Çünkü Şanlıurfa'da daha fazla fıstık ağacı vardır. Fıstık, peryodisitesi olan bir üründür. Yani bir yıl ürün veren bir yıl ürün vermeyen bir üründür. Şanlıurfa dağılımına göre genel olarak bu yıl fıstık yılı olmadığı söylense de oldukça fazla fıstığımız var. Ayrıca fıstıkta geçmiş dönemler için söylüyorum, çok büyük zarara yol açan bir doğal afet olmadı. Bu olumsuzluklar çok küçük yerlerde olmuştu." diye konuştu.



 



'50-60 ton verim olacağını düşünüyoruz'

"Fıstık, gayet verimli, rekoltesi 50-60 bin ton civarında olduğunu düşünüyoruz." diyen Toprak Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, "Zaten Türkiye fıstık üretiminin 3’te 1’i ya da 5’te 3’ü gibi bir rakam Şanlıurfa'dan çıkaracağını düşünüyoruz. Yine fıstıkta aşırı yağışlar, bu yıl ilimizde bilindiği gibi ortalama yağış miktarı 340 bin metre civarındaydı. Bugüne kadar yağan yağmur miktarı, Ekim ayından Eylül ayına kadar gelindiğinde 840 milimetre yağış oldu. Tabi fıstık gibi kuruda yetişen meyve ve sebzeler ile tahıl ürünlerinde oldukça bir doping oldu. Bu durum fıstığı güzel etkiledi. O yüzden fıstıkta verimimiz gayet iyi arttı. Gördüğümüz kadarıyla birçok çiftçimiz kırmızıyı beklemeden, yani tam olgunlaşmayı beklemeden tatlı ham maddesi olan küçük fıstıklarını toplamışlar ve satışa çıkarmışlar. Piyasadaki rakamlar, zannediyorum oturmuş bir şekilde böyle de devam edecektir." şeklinde konuştu.  



 



'Fıstık fiyatının düşmesini beklemiyoruz'

Fıstık fiyatının olduğu gibi devam edeceğini sözlerine ekleyen Ali Rıza Öztürkmen, "Basından takip ettiğimiz kadarıyla fıstık fiyatlarının çok düşmeyeceğini, hatta bu aralıkta kalacağını düşünüyorum. Çünkü fıstık hem tatlı sanayisinde hem çikolata sanayisinde önemli sektörel bir ürün. Fıstıkta bu yıl önemli bir zarar olmadığını düşünüyorum. Elde ettikleri ürünü satıp güzel bir şekilde gelir elde edeceklerini tahmin ediyorum." sözlerine yer verdi.  

 

'Çiftçiler, budama ve sürmeye dikkat etmeli'

Öztürkmen, "Çiftçilerimiz fıstıkta budamaya, toprak sürümüne dikkat etmeliler. Biz bugüne kadar katıldığımız toplantılarda ve farklı hocalarla yaptığımız görüşmelerde fıstıkta budamanın verimi, 3’te 1 oranında etkilediği söyleniyor.  Yani iyi budama, sizin fıstıktan yaklaşık yüzde 25, yüzde 30 daha fazla ürün almanızı sağlıyor. Bunun haricinde, fıstık bilindiği gibi kökleri derine inen, oldukça uzun yıllar boyunca yaşayabilen bir bitki türüdür. Dolayısı ile biz bu bitkiyi çok derin sürdüğümüz takdirde köklerine zarar verebiliriz. Fıstıktaki sürüm işlerini son yapılan çalışmalara göre sadece yabani otu kontrol edebilecek ve toprağın havalanmasını sağlayabilecek düzeyde olması lazım. Çok derine inmeye kökleri rahatsız etmeye gerek yok. Şanlıurfa fıstık üretiminde, her geçen gün artan bir yapıya geçmektedir. Hatta bazı çiftçilerimizin fıstıkta ekstra sulama imkanı olduğu müddetçe fıstıkta daha yüksek verim alacaklardır. Fıstık üretimi, önümüzdeki zamanlarda çok fazla bir yer olacaktır. Fıstık artışı daha fazla kendini gösterecektir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.



 



'İthale gerek olmadığını düşünüyorum'

Fıstık rekoltesinin iyi olduğunu, ithale gerek olmadığını düşündüklerini öne süren Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, "Türkiye’deki fıstıktan bahsedecek olursak Türkiye fıstığı bizim üretimimiz için oldukça yeterli. Hatta fıstığımızın içindeki yağ oranı ve tat bileşimi oldukça lezzet verdiği için piyasada önemli bir yer tutuyor. Fıstıkta dışarıdan ithalin sadece tatlı ürünlerinin bazılarında olacağını düşünüyorum ama Türkiye’deki fıstığın tadı daha güzel. Bugün İran’dan fıstıkları da yediğimiz takdirde alışmadığımız bir damak tadı var. Kaliforniya fıstığına da öyle diyorlar. Fıstığımızın hem tadı hem de piyasadaki tadı oldukça yüksek. Sadece bu dönemlerde yeterli rekoltenin olduğunu düşünüyorum. İhtiyaç olursa İran’dan ithal edilebilir. Fakat buna ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Ben bu yıl rekoltenin kendi üretimimiz için yetebileceğini, hatta dış pazarda açılabileceğimizi rahatlıkla söyleyebilirim." şeklinde ifade etti.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim



Video yükleniyor

İthale gerek olmadığını düşünüyorum Öğr. Üyesi doç. dr. ali rıza Öztürkmen harran Üniversitesi ziraat fakültesi toprak bölümü fıstık rekoltesi Şanlıurfa