Kadına yönelik şiddet meclise taşındı

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, kadına yönelik şiddet olayını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı.

8 Haziran 2017 tarihinde bir güvenlik görevlisinin caddede bir kadını dövdüğü görüntülerini RUHAAJANS ve Urfa Değişim gazetesi tarafından gündeme getirildi. Medyaya düşen haberlerin ardından Milletvekili Dilek Öcalan, şiddet olayını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya sordu. Öcalan, “Kadına yönelik şiddetin gün geçtikçe artarak devam ettiği bir gerçeklikle yüz yüze olduğumuz bu günlerde özellikle kamuya açık alanlarda gerçekleşen erkek şiddetine her gün bir yenisi eklenmektedir. Basına yansıyan kadına yönelik şiddet olaylarından biri de, 8 Haziran günü Urfa’nın merkez Haliliye ilçesinde gerçekleşmiştir. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Garanti Bankası’nın güvenlik görevlisi, caddenin orta refüjünde dinlenen orta yaşlardaki bir kadına, “görüntü kirliliği” yarattığı gerekçesiyle şiddet uygulamıştır. Kadının tepki göstermesi üzerine güvenlik görevlisi; kadını itip şiddet uygulamaya devam etmiştir. Kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın kurumları,  resmi mercilerden kesin yanıt ve gerçek veri alamadıkları için yerel ve ulusal basına yansıyan şiddet vakalarından ulaşabildikleri kadarıyla;  kadın cinayetleri ve kadına yönelik her türlü cinsel ve fiziksel şiddetin verilerini tutmaya başlamıştır. Bu verilere göre; 2017 yılının ilk 5 ayında 75 kadın erkek şiddetiyle öldürülmüştür. Her yıl katledilen yüzlerce kadının yanında, bir o kadarı da cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmaktadır. Gerek hükümetin kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair yaklaşımı gerekse de yargının verdiği kararların caydırıcılığının olmaması aksine kararların şiddeti uygulayan erkek lehine olması, erkek şiddetini artırmış ve meşrulaştırmıştır.” konularına dikkat çekti.

Öcalan, Fatma Betül Sayan Kaya’na şu soruları yöneltti:

1- Urfa’da bir bankanın güvenlik görevlisinin kadına yönelik şiddet görüntülerine ilişkin adli ve idari herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır?

2- Kamuya açık alanlarda gerçekleşen ve sayısı gittikçe artan erkek şiddeti olaylarının önlenmesine ilişkin bir çalışmanız var mıdır?

3- Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin toplumsal bilinçlenmeyi sağlayacak çalışmalarınız nelerdir?

4- Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin 6284 sayılı Kanun ve imzacısı olunan Uluslar arası İstanbul sözleşmesine dair sorumluluklar yerine getirilmekte midir?

5- 2015-2017 yılları arasında kaç kadına yönelik şiddet olayı yargıya taşınmış ve sorumlularından kaçı ağır ceza almıştır?

6- Bakanlığınız kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet verileri tutmakta mıdır?  Varsa buna göre;  son 15 yılda kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet oranındaki artış ne kadardır?