Kadınlar istihdam hızında erkekleri geride bıraktı

TAKİP ET

Son yıllarda istihdam sağlayan kadınların sayısının hızlı artışı erkekleri iş hayatında oldukça geride bıraktı. Şanlıurfa'da kadın istihdamı ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda istihdam sağlayan kadınların erkeklere göre 4 kat fazla arttığına dikkat çekti.

Türkiye ortalamasında istihdam sağlayan kadınların sayısı artarken, Şanlıurfa'da da iş hayatında etkili olması dikkat çekiyor. Kadınların ev hanımı olması düşüncesinin geçerliliğini yitirdiği Şanlıurfa'da son yıllarda kadınlar beklenenden daha hızlı istihdam sağladı. Dün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olması dolayısıyla kadınların gücü bir kez daha gündeme geldi.

 

Hisarcıklıoğlu, Şanlıurfa'daki etkinlikte yaptığı konuşmada, girişimciliğin işsizliğin çözümü olabileceğini kaydetti.

 

Türkiye'deki 1,5 milyon işletmenin 15 milyon kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, kadınların elinin değmediği ekonomilerin büyüyemeyeceğini, bu vizyonla 81 ilde kadın girişimci kurullarını kurduklarını ifade etti.

 

“Girişimcilikte erkekler yerinde saydı, kadınlar atağa kalktı”

Hisarcıklıoğlu, konumasının devamında "2009'da, kadın girişimcilerin oranı yüzde 5 etmiyordu, toplam kadın girişimci sayımız 77 bindi. 2019 itibarıyla kadın girişimci sayımız 142 bini, oranı da yüzde 10'u geçti. Erkek girişimci sayısı 10 sene önce 1 milyon 130 bindi, şimdiyse 1 milyon 120 bin. Girişimcilikte erkekler yerinde saydı, kadınlar atağa kalktı."

 

Girişimciliğin geleceğinin kadınların elinde olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, daha zengin bir ülke olabilmek için kadınların daha çok girişimci olarak çıkmasını gerektiğini vurguladı.

 

“Meslek komitelerindeki kadın üye sayısı 800'ü buldu”

Meslek komitelerindeki kadın üye sayısı arttığını belirten Hisarcıklıoğlu, 7 bini aşan kadın girişimci üyesiyle Kadın Girişimciler Kurulunun en büyük kadın meslek örgütü haline geldiğine dikkat çekerek, "Oda ve borsalarda kadın yönetim kurulu başkanı veya meclis başkanı sayısı 9'a yükseldi. Yönetim kurulu üyesi sayısı 48 oldu. Kadın meclis üyesi sayısı 10 sene önce 93 iken 2018'de 235'e çıktı. Meslek komitelerindeki kadın üye sayısı 800'ü buldu. Kadın girişimci kurullarımızdan milletvekillerimiz çıktı. Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcımız Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanımız oldu. Kadınlar iş hayatında aktif olunca, sosyal ve siyasi alanda da ilerlediler. Kadın milletvekili oranı 2007'de yüzde 9 iken bu oran şimdi yüzde 17'ye çıktı."

 

Kadın girişimcilere çağrı bulundu

Hisarcıklıoğlu, "rol model" olarak nitelendirdiği kadın girişimcilere, projeler tasarlamaları, gelecekte ön planda olacak bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında da kadınların daha aktif olmalarını, kadınların hayatın her alanında olmasının önemine dikkat çekti. 

 

Son 10 yılda büyük bir sıçrama gerçekleştirildiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, kadın girişimciliğinde de dünyada ilk 10'a girmek için istişare ve ortak akılla projeler ve hizmetler üretilmesi gerektiğini anlattı.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

 

kadın girişimcilere çağrı türkiye odalar ve borsalar birliği (tobb) başkanı rifat hisarcıklıoğlu Şanlıurfa haberler