Kadınların eliyle nar ekşisine dönüşüyor

TAKİP ET

İnce kabuğu ve mayhoş tadı ile tescilli Suruç'un meşhur narı kadınların ince işçiliğiyle sofraların tatlandırıcısı olan nar ekşisine dönüşüyor.

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi'nde ince kabuğu, mayhoş tadı, kırmızı taneleriyle dünyanın en iyi narı olarak gösterilen tescilli Suruç narı, kadınların ince işçiliğiyle sofraların tatlandırıcısı ve birçok yemeğe lezzet katan nar ekşisine dönüşüyor.

Türkiye’nin en önemli sofralık nar ekşisi üretimi merkezi konumunda olan Suruç’ta tescilli nar'ın toplanmasından, tanelenmesine, kazanlarda saatlerce kaynatılıp sofralara eşsiz bir lezzet olarak gelmesine kadar kadınların emeği var.

GAP Eylem Planında Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında Atatürk Barajından bölgeye 2015 yılında sulama suyunun verilmesinin ardından bölgede nar tarımı hızla artmaya başladı.
Tarımsal sulamayla birlikte üretiminde yüzde 40 oranında artış gözlenen Suruç narı, üreticinin yüzünü güldürürken yöre halkına da istihdam kapısı oldu.

Suruç Belediyesinin desteği Suruç Nar Kadın Kooperatifi kuruldu. Kooperatif bünyesinde onlarca kadın istihdam ediliyor. Tescilli Narın dalından koparılmasından sofraya gelene kadar tüm aşamasında kadınlara iş imkanı sağlanıyor.

Ürün kalitesi ve rekoltesi oldukça yüksek olan Suruç narı, bahçelerdeki ağaçlardan büyük bir özenle kadınlar tarafından toplanıyor. Bölge ekonomisine ciddi katkılar sunan ürün, nar ekşisi olarak salatalarda, Sarma, Bamya, Su kapağı gibi birçok yemeğe tat veriyor.

HER AŞAMASINDA KADINLARIN ELİ DEĞİYOR
Narların toplanmasında kadınların büyük bir emeklerinin olduğunu anlatan Fidan Özkan ise ‘’Narlarımızı önce büyütüp yetiştiriyoruz. Tam kıvamına geldiği zaman kadınlarımız topluyor ve taneliyor. Taneledikten sonra suyunu sıkıyoruz. Suyunu sıktıktan sonra büyük kazanlar kurup, kazanlarda katılaşana kadar kaynatıyoruz. Kaynatırken köpüğü üzerinden alıp atıyoruz. Daha sonra katılaştıktan sonra sofralarımıza sunuyoruz. Şerbet olarak da içilebiliyor yani her derde devadır. Her şeyin bir zamanı bir yeri var. Suruç’a su geldikten sonra narlarımız daha güzel yetişip büyümeye başladı. Ondan sonra kadınlarımıza iş imkanları doğdu. En azından evine ekmek götürebilecek bir para geçiyor.  Hem kendi sofralarını hem de vatandaşların sofralarını şenlendiriyorlar. Her kademesinde kadınların eli var.  Kadınlar topluyor, taneliyor, kaynatıyor. Kadınlar sofralara hazır hele getiriyor. Ondan sonra kendi evlerinde gelen misafirlere ikramını yine kadınlar yapıyor. Kademe kademe her şeyde kadınlarımızın el emeği göz nuru var.


SUYUN GELMESİYLE NARA İLGİ ARTTI
Sulu tarımın başlamasıyla Suruç nar’ına olan ilginin her geçen gün arttığını anlatan Emine Kaplan, ‘’Tabi ki de ilgi arttı çalışma alanlarımız genişledi bu konu hakkında. Bayağı bir faydasını da görüyoruz. Dışarıdan gelen tepkiler bir hayli iyi. Her aşamasında kadınların eli değiyor. İlk önce narlarımızın 7-8 defa sulanması gerekiyor. Bakımı yapılması gerekiyor. İlk önce çatlak olanları topluyoruz. Kadınlarımız tarafından bunlar taneleniyor. Tanelendikten sonra basma işlemimiz var. Basma işleminden sonra büyük kazanlarda 12 saat boyunca kaynatılması gerekiyor. Daha sonra sofralarımıza nar ekşisi olarak geliyor. Suyun gelmesi ile nara olan ilgi arttı. Çalışma alanlarımız genişledi ve bununla birlikte bahçelerin sayısı da 2- 3 katına çıktı.