Kadınların kağıt toplama işine girmesi çocuklara zarar!

TAKİP ET

İşsizliğin yüksek, istihdamın düşük olduğu Şanlıurfa'da, maddi olumsuzluktan etkilenen çocukların yaşı 3'e kadar düştü. Yoksulluğun en fazla çocukları mağdur ettiği Şanlıurfa'da, kadınların kağıt toplayıcılık işini yapmaya başlaması, anneleriyle birlikte kağıt toplamaya çıkan çocukların hijyensiz ve soğuk havaya maruz kalmalarına neden oluyor.

Suriyelilerle birlikte nüfusu 2 buçuk milyonu aşan Şanlıurfa’da işsizliğin artması, istihdamın yetersiz olması en fazla çocukları mağdur ediyor. Ailelerine ekonomik destek sunmak zorunda kalan çocuklar, soğuk havalarda ve hijyensiz ortamlarda çalışmak zorunda kalıyor. Kişi başı gelir seviyesi sıralamasında da oldukça geri kalan Şanlıurfa’da ağır yükü omuzlayan çocuklar, eğitimlerinden de maruz kalıyorlar.

 

Okula gitmek yerine soğukta çalışmak zorunda kalıyorlar

Eğitim haklarından da mahrum kalan çocukların sayısı fazla iken, sınıfta olması gereken çocuklar caddelerde soğuk havalara maruz kalarak çalışmak zorunda kalıyorlar. Çöplerden kağıt toplayan, caddelerde mendil satan çocukların yanı sıra aileleriyle birlikte başka illere giderek tarımda çalışan çocukların sayısı da bir hayli fazla.

 

Kadınların kağıt toplama işine girmesi çocuklara zarar

Daha önce erkekler ve çocuklar çöpten kağıt toplama işini yaparken, son zamanlarda kağıt toplama işini yapan kadınların da sayısı arttı. Kağıt toplayan kadınlar, çocuklarını bırakacak yer olmadığından dolayı onları da yanlarına almak zorunda kalıyor. Bu nedenle yaşı 3’e kadar düşen çocuklar, soğuk havalara maruz kalmasının yanında hijyenden de uzak bir ortamda kalmak zorunda kalıyorlar. Sağlıksız ortamda kalan çocukların çöpten çıkarılan kağıtların arasına konulması da sağlıkları için tehlike oluşturuyor. Öyle ki kadınların çöpten kağıt toplamaları en fazla çocuklara zarar veriyor.

 

Çocukların çöpten sebze toplaması da üzen kare oldu

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde çöpe atılan sebzeler, bir çocuk tarafından toplanması en üzücü karelerden biri oldu. Yiyecek bulamayan çocuğun çöpten yiyecek toplaması görüntüsü sosyal medyada da paylaşıldı.

 

 Mehmet Halhalli / Özel Haber

kadınların kağıt toplama işine girmesi çocuklara zarar! okula gitmek yerine soğukta çalışmak zorunda kalıyorlar Şanlıurfa’da işsizliğin artması istihdamın yetersiz olması ailelerine ekonomik destek sunmak zorunda kalan çocuklar Çocukların çöpten sebze top