Kale çevresi, betondan kurtarılıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kale etrafının yerleşimden arındırılarak bu alanın turizme kazandırılması için 270 ev sahibi ile anlaşma sağlandı.

Son dönemlerde turizm alanında önemli gelişme kat eden Şanlıurfa'da kentsel dönüşüm çalışmaları da devam ediyor. Şanlıurfa'nın en önemli tarihi yapıların yerleşim alanları arasında kalması büyük sorunlar oluştururken, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi de sorunların ortadan kalkması için bu bölgeleri turizme kazandırma çalışmalarını sürdürüyor.

Kalenin etrafı beton yapılardan kurtarılacak

Şanlıurfa Kalesi turizmde büyük bir öneme sahipken, çevresinde dağınık bir yerleşimin olması ve kalenin beton yapılara maruz kalması bu bölge için dezavantaja neden oluyordu. Bu nedenle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede bulunan evlerin yıkılmasına karar verildi. Bu bölge, beton yapılardan arındırılarak turizme kazandırılacak.







Eski Başkan Nihat Çiftçi de bu projeyi sürekli dillendiriyordu

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de Kale çevresi projesini sürekli gündeme getiriyordu. Daha önce de bu projenin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşan Eski Başkan Çiftçi, burada bir turizm yolu kurularak Kalenin önünden arkasına geçişin sağlanacağını belirtmişti. Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün de bu projenin üzerinde hassasiyetle durması ve projenin bir an önce başlaması gerektiğinin altını çizmişti.







270 ev sahibi ile anlaşma sağlandı

Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Kale Eteği Projesi kapsamında tarihi Urfa Kalesi’nin etrafında yer alan 270 ev istimlak edildi. Başlatılan turizm adası projesi kapsamında, istimlâk çalışmalarının birinci etabının tamamlanmasının ardından kalenin arkasında yer alan 270 evin yıkım çalışmaları başlayacak. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı kalenin etrafındaki evlerin yıkılmasıyla birlikte Şanlıurfa turizminin de önemli bir potansiyele sahip olacağı öngörülüyor.

Müze ve Kızılkoyun'la birleştirilerek Turizm Adası oluşturulacak

Neolitik Çağ'a ait kaya mezarlarının bulunduğu ve mağaraların turizme kazandırıldığı Kızılkoyun Projesi de içine alınarak, Haleplibahçe'de bulunan Türkiye'nin en büyük Arkeoloji Müzesi ve Mozaik Müzesi de projeye bağlanacak. Kızılkoyun ve müzelerin Kale eteği projesine bağlanması sonucu kentin göbeğinde bir Turizm Adası'nın oluşturulması hedefleniyor.  







Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Kale eteği projesi kapsamında Yakubiye Mahallesi'nde istimlak edilecek olan evlerin bulunduğu alanda incelemelerde bulunarak, ev sahipleri ile görüş alışverişinde bulundu.

Beyazgül: Ev sahipleri mağdur edilmeyecek

Konu ile ilgili açıklama yapan Başkan Beyazgül, "Kale eteğinde yer alan 270 ev istimlak edilerek yıkılacak. Ailelerle görüşmeler yapıldı. Hiç kimse mağdur edilmeyecek. Yıkım işleminin ardından kalenin etrafı tamamen turizme kazandırılmış olacaktır.” dedi.

Muhtar Akbaş: Mağduriyet göz önünde bulundurularak istimlak edilmeli

Yakubiye Mahallesi Muhtarı Yakup Akbaş, Büyükşehir Belediyesi tarafından ev sahiplerinin mağduriyeti göz önünde bulundurularak, istimlâk edilmesi gerektiğini söyledi.



kale çevresi betondan kurtarılıyor kalenin etrafı beton yapılardan kurtarılacak Şanlıurfa büyükşehir belediyesi 270 ev sahibi ile anlaşma sağlandı müze ve kızılkoyunla birleştirilerek turizm adası oluşturulacak