Kamuoyunda Göbeklitepe tartışmaları yeterince anlaşılmadı

TAKİP ET

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Göbeklitepe'nin merkezinin Gaziantep olacağı söylemleri tartışmalara konu olurken, bununla ilgili tepki gösterenlerin ne demek istedikleri kamuoyunda yeterince anlaşılamadı.

2019 yılının Göbeklitepe Yılı olması dolayısıyla 2 milyon turist bekleyen Şanlıurfa'da, konaklama ile ilgili yeterince çalışmaların yapılmaması tartışmalara yol açtı. Bunun üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şanlıurfa'ya gelen turistlerin Gaziantep'te konaklanacağı mesajını vermesi bu tartışmaların dozunu artırdı. Ancak bu söylemlere tepki gösterenler, Göbeklitepe'nin kazancının Şanlıurfa'ya gelmesi gerekirken, konaklama sorunu nedeniyle Gaziantep'e kaydırılmasının kabul edilemeyecek bir durum olduğunu belirtti. Ancak birçok kişi tarafından Göbeklitepe tartışmaları somut olarak anlaşıldı. Bazı STK'lar tarafından da Göbeklitepe'nin fiziki olarak taşınmayacağı açıklandı. Bu durum ise bu tartışmalara neden olan konunun tam olarak anlaşılamadığını ortaya koydu.

Milletvekili Açanal da konuya ilişkin açıklama yaptı

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, Göbeklitepe ile ilgili yaptığı açıklamada, "Göbeklitepe Yılı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılının Göbeklitepe Yılı olarak ilan etmesiyle başladı. Cumhurbaşkanımız bunu ilan ederken bölgede bulunan 5 ilin büyük kazanımlar elde edeceğini belirtti. Bu illerin içerisinde Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Diyarbakır ve Adıyaman bulunuyor." dedi.

'Hiç kimsenin Göbeklitepe'yi bir yere götürdüğü yok'

Milletvekili Açanal, "12 bin yıl önce Şanlıurfa'da olan Göbeklitepe 12 bin yıl sonra da burada olacak. Hiç kimsenin Göbeklitepe'yi bir yere götürdüğü yok. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de zaten böyle bir açıklama yapmadı. Fatma Şahin'i Ak Parti'nin kuruluşundan beri tanıyorum, çok iyi bir siyasetçidir. Onun ifadesi 'Arkeoloji Enstitüsü açıyoruz' Bu da bu bölgede çıkan bütün materyallerin burada inceleneceği demektir. Fatma Şahin de onu ifade etmek istedi. Ancak bir polemik oluştu, Göbeklitepe merkezi Gaziantep'e gidiyor diye. Böyle bir şey mümkün değil. Biz Göbeklitepe ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte hazırlıkları yapıyoruz. 2019 yılının sonunda Göbeklitepe Yılı bitmeyecek. Bu hep devam edecek, turizm değerlerini elde etmek için her zaman çalışacağız. Bu yıl da hedefimiz 2 milyon turisttir. Ben Şanlıurfa'ya yanlış bir enerjinin verilmesini kabul etmiyorum." ifadelerini kullandı.  

 

ak parti Şanlıurfa milletvekili zemzem gülender açanal Şanlıurfa haberler son dakika