Kanallar çürüyor, yıllardır su gelmiyor!

TAKİP ET

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile tarım arazilerinin suya kavuşturulması kapsamında çalışmaların oldukça ağır bir şekilde yürütülmesi, yapılan kanalların da çatlamasına neden oluyor. Birçok bölgede 2012 yılından beri yapılan kanallara bir türlü su gelmiyor. Bu durum ise çiftçileri mağdur ettiğinden dolayı tepkilere neden oldu.

Türkiye’nin en önemli kalkınma projelerinden biri olan GAP’ın sadece yüzde 53’lük kısmı tamamlandı. Ancak birçok bölgeye sulama kanalının yapılması ve ardından suyun bırakılmaması yapılan kanalların çürümesine neden oluyor. Bölge çiftçisi tarımsal verimin artırılması için suyun gelmesini beklerken, birçok bölgede yaklaşık 8 yıldır su bırakılmadı.

 

Bakan Pakdemirli, GAP’ın yüzde 53’ünün tamamlandığını belirtmişti

GAP ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, projenin tamamen bitmesi durumunda ülke ekonomisine 6,7 milyar dolarlık katkının sağlanacağını belirtmişti. GAP’ın Türkiye’deki ekonomik olarak sulanabilir arazilerin yüzde 12’sini oluşturduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, toplam 1 milyon 58 bin hektarlık bu sulanabilir arazinin 564 bin 215 hektarının, yani yüzde 53’ünün sulama şebekelerinin tamamlandığını sözlerine eklemişti.

 

Verimliliğin artması için GAP’ın bitmesi bekleniyor

Geniş verimli tarım arazilerine sahip olan Şanlıurfa’da, tarım arazilerinin sadece bir kısmına sulamanın ulaşması ile verim artışı yaşanırken, sulamanın halen yapılmadığı bölgelerde ise çiftçiler iklim şartlarına bağlı olarak ekim yapmak zorunda kalıyor. Öyle ki tarımsal verimin daha fazla artırılması için çiftçiler GAP’ın bir an önce bitmesini istiyor.

 



Bölgedeki istihdamın da sağlanmasına zarar veriyor

Türkiye’nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı’nın Şanlıurfa’da bulunmasından dolayı Türkiye’nin tarımsal ihtiyacını tek başına karşılayacağı öngörülen GAP’ın bir türlü bitmemesi bölge çiftçisini mağdur ederken, ülke ekonomisinde de ciddi oranda kaybın yaşanmasına neden oluyor. Öyle ki GAP bitmediğinden dolayı çiftçiler yılda sadece değeri düşük ürün ekebiliyor. Suya kavuşamayan arazilerde değeri yüksek ürünlerin yetiştirilememesi de bölgede istihdamın sağlanmasına zarar veriyor.

 

2012’den beri kanal yapıldı ama 8 yıldır su bırakılmadı

Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesi başta olmak üzere birçok bölgede 2012 yılından beri yapılan sulama kanallarına yaklaşık 8 yıldır su bırakılmadı. Bu nedenle yıllardır yapıldıktan sonra kaderine terk edilen kanallarda çürümeler ve çatlamalar meydana geldi. Bu durum ise bölgede vatandaşların tepkilerine neden oldu. Konuya tepki gösteren vatandaşlar, “Karaköprü ilçesine bağlı Akziyaret kırsal mahallesi ve çevresinde yapılan 9. Kısım sulama kanallarına bir türlü su bırakılmadı. Bu kanallar kaderine terk edildi ve zamanla harabelere dönüştü. Bu kanalların sulamaya açılması durumunda yeniden onarımın yapılmasını gerektirecek. Bu durum da yüklü miktarda bir maliyetin gereksiz durumda kaybına neden olacak. Şu anda zarar eden bölge çiftçisinin daha verimli ürünler yetiştirmesi için sulanın en kısa sürede başlatılması gerekir.” ifadelerini kullandılar.

 



GAP’ın tamamlanmamasının nedeni tapulaştırmalar mı?

Yıllardır sulamanın yapılmadığı ve harabeye dönüşen kanallara su bırakılmamasının nedenleri tapulaşmaların yapılmaması olarak belirtiliyor. Daha önce bölgede tapulaştırma sorununun çözüleceği vaatlerinin verilmesine rağmen söz konusu sorun halen çözülmedi.

 

Sulamanın yapıldığı bölgelerde de sorunlar yaşanıyor

Şanlıurfa’da suyla bir türlü buluşmayan tarım arazilerinde çiftçiler sulamanın başlatılmasını beklerken, sulama yapılan bölgelerde de plansız çalışmalar nedeniyle çiftçiler mağdur oluyor. Öyle ki özellikle yaz dönemlerinde DSİ tarafından yapılan pompaj çalışmalarının aksatılması nedeniyle sulama şebekelerinde çatlamalar oluşuyor. Bu durum ise bazı bölgelere suyun ulaşımını engellerken, öte yandan şebekenin patladığı alanlarda tarım arazileri suyun altında kalıyor. Özellikle Suruç ilçesinde su tahliye kanallarının halen yapılmaması arazinin sulara gömülmesine neden oluyor.



Murat Doğan / Özel Haber

kanallar çürüyor yıllardır su gelmiyor! güneydoğu anadolu projesi (gap) tarım arazilerinin suya kavuşturulması çalışmaların oldukça ağır bir şekilde yürütülmesi bakan pakdemirli gap’ın yüzde 53’ünün tamamlandığını belirtmişti verimliliğin artması için gap