Kanlı kavgaların altında yatan sebepler!

TAKİP ET

Arazi anlaşmazlıkları nedeniyle her yıl onlarca insanın yaralandığı ve öldüğü kavgaların nedenlerini Avukat Yahya Demirkol'a sorduk. Demirkol, 'Şanlıurfa'da yaşanan olayları sadece bir sebebe bağlayamayız bu olayların altında yatan pek çok sebep var' dedi.

Şanlıurfa’da yaşanan arazi anlaşmazlıklarının son örneğini geçtiğimiz Cumartesi günü Siverek’te 3 kişinin öldüğü, 6 kişinin de yaralanmasıyla tekrar gündeme geldi.  Arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan silahlı kavgada yaralanmalar ve ölümler meydana geliyor.  Meydana gelen bu ölümlerde kan davaları ortaya çıkıyor. Herkesin merak ettiği ve ilimizde sıkça yaşanan kavgaların altında yatan sorunları eski baro başkanı av. Yahya Demirkol’a sorduk.

“Yaşanan kavgaları sadece bir sebebe bağlamak doğru olmaz, altında birçok neden bulunmaktadır.” diyen Avukat, “Sosyo ekonomi nedenler, bölgesel kaynaklı nedenler, bölgenin yapısından ve kültürel yapısından kaynaklı sebepler söz konusudur. Bunun yanında tabiî ki yargılama süreci hukuk ve adalet kavramların tam olarak hem işlevsel olmaması, hem de bizim insanımızın bu kavramları yeterince benimsememesi ve yeterince hayatlarına geçirilmemesi de bir neden olarak görülmektedir.” dedi.

“EĞİTİMLİ KİŞİLER BİLE BUNA YÖNELİK DAVRANIŞLAR SERGİLEYEBİLİYOR”
Ekonomik sebeplerin belli olduğunu söyleyen Demirkol, “Ekonomik durum iyi olmayınca, küçük problemler büyüyebiliyor. Büyüyen sebepler neden böyle büyüyor?  Neden şiddetle, ölümlerle, hal oluyor buna bağlı olarak pek çok sebebi var. Bir kere genetik yapı buna müsait, feodal bir yapıya sahip zihniyet bizi çok fazla etkilemiş ve sarmalamış. Maalesef içimizde ki çok eğitimli kişiler bile buna yönelik davranışlar sergileyebiliyor. Bu sebepten dolayı tek başına bunu eğitimle çözmek mümkün değil, çünkü genetik kodlarımızda bunlar var. Tabiki eğitim çok önemli, yargının güvenlik güçlerin müdahalesi ve zamanlaması bunlar çok etkilidir. Ama dediğim gibi tek bir sebebe bağlamak mümkün değil.

YARGIDA ÇOK İYİ VE ÇOK HIZLI SONUÇ ALINMIYOR
Bu bölgede aynı şeylerin yaşanması bir rastlantı değil, nedeni bölgenin kültürel yapısı var, kültürel davranışları var. Maalesef bu davranışlar kişileri şiddete zorlayabiliyor ve sadece bölgenin yapısı da değil, bin yılardır devam eden şiddet, ortamı sorunların şiddetle çözümü şiddetin çözüm olarak görünmesi, bunların hepsi hem genetik yapımızda var, hem kültürel kodlarımız var. Dolayısıyla sorunları çözerken demokratik eksiklik olarak görüyoruz. Tartışarak hukukla yargıyla intikal etmeden, çözmemek bir sebep. Diğer bir sebep yargıda çok iyi ve çok hızlı sonuç alınmıyor. Yargıdan beklenen sonuç alınmaması ve insanları tatmin etmeyince bu defa kendi adaletlerini kendileri sağlamaya çalışması bu tamamen büyük bir yanlış! Kişi kendi adaletini sağlamaya çalışırsa objektif olamaz ve bu şekilde istenmeyen hadiseler meydana gelir."dedi

YARGIYA GİTMEK AYIP VE BİR KORKAKLIKMIŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR
Şanlıurfa’nın dışında olanlar Urfa’yı böyle tanıyorlar.  Demirkol “Urfa’da insanlar birbirlerini çok çabuk öldürebiliyorlar” diyorlar. Aslında Türkiye’de pek çok ilde böyle vakalar var ancak bizim şehrimizde bu tür vakalar daha çok var. İşte bunun çözümü yargının hızının iyi olması insanların vicdanlarını tatmin etmesi lazım cezaların caydırıcı olması lazım. Sorunların çok hızlı ve vicdanları adalet duygusunu tatmin edici nitelikte çözümlemesi lazım. Değerleri ise biz bu sorunu kendi aramızda değil de adalete intikal ederek halletmek lazım. Bizde sanki yargıya gitmek ayıp ve bir korkaklıkmış gibi ayıp olarak görünüyor. Hâlbuki asla öyle bir şey yok! Bu tamamen yanlış bir düşünce. Hâlbuki doğru olan yargıya güvenmek ve tabi yargının da doğru olmasıyla bu sorunları çözer diye düşünüyorum."ifadelerinde bulundu.

SORUNLARI UZLAŞARAK ÇÖZMELİYİZ
Bunu her zaman için söylüyoruz; birincisi sorunları kendi aramızda uzlaşarak çözümlemek yani cemaat adamaları, yani akil adam dediğimiz, yâda kanat önderleriyle, kendi aramızda çözümlemek. Bunu kendi metotlarımızla asla değil. Kesinlikle yargı sistemiyle çözümlemek lazım. Yargıya intikal ederek ama adaletin de hızlı ve adalet duygusu tatmin eder şekilde sorunları çözümleyici bir şekilde olursa bütün sorunlar daha hızlı ve doğru bir şekilde çözülür” diyerek sözlerini tamamladı
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim