Karaaslan artan obezite tehlikesine dikkat çekti

TAKİP ET

Harran Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Karaaslan, 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla obezitenin artan tehlikesine dikkat çekti.

OBEZİTE NEDİR?

Dr. Karaaslan, obezitenin, aşırı yağ birikmesi sonucu sağlıklı yaşamı olumsuz etkileyecek düzeyde kilo artışı olarak tanımladı. Erkeklerde vücut yağ oranının %25'i, kadınlarda ise %30'u geçmesi obezite olarak kabul edilir. Obezite tanısı için beden kitle indeksi (BKİ) kullanılır. BKİ, kilogram cinsinden vücut ağırlığının metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünerek hesaplanır. BKİ'nin 30 kg/m2'nin üzerinde olması obeziteyi gösterir.

OBEZİTE ARTIYOR

Dr. Karaaslan, dünya genelinde yetişkin nüfusta obezite sıklığının son 50 yılda 3-4 kat arttığını ve global bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini vurguladı. Türkiye'de de obezite sıklığı artmaya devam ediyor. Avrupa ülkeleri arasında aşırı kilolu ve obezite sıklığının en yüksek olduğu ülke Türkiye. Yetişkinlerde obezite sıklığının kadınlarda %40'ı, erkeklerde ise %30'u geçtiği tahmin ediliyor.

OBEZİTENİN NEDENLERİ

Obezite, alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ve bu durumun uzun sürmesi sonucu ortaya çıkar. Hareketsiz yaşam, yüksek kalorili beslenme, genetik yatkınlık, hormonal bozukluklar ve sosyo-ekonomik faktörler obeziteye neden olabilir.

OBEZİTENİN RİSKLERİ

Obezite, sigaradan sonra önlenebilir ölümlerin ikinci en önemli sebebidir. Tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, beyin-damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, mide reflü problemleri, safra yolu hastalıkları, pankreas iltihaplanması, eklem bozuklukları, cilt enfeksiyonları, çeşitli kanser türleri ve depresyon gibi birçok hastalık riskini artırır. Ayrıca iş bulma zorluğu ve sosyal izolasyon gibi sosyo-ekonomik problemlere de yol açabilir.

OBEZİTE TEDAVİSİ

Fazla kilolu ve obezite sorunu yaşayan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurması önerilir. Kilo artışına sebep olan bir hastalık varsa öncelikle tedavi edilir. Obezite tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavileri ve cerrahi işlemler kullanılır. Yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı beslenme ve egzersiz önerilerinden oluşur. Obezite tedavisinde kullanılan ilaçlar, iştahı azaltarak ve/veya bağırsaklardan yağ emilimini düşürerek etkili olur. Obezite cerrahisi ise ciddi obezite durumlarında uygulanır.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NDE FARKINDALIK ÇALIŞMALARI

Harran Üniversitesi Hastanesi, 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla diyabet hastalığı konusunda bilgilendirme yapmak için stant açtı. Hastane girişinde açılan stantta Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serap Satış, başhemşire ve personel tarafından hasta ve hasta yakınlarına diyabet konusunda bilgilendirme yapıldı.

Obezite tedavisi Harran Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Karaaslan 4 Mart Dünya Obezite Günü