Karacadağ pirinci belgesel oldu

TAKİP ET

Sedat Kıran'ın yapımcılığı ve yönetmenliğini yaptığı Mirkut belgesel filmi izleyicileri ile buluşmaya hazırlanıyor. Belgeselde Karacadağ pirincinin ekimi ve hasadı anlatılıyor.

Karacadağ’da çeltik üretimi ve hasadını konu edinen Mirkut belgesel filmde; binlerce yıldır ekimi yapılan pirincin, her aşamasında yaşanan zorluklar  bölgedeki  üreticilerin kendi ifadelerinden  yola çıkılarak filme aktarılmış.

Mirkut belgesel filminin çekimleri ve kurgu aşaması iki yıla yakın bir süredir devam ediyor. Halen çalışmaları süren belgeselde binlerce yıllık geçmişi olan Karacadağ pirincinin ekimi ve hasadı anlatılıyor.

Mirkut, pirinç üretiminin ekim aşamasından hasada kadar tüm evrelerini, bu süreçte yaşanan zorlukları, üreticilerin kimi zaman seyirciyi derinden etkileyen kimi zaman da gülümseten, son derece renkli ve bölgenin kültürel dokusunu da yansıtarak üreticilerin zahmet ve coşkularını konu edinen uzun metrajlı bir belgesel filmdir.

Karacadağ Bölgesi, tarih sürecinde derin bir kültürün mirasçısıdır. Göbeklitepe’ deki buluntular  ve  buradaki veriler  yabani baklagillerin(buğday mercimek nohut pirinç vb.) kültürel ıslahının ilk olarak bu topraklarda yapıldığını, avcı toplayıcı formdan tarım toplumuna geçiş ile yerleşik hayatın şekillendiğini  ve modern toplumun ortaya çıktığını  gözler önüne seriyor.
 
Karacadağ Bölgesini  her bir taşını bilecek kadar iyi tanıyan belgeselin yapımcısı ve aynı zamanda yönetmeni Sedat Kıran; bu son belgeseliyle de  bölgenin kaybolmaya yüz tutan kültürel dokusunu, yaşam biçimlerini ve yaşanan zorlukları orada yaşayan, çalışan, üreten bölge insanının dilinden  belgesel film olarak sinemaya, beyaz perdeye yansıtmaya çalıştı.

Mirkut  Belgeselinin yapımcısı Sedat Kıran, 2019’ da Karacadağ Bölgesi’nde binlerce yıldır göçebe yaşam biçimini sürdüren “Koçerlerin” yaşamını ve kültürlerini konu edinen “Abur” belgesel filmi ile yurt dışında prestijli bir çok film festivalinde gösterim ve çeşitli ödüller aldı.

Son olarak da Karacadağ pirincinin üretim aşamalarını  kültürel boyutuyla harmanlayarak  Mirkut belgeselinde konu edinen yapımcı ve yönetmen Kıran, yüzlerce yıllık pirinç üretim mirasını devam ettiren  bölge köylüsünün yaşadığı zorlukları, umutlarını  ve coşkusunu filminde ustalıkla anlatıyor. Filmde yüzlerce yıllık tarım toplumun ritüellerini,  üreticinin ekim sürecinde yaşadığı zorlukları, çekilen zahmetleri ve  hasat zamanı  yaşanan coşkularını filminde işleyen  usta yönetmen; zamansal olarak klasik yöntemlerle yapılan  ilkel tarım  hikâyeleriyle beraber aynı zamanda  günümüzde yapılan modern tarımı  da  farklı bir çalışma ile izleyicisinin beğenisine  sunuyor.

Mirkut belgeseli yakın bir zamanda sürpriz bir gala ile seyircileri ile buluşmaya hazırlanıyor.