Karagül ve yeşil gül diyarı

TAKİP ET

Saklı cennet olarak nitelendirilen Halfeti'den başka bir yerde yetişmeyen ve tescilli Karagül'den sonra Yeşil gül de turistlerin ilgi odağı olmaya başladı.

Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, yeşil gül ile birlikte açmaya başladı. Birecik Barajı'nın suları altında kalan ve 2013 yılında Cittaslow  "sakin şehir" ağına dâhil olan Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle bölgenin "saklı cenneti" olarak nitelendiriliyor.


Dünyada sadece Halfeti'de doğal olarak yetişen karagülle aynı bölgede yetiştirilmeye başlanan yeşil gül de ilgi odağında. Tamamen doğal olarak yetişen yeşil gül, rengi dışında aynı bölgede yetişen karagül ile birçok yönde birbirine benzerlik gösteriyor.

Karagül ile aynı dönemde tomurcuk açan ve büyüyen yeşil gül, evlerde ve Belediye tarafından kurulan seralarda yetiştiriliyor. Halfeti’yi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Karagül ile birlikte Yeşil gül de turizm ekonomisine katkı sunuyor. Turistlerin ilgi gösterdiği Karagül kurutulduktan sonra Kolonya, Parfüm, Lokum, Çikolata, Reçel ve Çay olmak üzere Gül suyu elde ediliyor.

KARAGÜL HALFETİ’YE HAS
Tıp fakültesi öğrencisi Bestenur Özdemir, konu ile ilgili olarak "Halfeti'ye geldik Karagülü'de görmeden geçmeyelim dedik. Endemik bitki olarak sadece burada siyah açtığını ve diğer bölgelerde aynı renkte olmadığını kokusunu koruyabildiğini fakat renginin buraya has olduğunu öğrendik" dedi.

Karagül ziyaretçisi Hanife Çalışkan ise, “Düzce’de yaşıyorum burada Üniversite arkadaşım vardı, onun yanına geldim. Halfeti’ye merakım karagül dizisinden beri vardı orda görmüştüm karagülü. Tabi birde buraya gelmeden önce de buradan bir tane karagülü alabilir miyim diye düşünüyorken sağ olsun abimiz bir tane karagül verdi. Şu an çok mutlu oldum. Halfeti’de çok güzel bir yer tekne turu yaptık. Karagülün sadece bu topraklarda yetiştiğini ve siyah rengini buradan aldığını, başka yere götürülüp dikildiğinde renginin bordoya döndüğünü, kadifeye döndüğünü ve yılın sekizinci ayın da çıktığını biliyorum” dedi.

KARAGÜL DÜNYADA ENDEMİK OLARAK HALFETİ’DE YETİŞİYOR
Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak’ta “Saklı cennet Halfeti hem Şanlıurfa’nın hem Bölgenin ve Türkiye’nin turizm destinasyonlarından biri diyebiliriz” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü. “Tabi Halfeti deyince akla gelen en önemli sembollerden bir de karagül. Karagül dünyada endemik olarak Halfeti’de yetişiyor.  Karagül’ün özeliği Nisan Mayıs ve Eylül Ekim aylarında siyah olarak açması ve sadece eski Halfeti’de açması, bu gülü buradan alıp başka yere götürdüğünüzde kedini daha kadifemsi, kırmızıya yakın kendini gösteriyor. Halfeti’de yılda 4 ay boyunca şu anda içinde bulunduğumuz Halfeti belediyesine ait serada, yılın belli aylarında ve şu an bile mevcutta olmakta olan ve bunun siyah açmasıyla ilgili olarak bir şekilde sağlamaya çalışıyoruz. Karagül eski Halfeti’de bu serada ve vatandaşlarımızın özel bahçelerinde de kendisini bize gösteriyor.

KARAGÜL EKONOMİK KAYNAK SAĞLIYOR
Karagülle ile ilgili olarak hem burada paketleme, hem de burada kurutulup paketlenerek, tek tek satılması ciddi anlamda burada hem yerel esnafımızın, hem belediyemizin bir ekonomik kaynağı oluyor. Tabi bunun sadece paketlenip satılması değil, karagülün kolonyası, gül suyunun oluşturması, çikolatası ve çay yapılmasına kadar vs bu tarz ürünlerin oluşturularak bir katma değer oluşturmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yılda karagülün coğrafi işaretini aldık ve karagülün tescili yapıldı. Tescilinin yapılmasıyla karagülün ticaretiyle uğraşan esnafımızın da ciddi anlamda bir katma değer olarak yansıdı.


Yeşil gülde aynı şekilde endemik ve sadece eski Halfeti’de yetişiyor. Bununla alakalı olarak çalışmalarımız var. Coğrafi işareti alınması ile alakalı önümüzde ki dönemde tescilini aldıktan sonra yeşil güllerin de ekim alanlarını çoğaltıp onu da buraya gelen turistlerimize sunacağız” ifadelerini kullandı.

REÇEL, LOKUM, ÇUKOLATA DERKEN ŞİMDİ DE DONDURMASI YAPILIYOR
Karagül serası sorumlusu Hüseyin Akşahin ise, Halfeti belediyesi personeli olduğunu belirtti. Akşahin, “Yaklaşık 12 yıldır karagül serasında Karagül yetiştiriciliği yapıyorum. Karagülün özeliği buradan fidesini götürdüğünde siyaha dönmez. Karagül siyah rengini buranın ikliminden, suyundan ve toprağından alıyor. Karagülü başka bir yere götürdüğünde rengi bordoya döner fakat koku olarak aynıdır ve çok müthiş bir kokusu vardır. Yeşil gül de aynı şekilde başka yerde yetişir ama aynı olmaz özeliği burada yetişmesidir ve bundan dolayı yeşil gülle ve karagülle çok talep var. İnternet özerinden talep çok fazla oluyor ve buraya has olan bir gül. Buraya dışarından gelen ziyaretçiler en çok siyah gülü merak ediyorlar, nerede yetişir, nasıl yetişir diye güllü görmek istiyorlar.
Ben bu konuda gülle ilgili her şeyi anlatıyorum. Bazıları buradan fidesini alıp götürüyor onlara diyorum, götürürseniz bulunduğunuz yerde siyaha dönmez ama kokusunu çok beğendikleri için götürüyorlar sırf kokusu için bile götürüyorlar. Bunlar dışında birde gülleri kurutuyoruz bunları tek tek halinde kurutuyoruz ve daha sonra kutuların içine koyarak, satışa çıkarıyoruz. Karagülden birçok ürün elde edilmekte reçel, lokum, çikolata, çay ve şimdi ise dondurmasına geçtik, dondurma da yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim
 

Karagül Yeşil gül Halfeti