Karagül ve yeşil gül diyarı

TAKİP ET

Saklı cennet unvanı ile bilinen Halfeti dışında yetişmeyen endemik bitkilerden Karagül turistlerin ilgi odağında yer alırken Yeşil gülün de ekonomiye kazandırılması ile ilçeye olan ilgi gün geçtikçe artmaya başladı.

Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, Yeşil gül aynı sezonda açıyor. Endemik bitkiler Halfeti dışına çıkınca doğal rengini kaybetmesiyle biliniyor. Birecik Barajı'nın suları altında kalan ve 2013 yılında Cittaslow  "sakin şehir" ağına dâhil olan Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle bölgenin "saklı cenneti" olarak nitelendiriliyor.

YEŞİL VE KARAGÜL BENZERLİK GÖSTERİYOR

Dünyada sadece Halfeti'de doğal olarak yetişen karagülle aynı bölgede yetiştirilmeye başlanan yeşil gül de ilgi odağında. Tamamen doğal olarak yetişen yeşil gül, rengi dışında aynı bölgede yetişen Karagül ile birçok yönde birbirine benzerlik gösteriyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Çakmaklı, yaptığı açıklamada, yeşil gülün yok olmaması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Yeşil gülü, "Saklı kentin saklı gülü" olarak nitelendirdiklerini anlatan Çakmaklı, şöyle devam etti:

"Belli bir dönemde açmakta ve 6-7 hafta yeşilliğini korumaktadır. Rengi daha berrak, yeşil elma rengini andırıyor, kış soğuğunda bronzlaşan bir renge dönüşüyor. Yeşil gül ile ilgili bugüne kadar herhangi bir literatür çalışmasına rastlayamadık. Yapılacak bir çalışmanın yeşil gülün bilinmesine, tanınmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Yeşil gülün de karagül gibi Halfeti için çok önemli bir gül, çeşit olduğunu olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca yok olmaya yüz tutmuş bu gülün tekrar çoğaltılması ve ekonomik olarak değerlendirilmesi büyük önem arz ediyor. Biz bu noktada planlanan çalışmaları yürüteceğiz" dedi.

Karagül ile aynı dönemde tomurcuk açan ve büyüyen yeşil gül, evlerde ve Belediye tarafından kurulan seralarda yetiştiriliyor. Halfeti’yi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Karagül ile birlikte Yeşil gül de turizm ekonomisine katkı sunuyor. Turistlerin ilgi gösterdiği Karagül kurutulduktan sonra Kolonya, Parfüm, Lokum, Çikolata, Reçel ve Çay olmak üzere Gül suyu elde ediliyor.

KURUDUKTAN SONRA KOLONYA, PARFÜM VE LOKUM YAPILIYOR

Halfeti’ye has iki tür, tüm ülkede adını duyurmayı başardı. Özellikle karagülde yakın zamanlarda Kolonya, Parfüm, Lokum, Çikolata, Reçel, Çay ve Gül suyu elde edildi. Ekonomik anlamda yöre halkının da yüzünü güldüren endemik türler yıllarca ilgisini sürdürecek.

Halfeti deyince akla gelen en önemli sembollerden bir de karagül. Karagül dünyada endemik olarak Halfeti’de yetişiyor.  Karagül’ün özeliği Nisan, Mayıs ve Eylül Ekim aylarında siyah olarak açması ve sadece eski Halfeti’de açması, bu gülü buradan alıp başka yere götürdüğünüzde kendini daha kadifemsi, kırmızıya yakın kendini gösteriyor.

Saklı cennet Halfeti Yeşil gül