Karahantepe tarihi aydınlatacak

TAKİP ET

Şanlıurfa'da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıylaKarahantepe'nin tanıtımı yapıldı. Karahantepe ana istasyon noktasında ziyaretçi merkezinin 2022 yılında hizmete açılması hedefleniyor.

Taş Tepeler Lansmanın ardından Karahantepe'ye giden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Karahantepe'nin önemli bir yerleşim alanı olduğunu söyledi. 2007 yılında birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen alanda çok sayıda dikilitaşın varlığı tespit edildi.Karahantepe ve Göbeklitepe’de Türk ve yabancı bilim insanlarından oluşan, yaklaşık 70 kişilik interdisipliner bir ekip tarafından kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülüyor.

Karahantepe’de açıklama yapan Bakan Ersoy, İnsana ait kalıntıların Karahantepe'de bulunduğunu 12 tepenin 'Taş Tepeler' çatısı altında toplayacaklarını kaydetti. Burada yapılacak çalışmalarla neolitik döneme ait önemli bir çalışmaya girdiklerini kültür mirasının bütün dünya tarafından paylaşılması gerektiğini vurgulayan Bakan Ersoy şu anda 127 milyon TL ödenek ayırdıklarını söyledi.

KARAHANTEPE 2007 YILINDA BİRİNCİ DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI OLARAK TESCİL EDİLDİ
Bakan Ersoy açıklamalarının devamında yaptığı açıklamada, "Anadolu topraklarının rakipsiz kültür ve medeniyet zenginliğinin yeni parçalarını gün yüzüne çıkarmak, ülkemizin ve dünyanın kültür mirasına kazandırmak, nihayetinde bütün insanlıkla paylaşmak için kapsamlı bir proje yürütüyoruz. Bugün de çalışmalarımızın ayrıntılarını sizlerle paylaşmak için bir aradayız. Hepiniz hoş geldiniz. Öncelikle Karahantepe’den başlayalım. Şanlıurfa Haliliye ilçesi sınırları içinde kalan bu alan 2007 yılında birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir. Burası aynı zamanda Tek Tek Dağları Milli Parkı içinde bulunuyor ki gerçekten doğal çevresiyle iyi korunmuş bir bölgedir. Karahantepe’ye olan ilgi Göbeklitepe’de yapılan kazılarla paralel bir şekilde artmıştır. Arkeoloji dünyasında ve tarih çevrelerinde ciddi yankılar uyandıran Göbeklitepe ile birlikte Karahantepe de birçok bilim insanının ilgisini üzerinde toplamış ve bu doğrultuda bölge ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda da burada çok sayıda dikilitaşın varlığı tespit edilmiştir" İfadelerini kullandı.

70 KİŞİLİK BİR EKİP ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜYOR
Karahantepe'deki çalışmalarda 2 önemli noktaya dikkat çeken Bakan Ersoy, "Birincisi, Göbeklitepe ve çağdaşlarından bilinen yuvarlak planlı yapılar alanın belirli yerlerinde yoğunlaşmaktadır. İkincisi de bu alanın bitişiğinde günlük kullanım öğelerinin çoğunlukta olduğu, başka bir deyişle yerleşim yeri özelliği taşıyan bir bölge bulunmaktadır. Burada yapılacak çalışmalarla, Göbeklitepe’de henüz araştırılmamış olan dönemin yerleşimcileri ve yerleşim yerleri hakkında bilgilere ulaşılması hedeflenmektedir. Yine Karahantepe’de T biçimli dikilitaş ve zoomorfik özellikler taşıyan büyük taşlar bulunmuştur. Bilindiği gibi Çanak Çömleksiz Neolitik Dönemin ilk aşamalarında T biçimli dikili taşların insanı sembolize ettiği genel olarak kabul görmektedir. Ancak burada olasılıkla insan biçimli bir heykele de rastlanmıştır. Demek ki zaman içerisinde daha gerçekçi bir üsluba dönüşüm söz konusu olmuştur. İnanıyorum ki Göbeklitepe’de olduğu gibi bu çalışmaların sonuçları da arkeoloji dünyası için ciddi bulgu ve bilgiler ortaya koyacaktır. 2020 yılında Göbeklitepe ve Karahantepe kazıları, Bakanlığımız ve İstanbul Üniversitesi adına Prof. Dr. Necmi KARUL’un liderlik ettiği tek bir kazı başkanlığı çatısı altında birleştirilmiştir. Karahantepe ve Göbeklitepe’de Türk ve yabancı bilim insanlarından oluşan, yaklaşık 70 kişilik interdisipliner bir ekip tarafından kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülmektedir" şeklinde konuştu.

'GÖBEKLİTEPE VE KARAHANTEPE ANA İSTASYON'
Taş Tepeler Projesi’nde Göbeklitepe ve Karahantepe'nin ana istasyon, Sefertepe, Taşlıtepe, Ayanlar Höyük gibi alanların ise ara istasyonlar olarak planlandığına dikkat çeken Ersoy, "Karahantepe vesilesiyle Taş Tepeler Projesi’nin genel çerçevesinden de kısaca söz etmek istiyorum. Göbeklitepe merkez olmak üzere proje kapsamında Karahantepe’nin ülkemizde yer alan Neolitik Dönem yerleşimleri arasında en önemli duraklardan biri haline getirilmesi hedeflenmektedir.  En az 12 noktayı kapsayacak Taş Tepeler Projesi’nde Göbeklitepe ve Karahantepe ana istasyon; Sefertepe, Taşlıtepe, Ayanlar Höyük gibi alanlarda ise ara istasyonlar planlanmıştır. Karahantepe ana istasyon noktasında ziyaretçi merkezinin 2022 yılında hizmete açılmasını hedefliyoruz. Taş Tepeler Projesi kapsamında gerçekleştirilecek kazı ve araştırmalara dair bilgilerin toplanacağı, bilim insanlarının çalışmalarını yapabilecekleri Neolitik Araştırma Merkezi kurma çalışmalarına da devam edilmektedir. Ayrıca proje sürecinin ve çıktılarının güncel olarak paylaşılacağı bir web sitesi tasarlanmıştır"
'7 ALANDA ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR'
Kazı çalışmalarının 7 alanda devam ettiğini belirten Bakan Ersoy, "Hâlihazırda 7 alanda arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Bu alanlar Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyüğü’dür. Yakın zamanda Ayanlar, Yoğunburç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taşlıtepe yerleşimlerinde de kazı çalışmaları başlayacak. Jeomanyetik ve jeo-radar ölçümleri de gerçekleştirildi. Kazılarla paralel şekilde bu ölçümlerin yapılmasına da devam edilecek. Tüm bunlar projemizin 2021-2024 yılları arasını kapsayan ilk etap çalışmalarıdır. Son olarak ana çatıdan bahsedeyim. Biliyorsunuz Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde Karahantepe’den elde edilen eserlerin yer aldığı bir sergi hazırlandı. Taş Tepeler Projesi ile Neolitik Çağ’ın kapısını çok daha derin ve geniş bir şekilde aralayacağımız arkeolojik kazı çalışmalarının planlaması yapıldı ve bunları adım adım hayata geçirmeye başladık. İşte bütün bunlar Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi çatısı altında yapılıyor. Bu, ülkemizde yapılmış en büyük ve kapsamlı arkeoloji projesidir. Elbette ulusal ve uluslararası paydaşlarımızla birlikte çalışacağız. Zira hep vurguluyoruz. İnsan medeniyetinin mirası bütün dünyayla paylaşılmalı ve bütün insanlığa fayda sunmalıdır" dedi.

'12 KURUM VE KURULUŞLA İŞ BİRLİĞİ PLANLADIK'
12 kurumla işbirliği içerisinde olacaklarını söyleyen Bakan Ersoy, "Bu bilinçle yurt içinde 8 ayrı üniversitenin dâhil olduğu 12 kurum ve kuruluşla iş birliği planladık. İstanbul Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Ankara Bilim Üniversitesi arasında da doğrudan iş birliği protokolleri imzalandı.  Japonya, Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa’yı kapsayan uluslararası iş birliği çerçevesinde ise 8 ayrı üniversite ile 4 uluslararası akademi, enstitü ve müzeyi de projemize dâhil ettik. Saha dışında da çalışmalar olacak. Uluslararası Dünya Neolitik Kongresi gibi uluslararası bilimsel toplantılar ve etkinlikler yapacağız. Ziyaretçi karşılama ve tanıtım merkezleri, sergi ve çevre düzenleme projeleri, ulaşım ve altyapı düzenlemeleri gibi çalışmalarda hayata geçirilecek. Cari ve personel giderleri hariç 127 milyon lira tutarında bir kamu yatırımı öngörüyoruz. Ben şimdiden ülkemize, bilim, kültür ve arkeoloji dünyamıza, turizmimize ve insanlığa hayırlı olsun diyorum. Bütün bu projelerde fikir aşamasından bugüne gelinceye kadar görev alan, sorumluluk üstlenen herkese; ayrıca bundan sonraki çalışmaları yürütecek tüm ekiplerimize şükranlarımı sunuyor, kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Siz değerli basın mensuplarımıza gösterdiğiniz katılım ve sunduğunuz ilgi sebebiyle ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diyerek sözlerine son verdi.