Karakoyun kirleniyor, temizleyen olmuyor

TAKİP ET

Aşırı yağışlar nedeniyle sürüklenen yıkıntılar, Karakoyun Deresinde birikti. Yapılan köprü inşaatının yıkıntılarının da düştüğü dere yatağındaki birikintiler, bir türlü temizlenmedi.

Son yıllara oranla Şanlıurfa'da bu yıl yağış daha fazla etkisini sürdürürken, zaman zaman sel olayları meydana geldi. Sel sularının sürüklediği atıklar, Karakoyun Deresinde birikti. Ancak belediye yetkilileri tarafından biriken atıkların temizlenmemesi, derenin tıkanmasına neden oluyor.

Etkisinin artıran yağış nedeniyle sürüklenen atıklar, Karakoyun dere yatağının birçok alanında birikirken, köprülü kavşak yapımının devam ettiği alanlarda ise beton parçalarının yığılmasına neden oldu. Yapımı süren köprülü kavşak inşaatının atıklarının dereye atılması ve buranın yetkililer tarafından temizlenmemesi, derenin tıkanarak sel olaylarının görülmesine neden oluyor.



35 Yıl önce derede birikintilerin temizlenmemesi sonucu yaşanan sel baskınının bölgede bulunan birçok evi sular altında bıraktığına dikkat çeken vatandaşlar, bölgede bir an önce yapılacak temizlik çalışmalarının dere yatağının daha kontrollü bir şekilde akışının sağlanacağını söylediler.

Dere yatağı içerisinde çok fazla atık bulunduğunu belirten Vatandaşlar, “35 yıl öncesine kadar Karakoyun Deresi açıksu olarak bilinen bölgedeki kaynağın sularıyla akan bir dereydi. Yoğun yağışlarla birlikte sele dönüşen dere 35 yıl önce büyük bir doğal afet yaşattı. Çok sayıda ev sular altında kalırken, birçok aile mağduriyet yaşadı. Dere içinde yapılan kanalla birlikte artık derenin suları daha güvenli bir şekilde akmaya başladı. Bölge halkı bu kanal aracılığıyla sel sularının tahliye edilmesi nedeniyle rahat bir nefes aldı. Fakat son günlerde daha fazla etkili olan yağışlar, kuruyan dere yatağının yeniden canlanmasına neden oldu. Taşkınlar ve seller her ne kadar kanallar aracılığıyla tahliye edilse de, bu defa da sel sularıyla birlikte taşınan inşaat atıkları köprülü kavşak çalışmalarının yoğun olduğu alanda yığılmalara neden oldu." diye konuştular.



Çevredekiler taşmalara karşı endişeli

Bölgedeki atıkların yığılması ve Kızılkoyun Köprüsünü geçememesi kendilerini endişelendirdiklerini belirten vatandaşlar, "Geçmişte sel sularıyla taşan Karakoyun Deresinin bu atıklar nedeniyle yeniden taşması durumunda geçmişe oranla daha ağır sonuçlar oluşması kaçınılmaz. Bu nedenle bölgede yapılan çalışmaların ve inşaat atıklarının dere yatağının biriken bölümünden alınıp temizlenmesi ve dere yatağının su akışının daha fazla rahatlatılması bölgede oluşacak olan bir afetin önüne geçecektir. Büyükşehir belediyesinin bu alanda bir an önce temizlik çalışmaları yaparak dere yatağını temizlemesi gerekmekte. Aksi halde yoğun yağışlarla birlikte Karakoyun Deresinin taşması başta yoğun bir şekilde insanların bulunduğu AVM olmak üzere birçok alanda Doğal bir afete dönüşebilir” ifadelerini kullandılar.

 

karakoyun kirleniyor temizleyen olmuyor son yıllara oranla Şanlıurfada bu yıl yağış daha fazla etkisini sürdürürken karakoyun deresinde birikti aşırı yağışlar nedeniyle sürüklenen yıkıntılar