Karantina sürecinde yaşananlar

TAKİP ET

Normalleşme süreci ile birlikte vatandaşların koronavirüs tedbirlerine riayet etmemesi ile birlikte Şanlıurfa genelinde her geçen gün pozitif vakalarla birlikte karantinaya alınan ev, bina, mahalle ve işyerlerinde artmaya başladı. Vatandaşların ve aile bireylerinin bu süreci nasıl atlattıklarını Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Celal Çalışır anlattı.

Şanlıurfa Pandemi kurulu tarafından her gün yapılan açıklama ile vakaların artışı nedeniyle kent genelinde maske takma zorunluluğu getirilerek tedbirlere uymayanlara para cezası kesiliyor.

 

Vakalarla birlikte karantinaya alınan ev, bina, mahalle ve işyerleri sayısının her geçen gün artması Şanlıurfa genelinde vatandaşların taziye, düğün, ev ve ziyaret hasta ziyaretleri ile birlikte yoğunluğun olduğu alanlardan uzak durmaları noktasında sürekli uyarılar yapılıyor.

 

Ev sakinleri testten geçiriliyor

Sıcakların artması ile beraber vatandaşların maske takmaları ve sosyal mesafe uymaları konusunda uyarılırken karantinaya alınan yerlere giriş ve çıkışlar yasaklanıyor. Testi pozitif çıkanlar belirlenen hastanelerde karantinaya alınırken, temas ettiği, görüştüğü ve ailesi ile birlilikte kaldığı evin sakinleri de testten geçiriliyor.



 

14 gün süre boyunca karantinada kalıyorlar

Karantinaya alınan ev, bina ve mahalleler 14 gün süreyle giriş ve çıkışlara kapatılıyor. Buralarda ikamet eden vatandaşlar sağlık ekipleri tarafından, baş, boyun, eklem ağrısı veya buna benzer şikayetleri var mı diye gün aşırı kontrol edilerek bilgi alınıyor. İhtiyaçları ise muhtarlar aracılığı ile belediyeler tarafından karşılanıyor ve dezenfekte ediliyor.

 

Aile bireyleri aynı ortamda bulunmuyor

Tedavileri yapılarak testleri negatif çıkanlar tedavi gördükleri hastaneden evlerine gönderilerek evlerinde 14 gün süreyle karantinada tutuluyorlar. Evdeki karantina süresinde aile bireyleri ile aynı ortamı paylaşmaması, aynı masada yemek yememesi, maske takması, hijyen ve sosyal mesafeyi koruması isteniyor.

 

Vatandaşların ve aile bireylerinin bu süreci nasıl atlattıklarını Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Celal Çalışır’a sorduk.

 

Şanlıurfa’da son dönemlerde artış gösteren korona virüs vakaları ile birlikte karantinaya alınan kişi ve ev sayısı da arttı. Yaşanan bu süreci nasıl olduğunu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Celal Çalışır açıkladı.

Doktor Çalışır sürecin başından beri sıkı tutulduğunu, bakımdan pozitif olan vakaların yanı sıra onlarla temas eden kişilerinde karantinaya alındığını belirtti. Test sonucu negatif olsa da karantinaya alınan kişilerin kurallara riayet etmesi gerektiğini aktaran Çalışır ‘’ negatif olup, karantina amaçlı evde kalması gerekenlerin dikkat etmesi gereken birtakım hususlar var; Öncelikle bu kişilerin iyi havalanan bir odada yalnız bir şekilde kalmalarını öneriyoruz. Aile bireyleri ile zorunlu durumlar dışında temas etmemelerini istiyoruz. Eğer bir temas söz konusu ise öncelikle sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek ve kesinlikle maske kullanarak iletişim kurmalıdırlar. Bunun dışında temizlik konusunda %1 çamaşır suyu kullanarak kapı kolları, elektrik düğmeleri, kullanılan tuvalet ve kullanılan eşyaların dezenfekte edilmesini öneriyoruz. Bunları günde 4 ila 5 defa tekrar edilmesini istiyoruz. ’’dedi

 

Vakit en iyi şekilde değerlendirilmeli

Karantinada olan kişilerin psikolojik sorunlar yaşamaması için bu süreç boyunca vakitlerini değerlendirmelerinin önemine vurgu yapan Celal Çalışır ‘’ aile bireylerinden ayrı kendi odasında dinlenerek, televizyon izleyerek, kitap okuyarak zamanını daha iyi değerlendirebilmesi gerekiyor. Eğer bu şekilde yapmaz ise bir şekilde sosyal mesafeyi ihlal edebilir ve virüsü yayabilir. Bu nedenle aileden ayrı yemek yemeli ve yalnız kalmalıdır’’ ifadelerini kullandı.

 



Kontroller sık sık yapılıyor

Evlerde karantinada olanlar ile ilgilide konuşan Çalışır ‘’ Test sonucu negatif çıkan ve herhangi bir septom göstermeyenleri evlerde karantinaya alıyoruz. Bunun sebebi eğer ilerleyen günlerde bir septom gösterirse tespitinin kolay olması ve diğer bireylere bulaştırmasını engellemek içindir. Bu açıdan 14 günlük süreye çok dikkat etmeliyiz. Kendi odasında izole olan kişiler birileri ile görüşmesi gerekiyor ise mutlaka sosyal mesafe ve maske kurallarına uymalıdır. Karantina da bulunan vatandaşların sağlık koşulları 14 gün boyunca kontrol edilir, bir baş ağrısı, boyun ağrısı, eklem ağrısı veya buna benzer şikayetleri var mı diye sorulur. Eğer iş yoğun değilse direk olarak gidilir, durum kontrol edilir. Eğer yoğunluk var ise azından bu tür şikayetlerin olup olmadığı telefon ile sorulabilir. Telefonda bir şikayet iletildiği zaman en yakın sağlık kuruluşuna yönlendiriyoruz’’ dedi

 

 

Destekler belediye ve muhtarlıklardan

Karantinada bulunan kişilerin gıda gibi temel gereksinimleri başta olmak üzere çeşitli ihtiyaçları belediyeler ve muhtarlıklar aracılığı ile karşılanıyor. Bu konu ile ilgili konuşan Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Mehmet Karadaş ‘’Karantina uygulanan bina olduğu zaman bina sakinleri evden çıkmıyor. Muhtarlarımızı aradıkları zaman bizde hemen acilen onların ihtiyaçlarını gidermek için belediye bildiriyoruz. Belediye ekibiyle beraber binaya gidiyoruz ne ihtiyaçları varsa belediye ihtiyaçlarını karşılıyor. Bizde binanın bizden istenen özel ihtiyaçlarının teminini sağlayıp kendilerine götürüyoruz. ‘’dedi.

 





urfa değişim manşet karantina süreci