Karayalçın: GAP'a yatırım yapmazsanız olacağı budur!

TAKİP ET

Ankara Büyükşehir eski Belediye Başkanı Murat Karayalçın, gıda enflasyonunu ve vatandaşların bütçesini zorlayan fahiş fiyatları değerlendirirken, 'GAP'a gerekli yatırımları yapmadığınız zaman olacağı budur' dedi.

Fox TV’nin ‘Çalar Saat’ programında İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan Karayalçın, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin önemine dikkat çekti.
GAP’ın sulama ve enerji olmak üzere iki ayağı bulunduğunu anlatan Karayalçın, şu yorumu yaptı:
”Enerji yatırımları büyük ölçüde tamamlandı ama sulama ayağı aksıyor. GAP 1 milyon 750 bin hektar alanın sulanmasını kapsıyor. Şu anda biz yaklaşık 500 bin hektarlık alanı sulayabiliyoruz. Maalesef hükümet GAP sulama projelerine gerekli yatırımları yapmadı, betona yatırım yaptı. Onda da sonuç alamadığını görüyoruz. GAP’ta sulama yatırımları tamamlanırsa 4 milyon kişiye iş imkanı doğar, insanlar mevsimlik işçi olarak başka şehirlere gitmek zorunda kalmaz. Gıda enflasyonunu düşürmenin yolu etiket denetimleri değildir.  Uygulanabilir tarım politikalarıyla üretimi teşvik etmek, çiftçilerin girdilerini aşağıya çekmektir.
Türkiye. Türkiye’nin her alanda üretmesi lazım. Her şeyi ithal eder hale geldik. Konya’dan küçük Hollanda 10 katı tarım ürünü ihracatı yapıyor. Devlet Planlama Teşkilatı’nda çok nitelikli insanlar çalışırdı ancak 2011’de kapatıldı. Zafer Havaalanı gibi yatırımlar ortaya çıktı. Türkiye’de yılda yaklaşık 3 bin kamu yatırımları yapılıyor. DPT döneminde bu yatırımlar öncelik sırasına göre yapılırdı. Şimdi öyle değil.”