Kavurucu sıcaklardan korunmanın yolları

TAKİP ET

Şanlıurfa'da hava sıcaklığının 41 dereceyi göstermesiyle çöl sıcakları yaşanmaya başlandı. Dr. Harun Mesut Atmacaoğlu, yaşanan sıcaklara karşı korunmanın yollarını anlattı.

Nisan ayı ile birlikte sıcaklıkların arttığı Şanlıurfa’da hem vatandaşlar hem hayvanlar bunalmaya başladı. Mayıs ayı ile birlikte iyice artış gösteren sıcaklar çöl sıcaklarını hatırlattı. Kuraklığın had safhada olduğu Şanlıurfa’da uzmanlar sıcaklara karşı bir takım tavsiyelerde bulundu.

Mayıs ayı ile birlikte sıcaklıklar hızlı bir şekilde artış gösterdi. Şanlıurfa’da termometreler 41 dereceyi gösterdi. Mevsim normallerin üzerinde seyreden sıcaklıklar Urfa’yı kavurucu bir yazın olacağı sinyallerini veriyor. Yaklaşan çöl sıcaklığına karşı vatandaşlar serinlemek için parklara ve ağaç gölgelerine sığınıyor. Çocuklar ise süs havuzlarının yolunu şimdiden tutmaya başladı.


“SICAK HAVADA SIVI KAYBI DA ARTACAKTIR”
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına karşı korunmak önemli bilgiler aktaran Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Harun Mesut Atmacaoğlu “Yaz mevsimi geliyor. İlimizde hava sıcaklıkları 40 dereceyi aşmaya başladı bile. Sağlığımızı korumak adına dikkat etmemiz gereken hususların başında sıvı ihtiyacımızı karşılama gelmektedir. Elbette hava sıcaklıklarının artması ile beraber vücudumuzdan sıvı kaybı da artacaktır. Kaybedilen sıvı kaybını yerine koyarken çay, kahve, meşrubat gibi içeceklerden ziyade su tercih edilmelidir. Günlük ortalama üç litre su içilmesi gereklidir. Su içmek için susama beklenmemelidir. Sık sık su içilmelidir” dedi.

SAAT 10 İLE 16:00 ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN!
Yaşlılar, bebekler, hamileler ve kronik hastalığı olanların mecbur kalmadıkça saat 10:00 ile 16:00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalarını tavsiye eden Atmacaoğlu, “Sıcak çarpmalarına karşı genç ve sağlıklı bireylerinde de dikkatli olması gerekiyor. Sıcak havalarda yakınınızdaki bir kişide şiddetli baş ağrısı, bulantı-kusma, bilinç değişikliği ya da bayılma olduysa sıcak çarpması düşünülerek sağlık kuruluşlarına başvuru yapılması gerekmektedir. Çocukların ve bebeklerin sıvı kaybına dayanıklı olmadığı akılda tutulmalıdır. Özellikle araba gibi kapalı bir yerde yalnız bırakılmamalarına dikkat etmek gerekiyor.


ÇABUK BOZULACAK GIDALARA DİKKAT
Dondurma, süt ürünleri, tavuk gibi gıdalar sıcak havalarda çabuk bozulacağından tüketilirken dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde gıda zehirlenmelerine maruz kalınabilir. Gıda zehirlenmelerinde şiddetli karın ağrısı, ishal, bulantı -kusma bulguları görülebilir. Bu bulgular aynı gıdaları tüketen kişilerde görülmesi ise gıda zehirlenmesi yönünde güçlü bir delildir.” İfadelerini kullandı.

HAVALAR ISINDI! MASKE TAKMAYI İHMAL ETMEYİN
Sıcaklar havalarda maske takmanın zor olduğunu söyleyen Atmacaoğlu, maske virüse karşı bizim için kalkandır diyerek sözlerine şu sözlerle tamamladı: “Pandemi sürecine alışmış olsak da havaların ısınması ile beraber maske kullanımı daha da zor bir hal alacaktır. Buna rağmen maske takmanın önemini unutmamalıyız. Maske virüsün vücudumuza girmesini önlemede en önemli kalkanımızdır. Bunun yanı sıra kapalı ortamlarda klima açılması da olası virüs yayılımını arttırabilir. Klima açmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda en azından pencereleri de açarak ortam havalandırmasına dikkat etmek gereklidir. Bol su içerek, açık renkli kıyafetler tercih ederek, şapka ve güneş gözlüğü takarak, tüketilen gıdaların ağır ve yağlı olmamasına dikkat ederek ve sokak hayvanlarının da sıcak havaya maruz kaldığını düşünerek evlerimizin önüne bir kap su koyarak onlara destek olmalıyız” sözlerine ekledi.

E.Berfin Maçça / Urfa Değişim