KDV indirimi zamlar karşısında eridi

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada KDV indirimine gittiklerini açıkladı. Birçok kalemde KDV indirimi yüzde 18'den 8'e düşerken bazı dilimlerde ise yüzde 1'e indi. Ancak üst üste gelen zamlardan sonra KDV indirimi fiyatlarda kendini gösteremedi. Vatandaş, artan zamlar karşısında ücretlerinde artması gerektiğini söyledi.

Sürekli gelen zamlardan sonra hükümet vatandaşa destek çıkmak için KDV indirimine gitti. Ancak zam furyası nedeniyle KDV indirimi fiyatlarda hissedilmedi. Zamlara karşı çarenin asgari ücrete zam yapılması kanaatinde olan vatandaşlar zam beklentisine girdi. Erdoğan ilk olarak gıda ürünlerinde KDV indirimine gitti ardından temizlik ürünlerinde KDV indirimi yaptıklarını açıkladı.

Erdoğan yaptığı konuşmada şunları aktarmıştı:
“Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, diş fırçası ve macunu, diş iplikleri ile bebek bezi, hijyenik ped gibi ürünlerin satışında KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek.

Yüzde 8 KDV oranı uygulanan tarım makinelerinin kapsamına sütçülükte kullanılan makine ve cihazlar ile yumurtaları, meyveleri veya diğer tarım ürünlerini ağırlık veya büyüklüklerine göre ayırmaya veya temizlemeye mahsus makine ve cihazlar da dahil edilecek” demişti.

Urfa Değişim Gazetesi Mikrofonlarına konuşan Urfalı vatandaşlar KDV’nin düşmesinin hiçbir şekilde yetmediğini daha etkili çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

“DEVLET İSTERSE ZAMLARI DURDURABİLİR”
Devlet istediği zaman her türlü indirimi yapabileceğini söyleyen İsmail güçlü, “Devlet yapabilir. Her şey onun elinde sabah gördüm Erdoğan diyor KDV’yi indireceğiz. Yüzde 8 e getireceğiz. Devletin elinde imkân var isterse yapabilir ama benimle senin elinde imkan yok” dedi.

“HERŞEY 22 KAT ARTTI BENİM MAAŞIMDA 22 KAT ARTSIN”
Aldığı maaşın gelen zamlara yetmediğini aktaran Mahmut Yeter ise, “İğneden ipliğe kadar her şeye zam geldi. Bir çift çorap 50 krş İken 12 TL olmuş. Demek ki 22 katı benim yevmiyem hala 100 lira benim yevmiyem de 22 katı olsun ki onu karşılayayım” ifadelerini kullandı.

KDV’DEKİ İNDİRİM VATANDAŞA YANSIMIYOR
KDV’nin düştüğü halde süper marketlerde hala fahiş fiyatların olduğunu iddia eden Fatih Belmalı da
“KDV’nin düşmesi vergi olarak düşmesi iyi olabilir ama hatırlarsanız. Bundan birkaç yıl önce konut kredilerine bir indirim yapıldı. Konut fiyatları 100, 150 bin bandında büyük bir zam aldı. KDV iniyor fakat marketlerde özellikle süpermarketlerde bu KDV’yi bir fırsata çeviriyor. KDV’yi insanlara yani tüketiciye yansıtmayıp rafta daha fazlasını tüketiciye yansıtmaktadırlar. Bu da insanları büyük bir maddi kayba uğratmıştır.”
Haber/Mehmet KIRVAR