Kebap diyarında meyve yemekleri festivali

TAKİP ET

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin "Sakin şehirler" ağında yer alan, Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde 6. Meyve Yemekleri Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Meyve çeşitlerinden yapılan yemekler festivale gelen katılımcılara ikram edildi.

Halfeti Belediyesi ile Harran Üniversitesi Halfeti Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölümü tarafından bu yıl 6.cısı düzenlenen Meyve Yemekleri Festivaline ilgi yoğun oldu. Sular altında kalan evler ve camiler nedeniyle batık kent olarak da adlandırılan Halfeti ilçesinde düzenlenen Meyve Yemekleri Festivaline yurt içi ve yurt dışından çok sayıda kişi katıldı. 

Sahil kenarında düzenlenen etkinlikte vatandaşlar çalınan Türkçe ve Kürkçe müzikler eşliğinde halay çekti. Jens Notroof ve Betül Çeçen "Meyve Mutfağının dünü ve bugünü" resim sergisinin yer aldığı festivalde yörede yetişen meyvelerle yapılan; erik dolması, yenidünya kebabı, kirazlı içli köfte, erikli sote, dut pilavı, ayva aşı, vişneli yaprak sarma, incirli patlak kebap, sargılı burma, cevizli çiğköfte, soğan kebabı ve karadut soslu şabut balığı gibi lezzetler yer aldı. alanda kurulan seyyar mutfaklarda hazırlanan meyve yemekler davetlilere ikram edildi. Farklı tat ve aromasıyla birçok çeşit meyve ile yapılan yemekler davetlilerden tam not aldı.

Festivalde aşçılar Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak ve 2013 yılında hayatını kaybeden Halfetili arabesk müziğinin babası olarak adlandırılan Müslüm Gürses’in resimlerini karpuza işledi. Renkli görüntülerin yaşandığı festivalde uzun kuyruk oluşturan davetlilere meyvelerden hazırlanan yemekler ikram edildi.

“MEYVE YEMEKLERİ TANITILMALIDIR”
Meyve yemeklerinin tanıtılması gerektiğini anlatan TÜRES başkanı Ramazan Bingöl, ‘’Bu topraklar bereketli hilal içinde Mezopotamya ve dünyaya bütün demesek bile birçok şeyin ana merkezi, kadim topraklar. Şanlıurfa’da 12 bin yıllık Göbeklitepe var. Şimdi Karahantepe’de 20 bin küsur yıldan bahsediyorlar. Buğday da buradan dünyaya yayıldığı için bu meyveler de eşsiz ve lezzeti bu toprakta ait ve bu dünyada eşi ve benzeri olmayan meyve yemekleri de Şanlıurfa, Birecik ve özellikle Halfeti’de var. Bir kebat ağacı var ki eşsizdir mesela işte bu mevsimde yenidünya kebabı, erik tavası, ayva yemekleri, çağla aşı, sarımsak kebabı bu ve buna benzer bir sürü meyveden yemek yapılan tek yer belki de burası. Onun için bu meyve yemeklerini hem tatmak, hem tanıtmak hem de yeniden ihya etmek açısından çok önemsiyorum bu festivalleri’’ diye konuştu.

BU YEMEKLER MENÜLERDE OLACAK
Şanlıurfa’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin önemli turizm destinasyonlarından biri olduğunu anlatan Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak, ‘’Halfeti hem karagülümüzle, doğasıyla, tarihiyle, mimarisiyle ve Türkiye’deki 18 şehirden birisi olma özelliği ile hem Urfa’nın hem Güneydoğu Anadolu bölgesinin önemli turizm destinasyonlarından bir tanesi. Tabi Gastronomi de Turizmin önemli bileşenlerinden bir tanesi bizde Halfeti’nin kültüründe olan daha önce malum 2 bin yılında Halfeti’nin sular altında kalmasıyla birlikte tüm meyve bahçelerimiz sular altında kalmıştı. Biz hem bu meyve bahçeciliğini ön plana çıkarmak hem dikkat çekmek hem de bizim Halfeti’nin kültüründe olan meyve ve yemeği biz burada buluşturuyoruz. Burada tabi yenidünya kebabı, erik tava, çağla aşı, ayva kebabı ve yine Fırat’tan çıkan Şabut balığı ile karadut’u birleştiriyoruz. Karadut ile marina edip bu da kültürümüzde olan bir yemek, biz bu meyve yemekleri festivalinde bu sene 6.sını düzenledik. Hem halkımızın hem dışarıdan gelen turistlerimizin ciddi bir ilgisini cezbetti. Yine Halfeti Belediyesi olarak bu festivallere devam edeceğiz. Çünkü Halfeti bölgedeki önemli turizm destinasyonlarından bir tanesi, Gastronomide turizmin önemli bir parçası biz bu çalışmaları Halfeti Belediyesi olarak devam edeceğiz. Tüm yerli ve yabancı misafirlerimizi Halfeti’ye, Halfeti’nin bu doğasını, tarihini görmeye aynı zamanda da lezzetlerinden de faydalanmaya bekliyoruz. Biz bu festivalle birlikte su üstünde restoranlarımız var yüzen restoranlarımız var. Bu restoranlarımızda biz her menüye meyve zamanı özellikle Nisan, Mayıs yaz aylarında bunları menülerde bulunduracaklar ve gelen misafirlerimiz bunu tadacaklar’’ dedi.

AVCI TOPLAYICI DÖNEMLERDE BU YEMEKLER VARDI
Avcı toplayıcı dönemlerde de meyve yemeklerinin olduğunu ifade eden Harran Üniversitesi Halfeti Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mehmet Fatih Kayral, ‘’Türk mutfağı çok önemli bir mutfak, Meyve yemekleri de bu kültür içerisinde önemli yere sahip bir alanda bulunuyor. Bu festivalin amacı da bu gün burada bu yemeklerimizi sunarak, hazırlayarak hem halkımıza tanıtmak hem onlara keyifli, lezzetli ve bilgi dolu bir festival yaşatmak amacıyla Halfeti Belediyesi, Halfeti Meslek Yüksek Okulu ve paydaşlarla gerçekleştirilmiş bir programdır. Geçmişten günümüze kadar meyvelerin biz yemeklerde kullanıldığını biliyoruz.  Avcı hayata baktığımızda meyvelerin çiğ olarak daha sonra ürünlerin işlenmeye başlamasından itibaren yemeklere çeşitli ve lezzetlendirici olarak ve Osmanlı saray mutfağına geldiğimizde bu meyvelerin başlı başına aşçıların önemli reçetelerini oluşturduğunu biz görüyoruz ve biliyoruz. Bu anlamda da bu kültür bizim için çok önemli. Aslında bu yemekler evlerimizde yapılıyor, büyüklerimiz biliyor. Maalesef günümüz de çok fazla uygulanmadığı için kaybetmeye yakın olduğumuz yemekler. Bu tür festivallerinde en önemli amacı bu yemeklerin ortaya çıkarılarak sürdürülebilir bir şekilde Türk mutfak kültürümüzdeki zenginliğini devam ettirmesi amacımız’’ dedi.

Ziyaretçiler, “Halfeti’nin zaten yöresel olarak yemeklerinin hepsi çok güzel, Doğu kısmının yemekleri meyve açısından çok kalabalık bir menü, Erik tavasına baktım gayet hoş, ekşi, et buluşması orantılı bir yemekti. Soğan kebabı vardı. Soğan kebabı da yurdumuzun bir yemeği çok güzel tadı olan bir yemek, herkese tavsiye ederiz." dedi
 

cittaslow uluslararası koordinasyon komitesi Sakin şehirler Şanlıurfa Halfeti