Kefilin yoksa, Güvercin alamazsın!

TAKİP ET

Kuşçu Pazarında 2 yıldır güvercin satışı yapan Mustafa Ballı, veresiye kuş almak isteyenlerden sabıka kaydı, maaş bordosu ve 3 memur kefil istiyor. Veresiye güvercin satışı ile dikkat çeken Ballı, kriterlere uymayanlara ise veresiye güvercin satışı yapmıyor.

Şanlıurfa'nın en önemli değerlerinden biri de güvercin tutkunluğu olarak ön plana çıkıyor. Birçok evin çatısında beslenen güvercinler, tutkunları tarafından uçuruluyor ve gökyüzü renklendiriliyor. Güvercin tutkunlarının en fazla mutlu olduğu zamanlar ise güvercin uçurma vakitleri oluyor.



Hafta sonları Kuşçu Pazarı dolup taşıyor

Şanlıurfa'nın en önemli tutkunluklarından biri olan güvercinlerin alışverişi hafta sonları oldukça yoğunlaşıyor. Özellikle güvercinlerini satmak isteyen ya da güvercin almak isteyen vatandaşlar, her hafta sonu Kuşçu Pazarının yolunu tutuyor.



Güvercin beslemekten vazgeçemiyorlar

Birçok evin çatısında beslenen ve uçurulan güvercinlerden tutkunları bir türlü vazgeçemiyor. Adeta bağımlılık yapan güvercinler, birçok kişi tarafından tek uğraş alanı oluyor. Şanlıurfa'da her ne kadar ticareti yapılsa da güvercin beslemenin tek hedefi tutkunluk oluyor. Tutkunlar, sadece hobi amaçlı güvercine para döküyor.



Dikkat çeken satış usulü

Cinsi ve özelliğine göre bir araba parasına kadar çıkan fiyatla Kuşçu Pazarında satışa çıkarılan güvercinlerini veresiye ile satmak istemeyen 45 yaşındaki Mustafa Ballı ilginç ve dikkat çeken bir yöntem buldu. Ballı, sürekli veresiye ile güvercin almak isteyen tutkunlara şart uyguladı.



3 kefil gerekiyor

Güvercin satışı yapan Mustafa Ballı'dan veresiye güvercin almak için Kimlik fotokopisi, sabıka kaydı, maaş bordosu belgeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra veresiye güvercin almak isteyenler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacak; sigara, alkol kullanmayacak ve kızlarla iletişimi olmayacak. Ayrıca memur olan 3 kişiyi kefil olarak gösterecek. 



'Zevkin borcası olmaz'

Güvercin tutkunluğunun çocukluk yıllarına dayandığını ve son iki yıldır güvercin satışı yaptığını söyleyen Mustafa Ballı, zevkin borcası olmadığını belirterek, böyle bir satış yöntemini uyguladığını belirtti.

Belirlediği kriterlere uymayanlara kesinlikle veresiye güvercin satışı yapmadığının altını çizen Ballı, "Şanlıurfa'da güvercin tutkunlarının sayısı oldukça fazladır. Güvercin meraklıları her gün Kuşçu Pazarına gelerek güvercin satın alırlar. Güvercin tutkunluğunu, meraklılardan başkası bilemez. Çünkü güvercin besleyenler adeta bağımlı oluyor. Bu nedenle güvercin almak isteyenler para olmadığı zaman veresiye almak istiyor. Biz veresiye vermek istemiyoruz ama gelen müşteriler bu konuda oldukça ısrar ediyor. Onları da kırmak istemiyoruz. Çünkü güvercin tutkunluğunun ne demek olduğunu biz biliriz. Veresiyeli satışın önüne geçebilmek için böyle bir yönteme başvurdum. Duvarda zaten şartları yazmışım. Eğer ısrarla veresiye ile güvercin almak isteyen olursa bu şartları yerine getirmek zorunda. Aslında anlatmak istediğimiz bu bir meraktır, hobidir ve bu işin borcası olmaz. Zevkin borcası olmaz diye bir tabir var. Ben de bu notla bunu anlatmaya çalışıyorum. Zaten bu şartlar biraz ağırdır. Bu nedenle veresiye olarak güvercin almak isteyen tutkunlar, veresiye alışveriş yapmaktan vazgeçiyor. Şu ana kadar bu şartları yerine getirerek veresiye güvercin alan biri çıkmadı." dedi. 



Güvercinlerin fiyatı 40 bin TL'yi buluyor

Güvercinler ile ilgili bilgi veren Ballı, "Kuşçu Pazarında güvercinler, cinsi ve özelliklerine göre açık arttırmayla haftanın belirli günleri satışa sunuluyor. İhale ile satışa çıkarılan güvercinler, kanat, paça, boyun yapıları ve göz rengine göre çok yüksek fiyatlara alınıp, satılabiliyor. Şebap güvercinlerinin başkentlerinden birisi olan Şanlıurfa, birçok güvercin türüne ev sahipliği yapıyor. Şebap, Mengi, Taklacı, Yapışan, Sarı İspir, Kariyer, Sarı Alaca gibi bazı özel türler bin ile 40 bin lira arasında alıcı buluyor." diye konuştu.



Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim

 

türkiye cumhuriyeti vatandaşı kuşçu pazarı güvercin satışı yapan mustafa ballı veresiye güvercin satışı Şanlıurfa haberler