Kent konseyinden kaçak yapılaşmaya tepki!

TAKİP ET

Şanlıurfa kent Konseyi korona virüs salgını sürecinde, Harran sur içi bölgesinde yapılan kaçak yapılar ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Şanlıurfa Kent Konseyi, Eyyübiye ilçesindeki Sanat Sokağı’nda bulunan Kent konseyi binasında yapılan açıklamayı Şanlıurfa Şehir Plancılar Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim AÇAR okudu. Açıklamanı başında Harran’ın tarihi değerinden, yaklaşık 8 bin yıllık bir yaşam merkezi olduğu, UNESCO Dünya Geçici Mirası listesine 2000 yılında alındığı ve Dünya Mirası Listesi’ne girilmesi için gerekli çalışmaların devam ettiğine değinildi.  



Açar konuşmasının devamında tüm bu değerlere rağmen salgın sürecinde sur içinde 15-20 yeni kaçak yapının inşa edildiğini ve bugün ki açıklamanın temel sebebinin bu konu olduğunu söyledi.

Yapılan kaçak yapıların 1. Derece arkeolojik sit alanı içinde yapıldığını ifade eden Mehmet Selim Açar, bu kaçak binaların Harran’a verebileceği zararları şöyle sıraladı:



•Unesco tarafından her yıl güncellenerek yayınlanan Dünya Miras Listesi’nin uluslararası turizmi yönlendirdiği yadsınamaz bir gerçekken, alanın bu şekilde betonlaşmasıyla Dünya Miras Listesine girememesinin müsebbibi olacak hatta geçici listeden de çıkarılabileceği tehlikesini doğuracağı,

•Harran Sur İçi alanında bulunan Türkiye’nin en büyük anıtsal camisi olan Harran ulu camiinin, konik kubbeli geleneksel Harran evlerinin ve ören yeri yerleşiminin tarihi ve turistik yapısının bozulacağı,

•Bu tür tarihi ve kültürel değerler dünyada pazarlama stratejilerine konu edilirken bu tür bilinçsiz yaklaşımların Şanlıurfa’ya gelen yıllık 1,1 milyon turistin en az yarısının ziyaret etmek istediği Harran’ın tanıtımına ve şehrin ekonomisine zarar vereceği,

•Bu tahribatın yapıldığı alanlara bakıldığında daha önce kamulaştırması yapılmış, mülkiyeti Maliye Hazinesine ait taşınmazların bile yapılaşmaya konu edildiği görülmüştür, kamu kaynaklarının tahrip edilmesinin ayrıca hukuka aykırılık teşkil edeceği kanılarına varılmıştır, dedi.

Kent konseyi yapılan tespitler konusunda Başta Harran Belediyesi olmak üzere, Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa valiliği ve Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun gerekli denetim ve cezai işlemleri yapacağını belirtti. Ayrıca söz konusu yapılar için kanunen 3 ay içerisinde yıkım kararı alınabileceğini söyleyerek tüm kurumları göreve çağırdı.



 

Şanlıurfa kent konseyi eyyübiye ilçesi korona virüs salgın harran sur içi bölgesi harran