Kentin göbeğindeki harabeler, sonunda temizleniyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın göbeğinde kalan ve yıllardır harabe ve çöplük görünümüyle kentin kötü izlenimine neden olan eski sanayi sitesinde yıkım çalışmaları tekrar başladı. Esnafların taşınmazlar konusunda yıllardır devam eden anlaşmazlığın sona ermesiyle yıkım çalışmaları da hızlandırıldı.

Haliliye ilçesine bağlı Paşabağı Mahallesinde bulunan eski sanayi sitesinin kaldırılarak bölgenin kentsel dönüşüme kazandırılması projesi yıllardır yerinde sayıyordu. Esnaf ve Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan anlaşmazlık bölgede yıkım çalışmalarının durdurulmasına ve alanın zamanla harabe bir kent görünümüne dönüşmesine neden olmuştu.

 

Madde bağımlılarına mekan olmaya uygun hale geldi

Uzun süreden beri kentsel dönüşüm kapsamına alınan ancak bir türlü projeye başlanmaması eski sanayi sitesini terk edilmiş bir harabe kente dönüştürdü. Bir süre sonra alanın tahliye edilmesi için çalışmalar başlasa da bazı esnaflarla yaşanan anlaşmazlık çalışmaların tekrar durdurulmasına neden oldu. Öyle ki yıkımı gerçekleştirilmeyen ancak atıl durumda bırakılan işyerleri yıllardır madde bağımlılarının konaklayacağı bir mekan haline gelmişti. Bu durum ise vatandaşları tedirgin ederken, tepkilerin de yükselmesine neden olmuştu.

 

Kurumlar arasında kalan yıkıntı şehir

Söz konusu eski sanayi bölgesinin birçok resmi kurumun arasında kalması, kentin içinde bulunduğu görünümüne de zarar veriyordu. Bu durumda kongre turizmi kapsamında Şanlıurfa’ya gelenlerin dikkatini bölgedeki yıkıntılar ve biriken çöpler oluşturuyordu.

 

Çalışmalar tekrar hızlandı

Eski sanayi kentsel dönüşüm projesi kapsamında durdurulan yıkım işlemi, sürecin hızlandırılmasıyla tekrar başladı. Yıpranmış ve eskimiş sanayi dokusunun bulunduğu, mevcut koşullarda kendini dönüştüremeyen bir alan olarak bilinen 36,5 hektar büyüklüğündeki alanda Eski Sanayi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesini hayata geçiren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında 2. etap 1. bölümde 160 adet yapının yıkım ve tahliye işlemi gerçekleştirdi.

 

10 yapının kamulaştırma davaları sürüyor

160 yapının yıkımı gerçekleştirilirken, bazı esnaflar ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki anlaşmazlık sürüyor. Geriye kalan 10 adet yapının kamulaştırma davaları devam ediyor.

 

Alan TOKİ tarafından dönüşüme kazandırılacak

Tahliye ve yıkım işlemleri tamamlanan eski sanayi sitesindeki alanda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) 2020 yılı kapsamında inşaat ihalesine geçileceği belirtildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 36,5 hektar büyüklüğündeki alanda, özellikle dere ıslahı gözetilerek bölgenin iklim koşullarına ve yerel detaylarına dikkat edilerek özgün yapılarla modern ve nitelikli bir kent parçası oluşturmayı hedefliyor. Alanda ulaşım bağlantıları ve yeşil alanlar da yer alıyor.



Urfa Değişim

tokİ büyükşehir belediyesi toplu konut İdaresi başkanlığı paşabağı mahallesi kentsel dönüşüm