Kılıç ve kalkan gösterisi Meclis'e taşındı

TAKİP ET

Eyyübiye kırsalındaki bir okulda drama dersinde kılıç ve kalkan kostümleri ile gösteri yapılması tepkilere neden oldu. HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, söz konusu olayı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

“Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesi kırsal Kırkmağara Mahallesi’nde bulunan okulda drama dersinde, bir hadisin canlandırılması amacıyla kılıç ve kalkan kostümleri ile öğrencilere gösteri yaptırılmıştır” diyen HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, çocuklar üzerinde yaratacağı psikolojik hasarları Meclise taşıdı.

Öcalan’ın önergesinde şu ifadelere yer verildi:
“Kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen benzer uygulamalarla, çocuklar üzerinde yaratacağı psikolojik hasarlar dikkate alınmadan yapılan gösterilerle, “devlet erkanı” ve kurumları tarafından çocukların zihinlerine ‘sistematik olarak’ militarizmi, savaşı aşılamak kabul edilebilir değildir. Konu ile ilgili Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şubesi Eşbaşkanı Mahmut Binici, “Çocukların gelişimlerini olumsuz etkileyecek, gelecekte şiddete meyilli olacak yurttaş olmalarına katkı sağlayacak görüntüler” diyerek tepki göstermiş, çocukların birbiriyle savaştırılarak yapılan canlandırmanın pedagojik olarak da yanlış olduğunu belirtmiştir.

Kamuoyunda oluşan tepkiler nedeniyle söz konusu görüntüler okulun sosyal medya hesabından kaldırılmış ancak gösteriyi düzenleyeler ve izin verenler ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

 Bu bağlamda;

Eyyübiye ilçesi kırsal (Kirkmaxara) Kırkmağara Mahallesi’nde bulunan okulda drama dersinde, bir hadisin canlandırılması amacıyla kılıç ve kalkan kostümleri ile öğrencilere gösteri yaptırılması ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

Okullarda benzer uygulamaların sık sık yaşanmasının gerekçesi nedir?

Okullarda yapılan etkinliklerin pedagojiye ve çocuk sağlığına uygun olup olmadığına ilişkin hangi bilimsel ölçütler dikkate alınmaktadır?”

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan Kılıç ve kalkan