Kim haklı; kim haksız?

TAKİP ET

Şanlıurfa'da yüksek fiyat uygulaması ve rekabet ortamına aykırı davranıldığı iddialarıyla gündeme gelen petrol işletmeleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Petrol İşletmecisi Osman Delen, akaryakıttaki satışların yasal olduğunu belgelerle kanıtladı. Ancak fiyatların yasal olmasına rağmen Şanlıurfa'daki fiyatların çevre illere göre yüksek olması ise kafaları karıştırdı.

Şanlıurfa'da LPG başta olmak üzere akaryakıt fiyatlarının çevredeki il ve ilçelere oranla yüksek olması tepkilerle gündeme gelmişti. Kentteki petrol işletmecilerinin yüksek fiyatta tekelleşmeye giderek rekabet ortamına aykırı davrandıkları iddiaları üzerine Şanlıurfa Barosu konuyu gündemde tutarak suç duyurusunda bulundu. Ancak petrol işletmecileri akaryakıtın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen fiyattan satıldığını belirttiler.







Gündeme gelen konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan petrol işletmecisi  Osman Delen, "Son günlerde Şanlıurfa’da gündem haline gelen LPG ve akaryakıt fiyatlarına tepkilerini dile getiren değerli büyüğümüz Baro Başkanımız Abdullah Öncel'in de gündeme getirdiği ve direkt olarak da Şanlıurfa’da bulunan tüm petrolcüleri şikayet edeceğim şeklindeki açıklamaları bizleri üzmüştür. Bunu yaparken de petrol işletmecileri başta olmak üzere Şanlıurfa’daki işverenlerin ve konuyla ilgili hiç kimsenin fikrini almadan, bu işin masraflarını sorgulamadan, işçi maliyetleri, giderlerini sorgulamadan petrol işletmecileri suçlu kategoriye konulmuştur. Buna saygı duyuyoruz. Elbette ki şikayet edebilirler. Bu konuda özgürlerdir.  Fakat biz işletme sahipleriyle da bu konunun danışılması gerekirdi." dedi. 



 



Resmiyette bize önerilen fiyat 3,56 TL'dir

Önerilen fiyata rağmen 17 kuruş indirimle LPG'yi sattığını söyleyen Delen, "LPG fiyatları konusunda Şanlıurfalı halkımıza bizim de ifade edeceğimiz çok şey var. LPG'nin pompa satış fiyatımız şu anda 3,39 TL'dir. Bizim alış fiyatımız 2,98 TL'dir. Resmi olarak bizlere satış için tavsiye edilen ve rekabet kurulunun bize önerdiği fiyat ise 3,56 TL. Tavsiye önerilen fiyata göre biz 3,39 TL'ye LPG'yi satıyorsak demek ki burada 17 kuruş indirimli olarak satış yapıyoruz demektir. Benim 2,98 TL'ye aldığım LPG'yi 2,80 ya da 2,90 TL'ye satamam." diye konuştu.



 



Şanlıurfa'da 12 petrol istasyonu iflas etti

Ortalama fiyatın altında LPG satışını yapan petrol işletmelerin iflas ettiğini sözlerine ekleyen petrol işletmecisi Delen, "Bazı petrol işletmelerinde indirimli LPG'nin olduğu belirtiliyor. Bunlar nasıl kurtarıyor diye soracak olursanız, veriler buna cevap olabiliyor. Şanlıurfa’da tarihte görülmemiş bir olay yaşandı. 12 petrol istasyonu iflas etti. Bu iflasın en büyük nedeni emin olun ki zararına mal satışı oldu. Şimdi bizler zararına mal satamayız. Çünkü yanımda çalışan en üst birim sorumlusundan en alt birim sorumlusuna kadar herkes sigortalı bir şekilde çalışıyor. Geçtiğimiz ay sadece 16 bin TL elektrik faturası ödedim. En az bu miktara yakın su parası ödedim. Ben diğer istasyonları, onu yapıyor; şunu yapıyor veya şöyle ya da böyle çalışıyor diye suçlayamam. Bu durumu araştırmak ilgili kurumların görevi. Yetkililer, belirlenen fiyatın çok altında satış yapan petrol işletmecilerinin durumunu, çalışanların sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığını denetleyebilir. Zaten ayakta kalan petrol işletmecileri bu fiyatı uygulamak zorunda. Fiyat satışında iflas etmeyecek durumda herkes indirim yapmakta özgürdür. Herkes kendine bir rekabet ortamı oluşturabilir. Kim hangi fiyata veriyorsa buna biz karışamayız. Asla halkımızı kandıracak bir düşünce içerisine girmedik." şeklinde ifade etti. 

 

'Bütün belgeleri sunmaya hazırız'

Osman Delen, "Ben fiyatlar konusunda not aldığım bilgileri faturalı, evraklı ve resmi belgeli olarak sunmaya hazırım. Zaten EPDK dediğimiz Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu deneticileri polis eşliğinde işletmemizi denetlemeye gelirler. Baronun girişimlerinin ardından da işletmemizi denetlemeye geldiler. Bizim her şeyimiz şeffaf. Ben kim olursa olsun isteyen herkese bu evrakları sunmaya hazırım." sözlerine yer verdi.   



 



'LPG'nin 3 TL'nin altına düşeceğini sanmıyorum'

İşletmelerini ayakta tutabilen herkesin indirim yapabileceğini belirten İşletme sahibi Osman Delen, "Bazı işletmeler LPG'yi 3,30’a, bir diğeri 3,40 ve diğeri 3,48’e kadar indirim yapmış durumda. Bu serbest piyasadır. Herkes dilediği gibi kendi masrafına göre kendi giderine göre fiyatları belirliyor. Bu fiyatlar 3 TL’nin altına iner mi diye soracak olursanız, şu şartlarda ineceğini sanmıyorum.  En son olarak iki adet zam geldi birisi 40 kuruş bir diğeri 60 kuruşluk. Bunu sırf halkımıza hizmet olsun diye ben kendi firmam olarak kesinlikle uygulamadım. Yani direnebildiğimiz kadar direnmeye devam edeceğiz. Şanlıurfa da son 50 yıldır görülmemiş iflaslar gerçekleşti. Bunun en önemli nedeni de zararına satışlardır. Şanlıurfa Barosu bizimle bu konuda görüşebilir. Kapımız herkese açıktır. Biz belgelerle her şeyi açıklamaya hazırız." ifadelerini kullandı.



Bülent Karaca / Urfa Değişim

kim haklı; kim haksız? Şanlıurfada yüksek fiyat uygulaması ve rekabet ortamına aykırı petrol işletmeleri ile ilgili açıklamalarda bulunan petrol İşletmecisi Şanlıurfada lpg başta olmak üzere akaryakıt fiyatlarının Şanlıurfa barosu konuyu gündemde tutarak