Kira desteği ne zaman uygulamaya geçecek?

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde esnafa destek vereceklerini açıklamasının ardından Şanlıurfa'da esnaflar bugüne kadar kendilerine her hangi bir bilginin gelmediğini söyledi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, "İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız" dedi.

Hibe şeklinde verilecek doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimlerin faydalanacağı belirtildi.

E-Devlet'ten Başvuru
İşyeri kira olan büyükşehirlerdeki esnafa 750, küçük şehirlerdeki esnafa 500 lira kira yardımı yapılacak. 30 büyük şehirde toplam 1 milyon 486 bin, 51 ilde de 497 bin esnaf bulunuyor. Salgından etkilenen 1.2 milyon esnafa 3 ay boyunca bin lira da destek ödemesi yapılacak. Ödeme başvuruları e-devlet üzerinden yapılacak.

“Desteği duydum ama detayları bilmiyorum”
Büyükşehir belediyesi kiracısı olan esnaf Sadık Çeço, yaptığı açıklamada, “Burada yıllardır esnaflık yapıyorum Büyükşehir Belediyesi dükkânlarında kiracıyım. Cumhurbaşkanımızın kira desteğini duyduk, bu konuda Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Ancak Bu konu hakkında Büyükşehir belediyesi ya da herhangi bir kurum bizimle iletişime geçmedi ve bilgi vermedi. Bir yerlere başvurmamız gerekiyor mu? Gerekiyorsa nereye başvuracağız bu hakkında daha fazla bilgi verilirse memnun olacağız.” Dedi


“750 lira kira desteği azda olsa katkı sağlayacak”
Ayda 10 bin lira kira verdiğini söyleyen esnaf Çeço, “Kiram çok fazla ama azda olsa bir miktarda katkı sağlayacaktır. Buraya 10 bin lira kira ödüyorum 750 liralık destek azda olsa faydası olacaktır” ifadelerini kullandı.

Hafta sonu yasakları ve kur esnafı perişan etti  
Hafta sonu yasakları ve doların değişken olmasının kendilerini perişan ettiğini söyleyen esnaf Çeço, “Bu yasaklar biran önce randımana girse bizde ona göre hareket edeceğiz. Müşterilerimizle sıkıntılar yaşıyoruz, örneğin cumartesi günü ürün gelecek müşteriye teslim edilmesi gerekiyor. Yasak olduğu için ürün gecikiyor bu tür sorunlar yaşıyoruz. Bu yasaklar biran önce bitse rahatlayacağız. Pandemi süresi enflasyonun yükselmesi, bizi oldukça çok kötü etkiliyor ve dolar gerçekten bizi perişan etti. Ürün alımı zorlaştı, müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz ama dolar yükseldikçe ürün fiyatları da yükseliyor” diyerek sözlerine son verdi.


Büyükşehir’in kiracıların esnaf Selim Taner ise “Belediye dükkânlarından birinde kiracı olarak esnaflık yapıyorum evet bizde böyle bir duyum aldık. Yasa yeni çıktığından dolayı henüz Büyükşehir belediyesi bununla ilgili kimse dükkânımıza gelip bize böyle bir şey söylemedi. Konu hakkında herhangi bir yere başvurmadık ve bununla ilgili nereye başvurulması gerekiyor ne yapılması gerekiyor herhangi bir bilgiye sahip değiliz. Sadece haberlerde gördük, devlet 750 liralık, bir kira yardımında bulunacaklar hepsi bu başka bir bildiğimizde yok” dedi.

Kira desteğinin faydası olacak
Çiçekçi esnafı Selim Taner, “Dükkanım için bin lira kira ödüyorum. 750 liralık destek alırsam kiramın büyük bir bölümü karşılanmış olacak. Yasaklardan dolayı kapalı olan iş yerlerimiz için en azından bir katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Hafta sonlarının kapalı olması bizi etkiledi
Pandemi döneminden çok etkilendiklerini kaydeden Taner, “Kira bazında, ürün alma bazında olsun, ciddi anlamda çok etkilendik.  Ben burada çiçekçilik yapıyorum. Düğünler olmadı ve hafta sonları kısıtlama olduğu için iş yapamıyoruz. Dükkânda olan malzemelerde heba oluyor. Günlük bakım gerektiren çiçekler var. Sokağa çıkma yasağı olduğunda müdahale edemiyoruz. En azından çiçekçiler hafta sonları açık kalırsa iyi olacaktır”

ŞUTSO: Ekonomik paket yeterli değil
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yetim, yeni ekonomik paketin yeterli olmadığını aktararak, esnafa yönelik yeni bir ekonomik destek paketinin beklendiğini söyledi.

Yetim, “Yaklaşık 10 aydır süre gelen ve KOBİ’lerden esnaflara birçok kesimin ekonomik anlamda zor günler geçirdiği pandemi süresince, hükümetimiz oluşan problemlerin ber tarafı konusunda birçok destek paketi açıkladı. Nefes kredisi, yapılandırma olanakları, kısa çalışma desteği, maddi yardımlar son olarak da esnafa kira ve stopaj desteği. Ancak maalesef ki bu destekler yeterli olmadı. Esnafa yönelik desteklerin düşünülmesi güzel ama ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan esnafların, aynı ölçüde desteklenmesini beklerdik. Açıklanan pakette basit usulde olanlara 750 TL kira yardımı var. Ancak gerçek usulde vergi mükellefi olanlar yararlanamayacak. Esnafın çoğu basit usul değil gerçek usul mükellefi. Ayrıca üyelerimizin ayakta durabilmesi için kredi borçlarının faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.