Kira ve konut fiyatları yüzde yüz arttı

TAKİP ET

En çok göç alan iller arasındaki Şanlıurfa'da girdi maliyetlerinin yükselmesiyle konut sektöründeki artış tavan yaptı. Kentte, son 2 yılda konut fiyatları yüzde yüz arttı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi ile kırsaldan en çok göç alan Şanlıurfa’da inşaat sektöründe yaşanan artış, konut fiyatlarına yansıdı. Türkiye’nin en çok göç alan 3’üncü şehri olan Şanlıurfa’da 400 bini aşkın yabancı uyruklu yaşıyor.  2021-2022 Harran Üniversitesi akademik açılış yılı öncesi kente yaklaşık 45 bin öğrencinin gelmesi beklenilirken konut ve kira fiyatları yüzde yüz arttı.

YENİ İMAR ALANLARININ AÇILSIN
Müteahhitler kentte konut ihtiyacının giderilmesi ve ucuz konut üretimi için yeni imar alanlarının açılması istiyor. Arsa fiyatları ile birlikte demir ve çimentonun maliyetinin yük artması ile konut fiyatlarının yüzde yüz yükseldiği Şanlıurfa’da 400 bin lira ile 2 milyon 400 lira 
arasında konut satılırken, kiralık dairelerin fiyatı ise 900 lira ile 7 bin lira arasında değişiyor.

“URFA HEM İÇTEN HEM DIŞTAN ÇOK HIZLI GÖÇ ALIYOR”
Şanlıurfa Emlakçılar Odası Başkanı Salih Tokmak, “Türkiye’de olduğu gibi Şanlıurfa’da da konut fiyatları yüksek, Şanlıurfa’da kira fiyatlarının yüksek olması gayrimenkulün yüksek olmasından kaynaklı. Yatırımcı önceden aldığı 300 binlik bir konuta getirisi bin beş yüz liraya hesap ediyordu konut fiyatı artınca beş yüz bin liraya çıkınca otomatik olarak ev sahibi 2 bin liralık bir gelir bekliyor. Dolaysıyla mülkün fiyatı yükseldikçe doğal olarak kira fiyatlarında da artış oluyor. Durum böyle olunca Urfa’da kiralar yüksek oluyor. Geçen sene oranla yüzde yüz yükseldi diyebiliriz. Urfa hem içten hem dıştan çok hızlı göç alıyor. Urfa zaten dört bir taraf imarlar var dolaysıyla her tarafta inşatlar var ama yeterli sayıda konut üretilmiyor Şanlıurfa’da. Orta tabaka kesinlikle hem kira almakta zorlanıyor hem de mülk almakta zorlanıyor” şeklinde konuştu.

GÖÇLER KİRALARIN ARTMASINA NEDEN OLUYOR
Gayrimenkul danışmanı Halil Hartavi, “Artışların nedeni şu domino taşı misali pandemi sürecinin devam etmesinden dolayı üretimin aksaması ve üretimin aksamasının getirdiği etkenler bunlar, Maliyet oranlarının yükselmesi bu maliyetlerin yükselmesiyle daire fiyatlarının yükselişine sirayet etmiş oldu. Kiralama boyutunu soracak olursanız, bunun nedeni ciddi anlamda göç alınmasından kaynaklı olarak güney doğuda en çok göç alan illerden biri Şanlıurfa diyebiliriz. Göç aldığından dolayı yabancı mültecilerin yer bulamayışı ve bu şehir dışında gelen devlet memurları olsun tayin atamalarından kaynaklı olarak yer bulamamaları ve yeteri kadar konutun olmamasından ötürü kiraların artmasına neden oluyor.

 “MALİYET FİYATLARI YÜZDE YÜZ ARTMIŞTIR”
Bu artıştan arsanın temelinden tutun, arsanın kendi yapısından tutun yeni çıkan otopark yasasından tutun, bunlar ciddi anlamda etken ve maliyet olmuş oldu. Bu maliyetlerde daire fiyatlarına sirayet etmiş oldu. Bu sirayetten dolayı vatandaşın alım gücü olmadığı için daire fiyatlar yüksek ama muhtemelen insanımız buna da alışacaktır ve sonuç itibariyle fiyat endeksi sindirecek ve alımlar devam edilecek. Maliyet fiyatları olarak demir yüzde yüz artmıştır, beton yüzde yüz artmıştır, 100-150 segmente olan bugün 270-300 segmentinde olduğundan dolayı bu maliyet oranını ciddi anlamda etkilemiş oldu. Bu maliyetlerden dolayı dairelerin fiyat artışına yansımaktadır. Üretimin olmayışı arsa talebi karşılanmayışından dolayı fiyatlar yüksek seviyelerde seyretmektedir. Eğer ciddi anlamda bir üretim olursa ve belediyeler gerçek manda bir istidam imar alanı açarsa ve o imar alanında herhangi bir kimseye rant sağlanılmasa ve böyle bir proje ile halka gelirse sanırım fiyatlar bu seviyede olmaz. Bir yıl içerisinde arsa, konu ve kira fiyatlarında yüzde yüz bir artış oldu diyebilirim. Kısacası artış oranları yüzde yüze denk gelmiştir” ifadelerine yer verdi.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim

Ev fiyatları Arsa fiyatları Şanlıurfa