Kirişçi: Fındık ile fıstığı kıyaslamayın!

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, bir dizi temaslarda bulunmak üzere dün sabah saatlerinde Şanlıurfa'ya geldi. Bakan Kirişçi Şanlıurfa'nın fıstık, pamuk ve kırmızı mercimek üretimiyle Türkiye'de bir numara olduğunu buğdayda ikinci sırada olduğuna dikkat çekti. Kirişçi gazetecilerin fıstık için taban fiyatı sorusuna ise fıstık ile fındığın kıyaslanmaması gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa’da Şehir Buluşmaları kapsamında kente gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi özel bir otelde basın mensupları, belediye başkanları ve milletvekilleriyle bir araya geldi. Toplantıda bazı çiftçilerin soru sormak istemesi kısa süreli gerginliğin yaşanmasına neden oldu. Toplantıda Şanlıurfa’nın önemli sorunlarından birisi olan ve tam anlamıyla bitmeyen GAP projesine değinmemesi tepkilere neden oldu. Dünkü basın toplantısında basın mensupları için ayrılan kısımların partililer tarafından doldurulması nedeniyle basın mensupları ayakta kaldı. Yaşanan bu süreç basın mensuplarının tepkisini aldı.

Toplantıda birçok konuyu ele alan Bakan Kirişçi: “Türkiye 2001'de ekonomik kriz yaşadı. O dönem adalet nasıldı? Yargı nasıl karar veriyordu? Bu ülkenin vesayet odaklarının yargı camiasına, bu ülkenin sözde o günkü elitlerine nasıl brifing verdiğini, tabii bunu tırnak içinde söylüyorum ama nasıl talimat verdiğini de bu aziz millet o gün bunlara şahit oldu.” dedi

Daha sonra basın mensuplarıyla soru cevap olarak devam eden program, çiftçilerin araya girip sorunlarını anlatmasıyla kısa süreli gerginlik yaşandı.

“İŞSİZLİK RAKAMLARI HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR”

Sözlerine daha sonra şu şekilde devam eden Bakan Kirişçi: “İstihdam her geçen gün artıyor, işsizlik rakamı her geçen gün düşüyor. Pandemiye rağmen dünyanın gelişmiş ülkeleri arasından en hızlı büyüyen ikinci ülke olduk. Sayın Cumhurbaşkanımız Rusya-Ukrayna savaşı başladığında her iki ülke de bizim için dost ve komşu ülkedir, biz futbol taraftarı mantığıyla bunun birini diğerine tercih etmeyiz. Bunların arasındaki barış dünyaya hizmet eder ama savaş özellikle kadınları, çocukları, fakir ülkeleri, bunları yok eder dünya bundan zarar görür dediğinde bizi vizyonsuzlukla, çapsızlıkla suçlayanlar oldu.” İfadelerini kullandı.

“FINDIK VE ÇAY O COĞRAFYANIN TEK SEÇENEKLİ ÜRÜNLERİ”

Şanlıurfa fıstığında taban fiyatlarının neden belirlenmediğine dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi: “Çiftçimize mazot, gübre ve fark ödemesi adı altında destekler veriyoruz. Fıstıkla ilgili ise şuanda fıstığın böyle bir destek kapsamına alınması bizim gündemimizde yok. Ayrıca fıstığı, çayı, fındığı kıyaslamamak gerek çünkü fındık ve çay o coğrafyanın tek seçenekli ürünleri bununla birlikte onların ikinci, üçüncü bir ürün dahi yok. O bölge de sadece bu iki ürün yetiştirilirken bu topraklarda birden fazla ürün yetiştiriliyor. Doğrudan tarlaya verilen destek herkes şikayetçi verilen desteğin toplam miktarı da 1,8 milyar lira. Bugün 39,2 milyar lira. Şimdi bunlar kendiliğinden mi oldu. Bu üretici bunu aldı mı bundan en çok pay alan Şanlıurfalı eli öpülesi üreticilerimiz, helali hoş olsun. Hak ediyorlar çünkü onlar bu ülkenin Antep fıstığında yüzde 32, kırmızı mercimekte yüzde 41, pamukta yüzde 40-45 aralığında üretim paylarıyla Türkiye'de bir numara. Buğdayda da 1,2 milyon tonla ikinci sırada. Üretene elbette vereceğiz ama o üretici o zaman da üretiyordu ama ürettiğine pişmandı ama bugün bu ülkenin üreticisi üretiyor. 1,8 milyar liradan 39,2 milyar liraya çıktı. Hani birileri diyor ya 'bu ülke üretmiyor', güzünüze, dizinize dursun. Bize değilse bile en azından bu ülkenin üreticisine o tarlada, bağda, bahçede, ahırda, ağılda, kümeste çalışan bu ülkenin eli öpülesi üreticilerine biraz saygınız olsun." cümlelerini kullandı.

Kader Topal - Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Şanlıurfa