Kırmızı kategoriden çıkamadık!

TAKİP ET

En az iki doz aşı uygulanan aşı haritasında kırmızı kategoride tek kalan il Şanlıurfa'da yapılan kampanya ve aşı çağrılarına rağmen aşılama hızı yavaş bir şekilde ilerliyor. İlk dozu aşı olup ikinci doz aşısı gelen vatandaşların sayısı kentte 20 bini geçti. Yapılan tüm çağrılara rağmen gençlerde ilk dozu olmayanların sayısı halen yüksek.

Türkiye genelinde bugüne kadar uygulanan aşı sayısı 115 milyonu geçti. 18 yaş üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 77,85, birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 89,02 olarak kayıtlara geçti. Şanlıurfa’da ise ikinci doz aşı oranı yüzde 53 oranında kaldı. Aşılama hızının düştüğü kentte yetkililerin ve sağlıkçıların aşı çağrıları karşılıksız kalıyor.

Türkiye'de 18,9 oranıyla en genç nüfus oranına sahip Şanlıurfa'da 15-24 yaş grubunda 392 bin 480 kişi bulunuyor. Kovid-19 aşılama oranında yüzde 53 oranıyla kırmızı kategoride bulunan tek il olan kentte, yürütülen çalışmalara rağmen aşılama oranında istenilen rakamlara ulaşılamadı.

“ARTIK YAPACAK ÇAĞRIMIZ KALMADI”
Aşılama haritasında ‘kırmızı' kalan tek il Şanlıurfa diyen Vali Abdullah Erin, “Artık yapacak çağrımız kalmadı” diyerek adeta isyan etti. Aşılamada istenilen seviyeye bir türlü ulaşılamadığını kaydeden Vali Erdin, “Çağrı yapacak bir şey kalmadı. Yapılabilecek, söylenebilecek her şey söylendi. Sadece Şanlıurfa'nın kırmızı kalmasını kabul etmememiz lazım. İlk başlardaki 20 bin civarlarındaki aşı sayısı son günlerde maalesef 4-5 binlere düştü. İkinci doz aşı sırası gelmesine rağmen yaptırmayan 20 bin üzerinde vatandaşımız var. 20-30 yaşlarında gençlerimiz maalesef acı çekiyor” dedi.

MOBİL EKİPLER VE SABİT NOKTALAR ARTTIRILDI ANCAK…
Aşılama oranının arttırılması için Şanlıurfa genelinde mobil ekip ve sabit aşı noktaları arttırıldı. Ancak yapılan çağrılar karşılık bulmadı. Sağlık çalışanları kırsalda ev ev dolaşarak vatandaşı aşı için ikna etmeye çalışıyor. Kentte sahada 65 mobil aşı ekip ve  8 tanede sabit aşı noktası bulunuyor. Şehir merkezi ve ilçelerde 3 büyük ilçede 8 ayrı noktada randevusuz aşı yapılıyor. Bu kadar imkana rağmen aşılama da istenilen rakamlar yakalanmadı.

BATI İLLERDE AŞI ORANLARI YÜKSEK!
En az iki doz aşı uygulananların oranının en yüksek olduğu on il Ordu, Muğla, Kırklareli, Amasya, Çanakkale, Osmaniye, Eskişehir, Balıkesir, Edirne ve Zonguldak olurken Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da birçok il yüzde 75 oranını geçmeyi başardı.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA AŞI ORANI DÜŞÜK!
En az iki doz aşı yapılanların oranının en düşük olduğu iller ise Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Siirt, Muş, Mardin, Bingöl, Bitlis, Ağrı ve Bayburt olarak sıralanırken bu kentlerde vatandaşların aşıya karşı olmalarının nedenleri altında kısırlık yapıyor düşüncesi, kalp iltihaplanma düşüncesi ve aşının yabancı ülkeler tarafından bulunması gibi fikirler nedeniyle aşı olmak istemedikleri düşünülüyor.

GENÇ AŞISIZLAR AİLELERİNİ TEHLİKEYE ATIYOR
Aşısız gençler taşıyıcı rolünde olmaları nedeniyle hem kendi hem de ailelerindeki gebe, bebek ve yaşlıların hayatlarını tehlikeye sokuyor. Aşı olmayan çocuk ve gençler, hastalığı ağır geçirmenin yanında taşıyıcı olarak hastalığı bulaştırıyor.