Kış lastiği cep yakıyor!

TAKİP ET

Kış şartlarında trafiğin olumsuz etkilenmemesi ve kazaların önüne geçilmesi amacıyla 1 Aralık- 1 Nisan tarihleri arasında buzlu ve ıslak yolda yol tutuşunu sağlamlaştıran için kar lastiği takma zorunluluğu getirildi. Peki Şanlıurfa'da sürücüler buna dikkat edecek mi?

Kışın kaygan yollarda güvenli trafik amacını sağlamak amacıyla getirilen kış lastiği uygulaması, her ne kadar zorunlu kılınsa da sürücüler, Şanlıurfa’da kar yağışı olmadığı için gerek duymadıklarının altını çizdi.

Geçtiğimiz Kış ayında Şanlıurfa’da etkili olan kar yağışından sonra sürücüler olumsuz etkilenirken yollar da trafiğe kapalı duruma gelmişti. Bu durumun 40 senede bir olduğunu söyleyen sürücüler kar lastiği takma zorunluluğunun sadece ceza yememek için olduğunu söylediler.

Kış lastiklerinin yüzde 200 oranında zam yemesi nedeniyle Şanlıurfa’da vatandaşlar takmaya yanaşmıyor. Ancak trafik cezalarının yüksek olması nedeniyle vatandaşlar mecburen takıyor. Kış lastiği taktırırken nelere dikkat etmeliyiz?

“SADECE KIŞIN DEĞİL YAZINDA TEKERLEK DEĞİŞTİRMEK GEREK”

Sadece kış aylarında kar lastiği değil yaz aylarında da yaz tekerleklerinin takılması gerektiğini anlatan Oto lastikçi Yusuf Türkmen: "Özellikle kış aylarında bir araba için önemli olan tekerlekleridir. Lastiğin dişleri ve hasarlı olup olmadığına çok dikkat etmek gerekiyor. Özellikle kış aylarında lastik kullanımını her zaman tavsiye ediyoruz. Sadece kış aylarında değil hangi dönemde hangi tekerlek takılması öneriliyorsa dikkat etmek gerekiyor.” dedi.

“KAR YAĞMIYOR DÜŞÜNCESİYLE KAR LASTİĞİ TAKMIYORLAR”

Şanlıurfa’da kış aylarının kar yağışlı geçmemesinden dolayı sürücüler tarafından kar lastiğine rağbet olmadığını vurgulayan Türkmen: “Bir lastikte en ufak çatlama varsa o lastik çürümüş demektir ve artık eskisi gibi işlev göremez. Bizim Urfalılar kış çetin geçmediği için kış aylarını da yaz lastiği ile geçirirler. Buna örnek verecek olursam; örneğin geçen sene kış ayında beklemediğimiz bir kar yağışı oldu araçlarımızı kapının önünden kımıldatamadık. İşte nedeni buradan başlıyor. Ne de olsa kar yağmıyor düşüncesi ile takmadığımız lastikler başımıza büyük işler açabiliyor.” ifadelerini kullandı.

“TEKERLEĞİN YANAĞINDA M+S VE KAR SEMBOLÜNÜN OLMASI GEREKİYOR “

Kar lastiği alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Türkmen: “Kış lastiği takarken de çok dikkat etmemiz gerekiyor bazen kış lastiği yerine başka lastik takanlarda oluyor. Eğer kış lastiğini olup olmadığını anlamak istiyorsak tekerleğin yanağında M+S ve kar sembolünün olması gerekiyor.  Yazar trafik kanununda kış lastiğine uyulmuşsa ceza verilmez.” diyerek sürücülere uyarılarda bulundu. 

“TEKERLEK FİYATLARI EBATINA GÖRE DEĞİŞİYOR”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Türkmen: “Şu an bize gelen talepler beklediğimizin altında az önce de dediğim gibi Şanlıurfa'da kış zorlu geçmediği için kış lastikleri pek çok arabaya da takılmıyor. Tekerlek fiyatları ebatına göre değişmekle birlikte bu sene biraz daha yüksek 3 binden başlayıp 5 bin ile 6 bine kadar çıkıyor.” dedi.

 “YAZ LASTİĞİ İLE BÜTÜN KIŞI GEÇİRİYORUZ”

Kar yağışı fazla olmadığı için sürücülerin tekerlek takmadığını söyleyen sürücü Ahmet Demir:  “Bizde fazla kar yağmadığı için kar lastiğini pek fazla takmıyoruz. Yaz lastiği ile bütün kışı geçiriyoruz. Başka illere ya uzun yolculuk yaptığımız zaman mecburen kış lastiği takmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

“TRAFİK CEZALARI İÇİN MECBUREN TAKTIRIYORUZ”

Geçen seneye oranla kar lastiklerinde ciddi oranda artışların olduğunu açıklayan sürücü Demir: “Geçen sene kış lastiklerini bir buçuğa taktırdım. Bu sene ise 3 bini geçti. Vatandaş mecburen kış lastiği taktıracak takmazsa ölüm tehlikesi ve trafik cezaları olabilir diye mecburen takması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

“YÜZDE 200 ORANINDA BİR ZAM YAPILMIŞ”

Tekerlek fiyatlarından duydu şikayeti dile getiren sürücü Tahir Akpolat: "Geçen sene 1500 liraya taktırdığım tekerlekler bu sene 3 ile 3.500 TL arası değişiyor. Yüzde 200 oranında bir zam yapılmış bakalım bu sene sürücüler takabilecek mi?  Şu anda gördüğünüz gibi tekerleğimiz patlamış mecburen borç edip tekerleği takmak zorundayız. Kredi kartı ile çekip bırakacağız mecburen.” dedi.

“SÜRÜCÜLER FİYATLARINDAN KAYNAKLI TEKERLEK TAKMAYACAK”

Fiyatlardan kaynaklı çoğu sürücünün kış lastiği takmayacağını söyleyen Akpolat sözlerine şöyle devam etti: “Kış lastiği taktırmazsak 4 teker için ceza yiyeceğiz. Bir yere gitmediğimiz halde sırf ceza yememek için mecburen tekerlek taktırıyoruz. Şu anda gerçekten tekerlek takmaya artık sürücülerin gücü yetmiyor bu kadar fiyat artışı bana göre çok fazla. Biliyoruz ki çoğu sürücü sadece fiyatlarından kaynaklı tekerlek takmayacak.”

Kader Topal / Urfa Değişim

Kış lastiği Şanlıurfa