Kış mevsiminin vazgeçilmez lezzeti, Bal-Kaymak

TAKİP ET

Şanlıurfalı vatandaşların kış mevsiminde kahvaltı sofralarında en fazla tercih ettikleri ürünlerin başında bal-kaymak geliyor.

Günlük ortalama 10 ila 15 kilogram arasında kaymak ve bal satışı gerçekleştirdiğini söyleyen şarküteri esnafı Mehmet Korkmaz, Şanlıurfalı vatandaşların isot ve ciğerden sonra kahvaltıda en fazla bal kaymak tükettiklerini söyledi.

Korkmaz, Şanlıurfalı vatandaşların damak tadına önem verdiklerini ve özellikle kahvaltı sofralarının bol çeşide dayandığını belirterek, “Şanlıurfalı vatandaşlar kahvaltı konusuna ayrı bir önem verirler. Özellikle bol çeşitli zengin sofra olarak nitelendirdiğimiz kahvaltı sofralarında isot ve ciğerden hemen sonra bal kaymak üçüncü sıraya yerleştirilebilir. Bilindiği gibi bal içerisinde bol miktarda vitamin değeri bulunduran doğal ve muhteşem bir ürün olarak karşımıza çıkmakta, bunu bilen Şanlıurfalı hemşerilerimiz, bu nedenle bal ve kaymağı birbirinden ayırmadan tüketerek güne daha zinde ve daha sağlıklı başlamaktadır." dedi.

"Bilindiği gibi Bal kilo vermeye yardımcı olur." diyen Korkmaz, "Normalde diyet yaparken şekerden kaçınmanız gerekse de, aslında bal diyetlerde de tavsiye edilir. Aradaki fark balda bulunan şekerin, şekerlemelerde ve abur cuburda bulunan türden farklı olmasıdır. Bu şekerlerin aksine, bal metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur ve bu durum enerjiyi daha çabuk yakmayı sağlar ve çok sayıda faydaları bulunmaktadır. Öte yandan kaymağın da bizlere oldukça fazla faydaları bulunmaktadır. Süt kaymağı, özellikle vücudumuzda oluşan şişkinlikler adına oldukça ideal bir çözüm yoludur. Genel anlamda kulakta ve ağızda oluşan şişkinlikler başta olmakla beraber vücudumuzun neresinde olursa olsun şişkinlikleri yok etmektedir. Bu iki besini birlikte tüketince gün içerisinde insanlar kendilerini daha zinde ve enerjik hissettiklerini söylüyorlar. Bu da bizlere bal ve kaymağın ne denli faydalı birer besin olduklarının göstergesi olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.