Kış yaklaştı! Yoksulun yakacağı lüks oldu

TAKİP ET

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber odun ve kömür fiyatlarına zam yapılırken vatandaşlarda kara kara düşünmeye başladı. Sıcakların olduğu kadar soğukların da etkili olduğu Şanlıurfa'da bu sene ısınmak artık lüks olacak.

Kış ayları yaklaşırken vatandaşlar da ısınma ihtiyacını karşılamak için odun-kömür arayışına girdi. Geçen seneye göre artış gösteren fiyatlar ise vatandaşı düşündürüyor. 
Geçen sene odunun ton fiyatı ortalama bin liradan başlarken, bu yıl ise 3 bin 500 liradan alıcı buldu. Doğalgaz taktıramayanların yaktığı odun ve kömür bu sene sadece sobaları değil, aynı zamanda cepleri de yakacak. 

ODUN VE KÖMÜR FİYATLARI DUDAK UÇUKLATTI
Dolar ve akaryakıtın yükselmesiyle yüzde 300’lere varan zamlarla kömür ve odun fiyatları dudak uçuklattı. Şanlıurfalıların bu sene kışı battaniyenin altında geçireceğini söyleyen odun pazarı esnafları fiyatların kışa doğru daha da artacağını kaydetti. 


“FAKİRİN YAKTIĞI ODUN BU SENE LÜKS OLDU”
Nakliye fiyatlarındaki artışlardan dolayı odunun çok fazla zamlandığını söyleyen Odun Pazarı esnafı Aydın Demirkan şunları kaydetti "Bizim işimiz nakliye ile akaryakıt ile dönüyor haliyle onlar yükseldiği için bizler de getirdiğimiz ürünlere bu zamları yansıtmak zorunda kalıyoruz. Zaten bizden odun alan da belli bir kesimdir o belli bir kesim de doğalgazı yapamadığı için odun kullanıyor. Odunu daha uygun gördükleri için fakat bu sene akaryakıt fiyatları odunu da vurduğu için bu insanlar ne yakacak bilemiyorum. Bizler fiyatı yükseltsek bu kez vatandaş alamayacak bu odunlarda elimizde kalacak. Yani anlayacağınız fakirin ısınacağı odun bu sene lüks oldu” dedi. 

“BU GİDİŞLE ODUN FİYATLARI DAHA ÇOK ARTACAK”
Geçen seneye oranla odun ve kömür fiyatının arttığını ve bundan sonraki aylarda daha da artacağını söyleyen Demirkan sözlerini şöyle sürdürdü “Bu gidişle odun fiyatları daha çok artacak. Karışık odunun tonu 3 bin 250 liradan başlıyor. Daha önceleri para kazanıyorduk günlük az da olsa 100 lira 150 lira bize kalıyordu fakat şimdi hiçbir kazancımız olmuyor. Hatta kazandığımız günlük 1000 lira dahi olsa onu da akaryakıta, nakliyeye veriyoruz. Bizim sezonumuz 6 ay oturup 6 ayda çalışıyoruz. Bu 6 ay içerisinde diğer 6 ayın satışını yapmamız gerekiyor ki bir birikimimiz olsun tabi bu da bu sene biraz zor olacak” şeklinde konuştu. 


“ARABA NAKLİYELERİ ODUN FİYATLARINA YANSIYOR”
Şanlıurfa’da yoksul kesimin kullandığı odunda fiyatların bu sene yüzde 300’e kadar arttığını ve gelen müşterilerin günlük odun ve kömür aldığını söyleyen Demirken “Araba nakliyeleri Şırnak’tan 90 liraya geliyordu şimdi ise bu fiyatın %300'ü kadar zamlandı. Tabi bu zamlarla birlikte bu kez fiyat oduna da yansıyor.  Bizden odun alan kesim zaten yoksul bir kesim 50 liranın 100 liranın hesabını yapan bir kesim. Ben onlara da bir şey diyemiyorum çünkü adamlar ancak 50-100 liralık odun alarak gidebiliyor. Zaten maddi durumu olsa gider evine doğalgaz bağlar doğalgazlı evde hayatını sürdürür. Vatandaşlar pazarda dilime, taneye düştüğü gibi odun pazarında da artık ton ile değil kilo ile alarak arabasına yükleyip evine götürüyor” ifadelerini kullandı. 
“ODUN ALMAYA NİYETİNİZ VARSA ŞİMDİDEN ALIN”
İlerleyen günlerde odun ve kömür fiyatlarının daha da artacağını belirten Demirkan “Tabii odun alımı Şanlıurfa'nın mahallelerine göre de ayrılıyor örneğin kenar mahallelerde kalan vatandaşlar yarım ton veya 1 ton arasında odun alırken Karaköprü ilçesi olsun Maşuk tarafı olsun burada yaşayan vatandaşlar 3 tona kadar da odun alıyor. Odun fiyatları birkaç güne daha da zamlanacak. 4 bin 500'ü ya da 5 bini rahat bulacak.  Buradan şunu söylemek istiyorum eğer odun almaya niyetiniz varsa şimdiden odunlarınızı alın yoksa kış geldiğinde odun alamazsınız” diyerek uyarılarda bulundu. 


“İNSANLAR BU KIŞI NASILGEÇİRECEK”
Kışlık odun ve kömür fiyatları hakkında bilgiler aktaran Odun Pazarı esnafı Salih Aslan’da fiyatlardan dert yanarak işte böyle sitem etti "Her geçen gün artan akaryakıt fiyatı hem odunu hem de kömürü bayağı zamlandırdı. Şu anda 1 ton odunun fiyatı 3 bin 500 liradan başlıyor, 1 torba kömür 180 lira kimsenin kullanmadığı talaşın kilosu ise 5 liradan veriyoruz. İnsanlara illaki alın da diyemiyoruz. Odun alan insanın hali zaten belli, insanlar bu kışı nasıl geçirecek vallahi anlayamıyorum. Allah yardımcıları olsun” dedi. 


“İNSANLAR FATURA MI ÖDEYECEK, EV Mİ GEÇİNDİRECEK?”
Akaryakıt fiyatlarının artmasıyla ilerleyen günlerde odun ve kömürde fiyatlarının tekrardan zamlanacağını söyleyen Aslan şu ifadeleri kullandı “Akaryakıt fiyatları her gün artıyor. Bu akaryakıt fiyatları bir dengeye girmezse odun fiyatları 7-8 bini de bulabilir. Şu anda alanlarda fiyat biraz daha uygun diye alıyorlar. Şu anda fiyat 3 bin 500 liradan başlıyor, yarın daha yüksek alacaklarına bugün daha uygun olanı alıyor. Zamlar bizi de kötü etkiliyor bizler pahalı aldığımız için vatandaşa da kendi karımızı koyarak satıyoruz. Bu kez vatandaş alamıyor alamadığı için de bizlerde satış yapamıyoruz. Nakliye Şırnak’tan 15 bin liraya geliyor, Mersin’den 20 bin liraya geliyor. Vatandaşlar aldığı asgari ücretle ev mi geçindirsin, kira mı ödesin, faturaları mı ödesin yoksa kışlık odun mu alsın onlar da bir girdabın içerisine girmişler. Yetkililerden tek isteğimiz akaryakıt fiyatlarını düşüremiyorlarsa bile sabit tutsunlar en azından vatandaş bu kış rahat etsin. Burada 10 kişi çalışıyoruz zar zor günlük yevmiyemizi çıkarıyoruz harcadığımız emek de boşa gidiyor” diyerek yetkililere seslendi.

Kış mevsimi odun fiyatları vatandaş