Kocaman tarım şehriyiz ancak halen göç veriyoruz

TAKİP ET

Şanlıurfa en büyük projelerin başında gelen GAP bölgesinde yer almasına rağmen halen başka illere mevsimlik işçi gönderiyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) her ne kadar yöre halkının istihdamını artırmak için faaliyete geçse de yöre halkının başka illere mevsimlik işçi olarak göç eden nüfusu da yoğunlukta. Sulanabilir tarım arazilerinin yoğunlukta bulunduğu Şanlıurfa'da çiftçilerin zarar etmesi ya da işgücüne gerektiği kadar değer verilmemesi Şanlıurfa'dan yoğun bir nüfusun başka illere mevsimlik işçi olarak göç etmesine zorluyor.



Çocukların eğitim hakkı elinden alınıyor

Söz konusu mevsimlik göçlerin arasında çocuk nüfusu da yoğunlukta bulunuyor. Bu nedenle eli kalem tutması gereken çocuklar, aileleri ile birlikte başka illere mevsimlik işçi olarak gitmek zorunda kalıyor. Eğitim döneminin başında ve sonunda okul sıralarında olması gereken çocuklar, evinden ve okulundan yüzlerce kilometre uzakta kocaman yükleri sırtlıyor. Şanlıurfa'nın bereketli ve geniş ovalar üzerinde olmasına rağmen başka kentlere göç eden işçiler, yoğun olarak Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgelerine gidiyor.



Özyavuz da mevsimlik tarım işçilerin sorunlarını gündeme getirdi

Mevsimlik işçilerin gittikleri yerde yaşam standartlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan  MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, ülkemizde 740 bin civarında mevsimlik işçinin bulunduğunu ve bunun yaklaşık 130 bini çocuklar olduğuna dikkat çekti.

Özyavuz, "Şanlıurfa'nın gerek coğrafi konumu gerekse ülke ekonomisindeki yeri ve potansiyeli sebebiyle eğitim, kültür ve iş alanlarında diğer illere göre bir ölçek de olsa geridedir. Bu sebeple iş sıkıntıları yaşanmakta, devlet kurumlarında siyasi erkin baskısıyla vatandaşa gidecek olan iş olanaklarını da sınırlandırmaktadır. Bu nedenle, peygamberler şehri Şanlıurfa'mda "mevsimlik işçi" sıfatıyla yüzü güneş yanığı, elleri nasırlı, gönlü ezelden yanık kardeşlerimiz yurdumuzun çeşitli yerlerine işçi olarak gitmeye mecbur bırakılmaktadırlar. Tabiri caizse işçi kardeşlerim gittikleri bölgeleri yurt yapmış, evleri gibi görüp namus ve şerefleriyle ekmeklerini taştan çıkarmaktadırlar." dedi.



'740 bin civarında geçici tarım işçisi bulunuyor'

"Ülkemizde sayıları net olarak bilinmese de yaklaşık olarak 740 bin civarında geçici tarım işçisi bulunmaktadır. Bu sayının yaklaşık 130 bini çocuk işçilerden oluşmaktadır." diyen Özyavuz,"Bu rakamlar bize mevsimlik işçilerin iş zamanında aile bireyleriyle birlikte yurdumuzun çeşitli bölgelerine göç ettiklerini göstermektedir. Gittikleri bölgelerde mevsim şartlarına göre sosyal yönden yaşamlarını devam ettirmek için geçici barınma ihtiyaçları, yaşam alanları, sosyal donatı ve haklar sağlık, güvenlik, dinî ihtiyaçları gibi olmazsa olmaz hayati idame için gerekli şartların devlet eliyle sağlanması şarttır. Bu konuda hâlihazırda yetkilendirilmiş kurum valilikler olsa da bu sürecin yürütülmesi için Tarım Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, tarım işverenleri ve geçici yapı yönetim şirketleri gibi yan kurum ve kuruluşlar valiliklerle eşgüdümlü çalışarak "mevsimlik işçi" olarak tabir ettiğimiz kardeşlerimize devlet eliyle sahip çıkılmalıdır." diye konuştu.



'Yaşamları iyileştirilmezse kayıp iş gücüne neden olur'

Mevsimlik tarım işçilerinin yaşamlarının iyileştirilmemesi durumunda iş gücü kaybına neden olacağını sözlerine ekleyen Milletvekili Özyavuz, "Genel olarak düşünüldüğünde işçi işveren ilişkisi olarak değerlendirecek basit bir konu olarak görülebilir fakat ülkemizde evlerinden ve yurtlarından uzakta iyileştirilememiş, hâliyle yaşam kalitesi standartları altında 1 milyona yakın mevsimlik işçi vardır ve bunların sorunlarının çözülmesi gereklidir. Bu yapı kontrol edilmezse ekonomi adına kayıp iş gücü ve kazanç demektir. Çalıştıkları alanlarda eğitim almaları ve iş kalitesinin artması planlanmazsa verimi düşen tarım ülke ekonomisine çok büyük bir zarar demektir. Aileleriyle mevsimsel işçi olarak çalışmak zorunda kalan geleceğimizin teminatı çocuklarımız eğitimlerinden geri kalmakta, bu durum hem bu çocuklarımıza hem de geleceğimize büyük bir kötülüktür." şeklinde konuştu.

MHP'li İbrahim Özyavuz, "Yine, kontrolsüz ve sağlıksız yaşam alanları olması, mevsimlik işçilerimizin iş gücü sebebiyle oluşabilecek hastalıklara ve bulaşıcı hastalıklara yol açarak yaşamlarını riske atmaktadır. Bu bağlamda kontrolsüz olarak faaliyet yapan iş gücü çalışanları devletin destek ve himayesini çalıştıkları bölgelerde başta barınma, elektrik, su ve kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri donatıları olarak görmezlerse devletimizle olan gönül bağları zarar görebilir. Ülkemizin siyasi alanının karmakarışık olduğunu düşündüğümüzde de bu işçi kardeşlerimizin sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gereklidir. Özünde mevsimlik işçi olarak tanımlanan bu kardeşlerimiz devletine ve milletine bağlı, emeği için mücadele eden, farklı unsurlardan uzak kıymetli vatandaşlarımızdır. Sayıları itibarıyla büyük bir ekonomik hareket, yurt içi göç hareketi ve sermaye yapısıdır. Afrika'dan Orta Doğu ülkelerine, Balkanlardan Kafkaslar'a yardım ve şefkat elini uzatan Türkiye Cumhuriyeti devleti, kendi öz vatanında gariplik çeken mevsimlik işçi kardeşlerimize de yukarıda saydığım önemli hususlardaki düzenlemeleri yaparak sahip çıkacak güç ve kudrete sahiptir." ifadelerini kullandı.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim Gazetesi