Konut almak artık hayal oldu

TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıllık bazda inşaat maliyetleri yıllık yüzde 79,91 oranında artmasıyla birlikte konut fiyatlarını 2-3 kat arttı. Arazi ve inşaat maliyetlerini bahane eden müteahhit ve ev sahipleri fiyatları 2-3 kat arttırınca dar gelirli vatandaşın ev alma hayali suya düştü. Ev fiyatlarının artmasıyla beraber kira fiyatları da yükseldi.

Fiyatların artmasıyla birlikte vatandaşlar ev almakta ve kiralamakta zorlanmaya başladı. Türkiye genelinde Ocak 2019’da 436 dolar seviyesinde bulunan ortalama konut metrekare fiyatı, bu yılın şubat ayında 624 dolara yükseldi. Artan maliyetlerle birlikte konutta üretim azalırken, yatırımcı ve yabancı talebiyle konut fiyatları dolar bazında da artış kaydetti. Şanlıurfa’da yeni daire fiyatları 2-3 kat arttı. Dar gelirli vatandaşlar ev almanın hayal olduğunu kirada yaşayanların geçimini zor yapacağını söyledi. Bazı vatandaşlar ev fiyatlarının yükselmesini açgözlülüğe bağlarken kimisi de gıda fiyatlarına bağladı.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme’nin Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi’nden derlediği verilere göre, Türkiye genelinde 2019’un Ocak ayında 436 dolar olan konutların metrekare fiyatları bu yılın şubat ayında 624 dolara çıktı. 4 yılda dolar bazındaki fiyat artışı yüzde 43 olarak hesaplandı.

Aynı dönemde dolar bazlı fiyatlar İstanbul özelinde yüzde 30 artarak 767 dolardan 999 dolara geldi.
Fiyatların dolar bazında artışı 2021 yılından itibaren ivme kazanırken, artışlar 2022 yılının ilk 4 ayında da sürdü. Yaşanan artışlara Şanlıurfalı vatandaşlar isyan etti.

Urfa Değişim Gazetesinin mikrofonlarına konuşan vatandaşlar ev fiyatlarını ve kiralarını değerlendirdi.

EV FİYATLARI İLE EKONOMİNİN İLGİSİ YOK
Yaşanan zamların ardından konut sahipleri ve emlakçılar ev fiyatlarına zam yaptı. Artan ev fiyatlarının Türkiye ekonomisiyle hiçbir ilgisi olmadığının söyleyen Murat Kan artışlar vatandaşların aç gözlülüğünden kaynaklandığını belirtti.

Murat Kan, “Ev fiyatlarının ekonomi ile alakası yok. İnsanların açgözlülüğünden kaynaklanıyor. Hep biraz daha biraz daha kazanayım diye diye ev fiyatları yükseldi. Adam domatese zam yapıyor. Ev sahipleri diyor domatese zam gelmiş bende eve zam yapayım. Sende onun gibi yapma ki şikayet edebilesin. Yani kısacası herkes birbirine bakıp zam yapıyor. Bundan devletin hiçbir suçu yok“ dedi.

Artan ev fiyatlarına tepki gösteren Mustafa İzol, “Ev fiyatları 200 bin liraydı. Şu an 400 bin olmuş. Fakir fukara hepsi küçelerde yatıyor“ ifadesini kullandı.

HEPSİ TOPU BİRBİRİNE ATIYOR!
Artan ev fiyatlarından kimse kendisini sorumlu tutmadığını aktaran Emin Kak, herkes topu birbirine attığını söyledi. Kak “Yükselen ev fiyatlarında ev sahibi emlakçıya, emlakçı ev sahibine topu atıyor. Bunlar hep tezgah yani. Yani bugün muhalefet partilerine baktığın zaman bu açlık, kiralar uçtu, gibi söylemlerde bulunuyorlar. Ne yapalım peki siz bana ne sunuyorsunuz. 500 lira verdiğim kira 2 bin lira buna  bir alternatif sunuyorlar mı? “ yorumunu yaptı.

ALLAH KİRACILARA YARDIM ETSİN
Yaşanan ev fiyatlarından dolayı kiracıların zorlandığını söyleyen Gökhan Özgürtekin, “ Allah kiracıların yardımcısı olsun” dedi. Özgürtekin sözlerine şöyle devam etti “Allah kiracılara yardım etsin. Bilmiyoruz iyiye mi gidiyoruz, kötüye mi gidiyoruz. Herkes biliyor neyin ne olduğunu. Bence kötüye gidiyoruz. Şu an en kötü ev kirası 1500 liradan başlıyor. 3000-3500 ‘a kadar da ilerliyor bu. “

Mehmet Halhalli - Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Türkiye İstatistik Kurumu konut fiyatları Arazi ve inşaat maliyetleri Ev fiyatları