'Konut hamlesinde denetim had safhada olmalı!'

TAKİP ET

Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu konut müjdesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası verdi. Şanlıurfa Emlakçılar Odası Başkanı Selahattin Tokmak bu projenin geç kalındığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarla dar gelirli ailelerin de ev sahibi olabilmesi için sosyal konut projesinin müjdesini verdi.

Doğum oranının en fazla olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa’da, konut projesinin yetersiz olduğunun altını çizen Selahattin Tokmak Yapılacak olan konut projelerinde denetlemelerin hat safhada olması gerektiğinin altını çizdi. Tokmak, “Projedeki konutların yeni evlenecek kişilere verilmesine doğru bulmuyoruz. Sonuçta 20-30 yıllık evli insanlarda var. Onlar 30 yıldır evliler ama ev alamamışlar onlarında hakları var. Emekli yaşına gelmiş insanlarımız var. İşçilerimiz var esnaf ve sanatkârlarımız var” diyerek tepki gösterdi.

“150 BİN KONUTUN YETERLİ OLACAĞINI SANMIYORUM”

Projenin detaylarını paylaşan başkan Tokmak sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu süreçte 150 Bin konutun yeterli olacağı kanaatinde değiliz. Burada önemli olan Şanlıurfa’nın payı nasıl olacak. Bizim tahminlerimize göre 4500 konutun yapılması yönünde ve bunun takibi yapmak gerekiyor. Proje nasıl olacak ihtiyacı olan kişiye ne şartlar üzerinde verilecek. Biz bunları konuşacağız.” dedi.

“PROJENİN YENİ EVLENECEKLERE VERİLMESİ MANTIKLI DEĞİL”

Yapılacak olan projelerin yeni evlenecek olan çiftlere verilmesini mantıklı bulmadığını söyleyen Tokmak: “ Bu evlerin yeni evlenecek kişilere verilmesine doğru bulmuyoruz. Sonuçta 20-30 yıllık evli insanlarda var. Onlar 30 yıldır evliler ama ev alamamışlar onlarında hakları var. Emekli yaşına gelmiş insanlarımız var. İşçilerimiz var esnaf ve sanatkârlarımız var. Bunlar yıllardır ev sahibi olmak istiyorlar. Bunlara öncelik verilmediği ve öncelikle sadece yeni evlenecek çiftlere konutların verilmesini doğru bulmuyorum.” İfadelerini kullandı.

“EV SAHİPLERİ EVLERİNİ SADECE YABANCI VE MEMURA VERİYOR”

Özellikle son dönemlerde Şanlıurfa’da ev sahiplerinin evlerini yabancı ve memur kesimine vermesine tepki gösteren Şanlıurfa Emlakçılar Odası Başkanı Selahattin Tokmak: “Esnafımıza ev vermeyen ve Küçümseyici bir davranış yaptıkları için bu zihniyetleri kınıyorum. İnsan hakları ihlali söz konusu. Esnafa ev verilmemesi çok kötü bir şey. Devletin esnaf ve sanatkarlara yardımcı olması gerektiğini düşünüyorum.  Esnaf ve sanatkârlar adına pozitif ayrımcılık istiyoruz. Dediğimiz gibi 4500 konutun yapılması Şanlıurfa için yeterli olmadığını düşünüyorum”

“YEREL YÖNETİMLER SÖZLERİMİZE İTİMAT ETMEDİ”

Sözlerine şu şekilde devam eden Başkan Tokmak: “Bu konut sıkıntısını defalarca yerel yönetimlerimize belediyelerimize bildirdik.  Bu sorun geldi Türkiye gündemi oldu. Yerel yönetimler sözlerimize itimat etmediler. Bizi dinlemediler, kulak arkası yaptılar ve sorun bu hale geldi. Biz yine diyoruz ivedilikle konut üretmesi gerekiyor. Bütün belediyelerden bahsediyorum. Tabi Büyükşehir’in söylediği konut projesi var yapılabilir mi, yapılamaz mı çelişkiler var burada biz bunu çokta samimi görmüyoruz. Biraz daha ciddi adımların atılması gerekiyor. Esnaflarımız kiralık daire bulmakta bile zorlanıyorlar.” diyerek duruma sitem etti.

“AKÇAKALE İLÇEMİZDE BAŞVURULAR BAŞLADI”

Konut projesine başvuruların başladığını kaydeden Tokmak: “Akçakale ilçemizde başvurular var ama fiyatlar yüksek olduğu için kimse alamıyor. Sosyal konut ne demek devletin yapmış olduğu konutları dar gelirli ailelerin barınma ihtiyacının giderilmeye çalışılmasıdır. Konut fiyatları ve lokasyonu çok önemli lokasyonu uygun yerde yapmazsanız ve dağ  başında ev yaparsanız tabi ki talep gelmez.  Dağ başındaki evin fiyatını yüksekte yaparsınız gitmez, düşükte tutsanız gitmez. Onun için fiyat lokasyon  yer ve mevki çok önemli” açıklamalarında bulundu.

“DENETİM MEKANİZMASININ OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Başvuru şartlarını değerlendiren Şanlıurfa Emlakçılar Odası Başkanı Selahattin Tokmak: “Başvuru şartlarında TOKİ’nin yaptığı gibi kişinin üzerinde ev olmaması lazım. Ben bu konuda denetimin olmasını istiyorum. Ben şunu biliyorum iki üç evi olup bu konutlardan yaralanan vatandaşların olduğunu biliyorum.  Denetim mekanizmasının olması gerektiğini düşünüyorum. Bugün Maşuk tarafından 400 bin TL’nin üzerinde satılan evler mevcut. Adama konut çıkmış kalkıyor bunu 400 Bin TL’ye satıyor. Böyle bir düzensizlikten bahsediyoruz. Peşinat konusuna gelince yüzde 15 ile yüzde 20 arası daha fazla peşinat verirseniz miktarlar düşüyor. İlk etapta bir açılış ücreti var yatırıyorsunuz. 5 bin TL ücret yatırıyorsunuz ve konutun fiyatı belirleniyor. Daha sonra yüzde 15 ile yüzde 20 arası bir ücret veriyorsunuz. Her altı ayda bir memur zammına gelen zam miktarı kadar zam geliyor.  O yüzden daha fiyat belirsizliği var.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Şanlıurfa Emlakçılar Odası Başkanı Selahattin Tokmak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı