Korona gölgesinde ikinci bayram

TAKİP ET

Koronavirüs nedeniyle bu yıl Kurban Bayramı eski bayramlara nazaran buruk geçti. Virüs nedeniyle tokalaşma ve el öpmenin olmadığı bayramda vatandaşlar sık sık eski bayramları dile getirdi. Ancak bu bayramda eski manzaralar değişmedi. Acemi kasaplar ellerini ve ayaklarını keserken ne yazık ki birçok vatandaş trafik kazası geçirdi.

Normalleşme süreci ile birlikte kısıtlamanın olmadığı ilk bayramda korona yine etkisini gösterdi. Virüs nedeniyle tokalaşma ve el öpmenin olmadığı bayramda birçok yerde ise eski kalabalık aile toplantıları bu bayramda daha az görüldü. Birçok kişi il dışından memleketi Şanlıurfa’ya virüs nedeniyle gelmedi. Özellikle normalleşme süreci ile birlikte Güneydoğu Anadolu bölgesinde vaka artışı hızla yaşanmış ve Sağlık Bakanı Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin gibi illerde vaka sayısının arttığını gündeme getirdi.

 

Acemi kasaplar yine gündeme geldi

Geçmiş bayramlara göre el öpme, sarılma ve tokalaşmanın az olduğu bu bayramda değişmeyen tek şey trafik kazaları ve acemi kasapların el ve ayaklarını kesmesi oldu. Kurban Bayramının ilk gününde Türkiye genelinde 5 bin 282 kişi kurban keserken çeşitli yerlerini yaraladı. Kimisi elini kimisi ayağını kazası yaraladı. Şanlıurfa’da ise ilk günde 151 acemi kasap kendisini yaraladı.

 

Bayram sonrası trafikte yoğunluk yaşandı

Kurban Bayramı tatilinin bitmesi ile birlikte yollara düşen vatandaşlar yoğun trafik ile karşılaştı. Zaman zaman kazalarında meydana geldiği yoğunlukta trafik polisleri kazaları minimuma indirmek için tüm tedbirleri aldı. Özellikle Suruç ve Şanlıurfa arasındaki yolun duble yol olmaması kazalara davetiye çıkarıyor. Ölüm yolu olarak da anılan yolda çalışmaların bir an önce yapılması bekleniyor.

 

Kurbana eziyet eden kişilere ceza kesildi

Şanlıurfa'da kurbanlık hayvanı kesim alanına tek ayağından iş makinesine asılı halde götüren bazı kişiler sosyal medyada en çok konuşulan konu oldu. Hayvana yapılan eziyeti görüntüyü görenler durumu şikayet etti. Vali Abdullah Erin, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda ilgili kişilere ceza verildiğini kaydederek, “ "01.08.2020 günü ilimizde meydana gelen ve basına yansıyan 'hayvana eziyet' konusuyla ilgili olarak olaya karışan kepçe operatörü, kurban sahibi ve kasap yakalanmış, 5199 sayılı (Hayvanları Koruma Kanunu) kanuna göre idari para cezası uygulanmış ve şahıslar hakkında ayrıca adli tahkikat başlatılmıştır." ifadelerini kullandı.

 

İstenmeyen görüntüler yaşandı ancak belediyeler müdahale etti

Kurban Bayramında sokak aralarında hayvan atıklarının çöp konteynerlerine gelişi güzel atılması nedeniyle pis kokular nedeniyle vatandaşlar rahatsız oldu. Vatandaşlar durumu belediyelerin temizlik ekiplerine bildirdi. Temizlik ekipleri ise çöpleri topladıktan sonra çöp konteynerleri tek tek deterjanlı su ile yıkayarak kötü kokunun önüne geçmeye çalıştı.

 

Öte yandan zabıta ekipleri bayram süresince Kurban kesim alanlarında vatandaşlara maske dağıtırken vatandaşları sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uymaları yönünde uyardı.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim