Koronavirüs şekerci esnafını vurdu!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da yıllardır şeker satarak geçimini sağlayan küçük esnaf devasa marketler zincirinin ve Koronavirüs'ün kurbanı oldu. Şekerciliğin baba meslekleri olduğunu belirten esnaf, 'Marketler zinciri zaten işlerimizi oldukça kırmıştı. Buna bir de Koronavirüs eklenenince tam anlamıyla zarar ediyoruz.' diye konuştu.

Marketler Zincirine Kurban Gittiler

Yaklaşık bir asırdır şekercilik yaptıklarını söyleyen Yılmaz, “1957 yılından beri Şanlıurfa'da şeker satışı yapıyoruz. Babamdan kalan işi sürdürüyorum. Ancak artık eskisi gibi iş yapamıyoruz. Her üç sokaktan birinde zincir marketlerinin bulunması nedeniyle küçük esnaf artık kazanamıyor. Koronavirüs çıkması da işlerimizi daha çok etkiledi. Korona nedeniyle bu yıl kar edemiyoruz. Geçen yıl yaptığımız alışverişin yüzde 20'sini bu yıl yapamıyoruz.” dedi.



Koronavirüs Olumsuz Etkiledi

Bu yıl işlerinin geçen yıllara göre daha da kötü olduğunu söyleyen Kuruyemiş ve Şeker esnafı Miraç, “1991 yılından beri kuruyemiş ve şekerleme işi yapıyorum. Bu yıl koronavirüs işlerimizi etkiledi. Bu yıl bayramlaşma olmayacak.  Akraba ziyaretleri de haliyle olmayacak. Ziyaret olmayınca haliyle bizim işlerimiz bayramda olduğu için daha çok etkilendi.” şeklinde konuştu.  



Şeker Satışları Oldukça Düştü

Şeker satış oranlarının düştüğünü vurgulayan Miraç, “Bu yıl şeker alma geçmiş yıllara nazaran baktığımızda yüzde 10 civarında düştü. Arefe gününde sokağa çıkma yasağı olması nedeniyle işlerimiz büyük oranda zarar görecek. Umarım bu virüs bir an önce biter, hem biz hem ülkemiz ekonomik olarak tekrar eski günlerine döner.” ifadelerine yer verdi.



“Yüzde 99 İşimiz Azaldı”

Şanlıurfa'nın en eski baklavacılarından olan Kenan Ericek, “Atadan kalma işyerinde 90 yıldır dondurma ve baklava işi yapıyoruz.  Yaklaşık 2 aydır koronavirüs işlerimizi etkiledi. İnsanlar içeri gelip rahat bir şekilde dondurması ya da baklavasını yiyemiyor. Şu anda sipariş usulü çalışıyoruz. Bu durum haliyle işlerimizi olumsuz etkiledi. Geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 99 oranında fark var.” İfadelerini kullandı. 



Baklavacılarda İşler Durma Noktasına Geldi

İşlerinin bitme noktasına geldiğinin altınız çizen Ericek, “İşlerimiz durma noktasına geldi. İnsanlar virüs yüzünden panik havasında. Elbette her şeyden önce sağlık gelir. Bizim yöre insanın kanı sıcaktır. Herkes dışarı çıkar, misafirliğe gider ve gezmek ister. Yani bizim insanı eve hapsetmek biraz zordur. Tüm bu nedenlerden işler aksadı. Arefe günün de yasak olması işleri daha çok etkileyecektir. “dedi.