Küçük esnaf vatandaşın desteğini bekliyor

TAKİP ET

Market sayısında artış yaşandıkça bakkallar iş yapamaz oldu, bakkallar bu anlamda vatandaştan destek bekliyor.

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da büyük marketler gün be gün sayısını artırıyor. Büyük marketlerin sayısı arttıkça, küçük bakkalların işi zora giriyor. Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, vatandaşların büyük marketler yerine mahalle bakkallarını tercih etmesi gerektiğine vurgu yaparak, aksi durumda mahalle bakkalı diye bir şeyin kalmayacağını söyledi.

BAKKALLAR SÜPERMARKETLERE YENİK DÜŞTÜ
Özellikle pandemi sürecinde ekonomik sorunların artmasıyla birlikte vatandaşların büyük bir kısmı kredi kartlarına yöneldi, alışverişlerini borçla yapıyor. Hal böyle olunca mahalle bakkalı yerine marketleri tercih ediyor. Böyle olunca da mahalle bakkalları iş yapamaz hale geliyor. Bakkalların yok olmayla karşı karşıya kaldığını belirten Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, küçük esnafların bitik durumda olduğunu vurguladı.

VATANDAŞ NEDEN BÜYÜK MARKETLERİ TERCİH EDİYOR?
Bakkallar ve bayiler odası başkanı Mehmet Altun’a göre bu sorunun pek çok yanıtı var fakat en gözdesi ise reklam. Altun, büyük marketlerin televizyonlara verdiği reklamlarla ön plana çıktığını ve vatandaşın ilgisini çektiğini söyledi. Altun, bu durumu şu şekilde özetledi: “Bakkalları bitiren en önemli faktör öncelikle tüketici alışkanlıkların değişmesi bu alışkanlıkların değişmesiyle müşteriler marketlere yönelmesi. Bilhassa TV reklamın etkisi çok fazla sürekli TV de dönen reklamlardan çok etkilenmektedir. Fiyatları bakkallara göre pahalı olmasına rağmen örneğin bir markete 200 çeşit örün satılıyorsa 10 kalemi daha ucuz olabilir onu iddia etmem ama ben şunu iddia edebilirim geri kalan 1900 çeşit bakkallar da daha ucuz. Buna rağmen vatandaş hiç araştırma yapmadan marketlere yönleniyor.”

VATANDAŞA, ‘BAKKALDAN ALIŞVERİŞ YAPIN’ ÇAĞRISI
Altun, mahalle bakkallarının ayakta durabilmesi için vatandaşların bakkallardan alışveriş yapmasını isteyerek, şöyle konuştu: “Buradan halkımıza seslenmek istiyorum esnaflarına sahip çıksınlar marketlerin Urfa’ya hiç bir katkısı yok çöplerinden başka vergilerini bile Ankara’da ödüyorlar. Bir market açıyorlar 3-4 işçi alıyorlar ama o Mahallende en az 30-40 esnaf işsiz kalıyor ki bu sadece bakkal değil kasapçısı, manavcısı, fırıncısı, zücaciyecisi bijutericisi hepsini kapsıyor o mahallede ki tüm esnaf mağdur olup dükkân kapatıyor. Bu durum insanların işsiz kalmasına neden oluyor.”

BÜYÜK MARKETLER İŞBİRLİĞİ YAPIYOR
Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, büyük marketlerin bir araya gelerek fiyat belirlediklerini söyleyerek, bu durumun da fiyatların yükselmesine neden olduğunu söyledi. Yerel esnafın ayakta durmasının önemi de değinen Altun, “İşte sonra diyorlar ki fiyatlar artı tabiî ki fiyatlar artar. Türkiye çapında birleşiyorlar 3-5 mağazanın yetkileri birleşip ondan sonra sütü istedikleri fiyata satıyorlar, eti istedikleri fiyata satıyorlar, pirinci istediği fiyata satıyor ve maalesef piyasayı onlar belirliyor. Tekrar hemşerilerime seslenmek istiyorum alışverişlerinizi binanızdaki, mahallenizdeki, sokağınızdaki bakkallarınızdan yapın yerel esnafımız kazansın Türkiye kazansın” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK ESNAFLARIN BÜYÜK KISMI KAPANDI
Altun, eski mesleklerin tarihe karıştığını belirterek, küçük esnafların da sonunun bu meslekler gibi olacağını söyledi. Kalaycılık, dericilik gibi mesleklerden örnekler veren Altun, “Şimdi nasıl ki kalaycılık, bakırcılık, dericilik, kürkçülük ve geçmişe baktığımız da pek çok müessese hepsi bir bir kapandılar ve yok oldular. Bunlar gibi bakkallara da sahip çıkmasalar bir gün bunlarda bitme riski altında vatandaş gelip bakkaldan alışveriş yapmasa tabiî ki de bakkallarda iş yapamadıkları için bitebilir ve bir gün gelecek o çocukluğumuzda gazoz aldığımız bakkal dükkânı olmayacak” diye konuştu.

“BAKKALINIZA GÜVENEBİLİRSİNİZ”
Zaman zaman yapılan denetimlerde tarihi geçmiş ürünlerin ele geçirilmesine dair de konuşan Altun, bu durumun zaman zaman büyük marketlerde de yaşandığını belirterek, bütün esnafın aynı şeyi yapmadığını söyledi. Mahalle bakkalına güvenilmesi gerektiğini belirten Altun, “Bu durum biraz müfterim olaylardır tek tük olan birer tane olan olaylardır. Bu da zabıtamızın titiz çalışmalarının başarısıyla ortaya çıkmakta bunlar sadece bakkallarda olan bir şey değil marketlerde de olan bir şey ve bu olan durum bütün bakkallara mal edilmemeli diye düşünüyorum. Gönül rahatlığıyla vatandaş mahallesinde ki bakkallar dan alışverişlerini yapabilirler. Sizleri yılarca tanıyan bakkalınız size bozuk mal satmaz her gün yüz yüze geldiğiniz hatta bir yerlere giderken evinizin anahtarını teslim etiğiniz ve bu kadar güvendiğiniz bir esnaftan tabi ki de alışverişinizi yapabilirsiniz” dedi.

“BAKKALLARIMIZI YAŞATALIM”
Bakkal ve diğer küçük esnafların yaşatılması gerektiğine vurgu yapan Altun, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Siz bir markete gittiğiniz de peşin paranız yoksa orda hiçbir şey alamazsınız ama bakkal öyle mi her an her saate ister paranız olsun ister olmasın her zaman size kapısı açık olan bakkalınıza hatta öyle oluyor ki size veresiye mal veren yeri geliyor acil durumlar da gidip kendisinden para bile borç alabiliyorsunuz işte bu yüzden vatandaş sahip çıkalım diyorum. Mahalle bakalı demek o mahallenin bekçisi demek o mahallede olan bitten her şeyi bilen kişi demek ve öyle ki hatta orda bir ev almak isteseniz bir isteme olayları olsun ilk sorabileceğiniz kişiler gene onlar olur. Bunlar tarihe karışırsa bizim için ne kadar büyük bir kayıp ve eksiklik olacak artık siz düşünün. Son olarak bunu eklemek istiyorum bakkallarımızı yaşatalım.”

Mehmet Küçük / Urfa Değişim