Kuraklık çiftçinin belini kıracak!

TAKİP ET

Şanlıurfa başta olmak üzere tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kuraklık tehdidi devam ediyor. Kuru tarım yapan çiftçiler umudunu kesti, sulu tarım yapanların da morali bozuk.

Tahıl ambarı olarak nitelendirilen Şanlıurfa’da bu yıl kurak bir sezon yaşanıyor. Yağışa hasret geçen bu sezonda çiftçiler ekinlerden umudunu kesti.

Nisan ayının kurak geçmesi ile birlikte arpa, buğday ve mercimek gibi ekinlerde kuruma baş gösterdi. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanlığı kuraklığa dikkat çekmek için sosyal medyada #Kuraklıkkapıda çalışması başlatarak yetkililerin bu konuda çiftçilere destek olmasını istedi.

KURU TARIM ÜRÜNLERİ KURUDU
Kuru tarım yapan çiftçilerin ektiği ürünler tümüyle heba oldu. Sezon başından bu yana birkaç seferlik düşen yağmurun ardından yağmur yağmayınca ekinler kurumaya yüz tuttu. Yağışların düşmemesi sonucu ekipler gelişemedi ve son dönemlerde hava sıcaklıklarının artması üzerine ekinler tamamen sararmaya başladı. Kuru tarım yapan çoğu çiftçi, tarlalarına hayvanları bırakarak, umudunu tamamen yitirdi. Bu zamana kadar gelişemeyen ekinlerin bu saatten sonra yetişemeyeceğini belirten çiftçiler, en azından hayvanların yiyecek bulmasına imkan tanımaya çalıştıklarını belirterek, bu yıl büyük anlamda ürün sıkıntısı yaşanacağını kaydetti.

REKOLTE ÇOK DÜŞÜK OLACAK
Çoğu çiftçi ekinlerden umudunu keserken, sulu tarım yapan çiftçilerin de rekolte beklentisi çok düşük. Çiftçilere göre, yeteri kadar yağış alınamayan bölgede, ekinlere yeterince gübre de verilmedi. Hal böyle olunca sulu arazilerde de durum çok değişmedi ve genel anlamda rekolte düşüşü bekleniyor. Kuraklık karşısında çiftçinin belinin büküldüğünü belirten çiftçiler, “bu zor süreçte devletin en azından çiftçileri biraz desteklemesini bekliyoruz. Zaten herkes çok zarar etti. Gübresiydi, mazotuydu derken her çiftçi toprağa bir sürü masraf yaptı. Gübre ve elektrik fiyatları çok yükseldi kuraklık var ve çiftçi olarak ziraat bankasına ve tarım krediye olan borçlarımızı ödeyemeyiz. Çok büyük kuraklık olmasına rağmen yetkililer tarafından görmezden geliniyor ve hiçbir adım atılmıyor. GAP projesi Hilvan Siverek için derhal çalışmalar başlamalıdır bir sezon daha kurak olursa çiftçi arazini satmak zorunda kalacak” diye konuştu.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim